4 súlyos betegség, amit kiolvashatsz a szemedből

Nem árt orvoshoz fordulnod!

Vese- vagy akár májbetegséget is jelezhet a szemed. Nézz tükörbe!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Figyelmes szemlélőként nem csupán a másik ember intelligenciáját, pillanatnyi érzelmi hangulatát olvashatod ki a szemekből. A tükörbe nézve akár saját egészségi állapotodról is kaphatsz információkat. Ha az alábbi négy betegség valamelyikét azonosítod, mindenképpen ajánlott szakemberhez fordulnod. De ha lehúzod az alsó szemhéjadat, és itt veszel észre színváltozást, akkor sem árt felkeresned orvosodat.

Sárgás szemek - májproblémák

A szem az emésztőszervek közül elsősorban a májat jelképezi. A szerv sokféle megbetegedése először a szemen látható: ha a szemfehérje besárgul, joggal gyanakodhatsz májproblémákra.

A színváltozást egy bilirubin nevű vegyület okozza, mely lebomló vörösvérsejtek festékanyagának - a hemoglobinnnak - a bomlásterméke. A bilirubint normál esetben a máj enzimjei bontják le, ám ha a szerv nem működik megfelelően, több bilirubin marad a vérben. Ha ez a mennyiség egy bizonyos szintet meghalad, először a szemfehérjén, később a bőrön mutatkozik meg a sárgás szín. A sárgás szemek hátterében állhat vírusos májgyulladás vagy a szerv elégtelen működése.

Vöröses szemek - kötőhártya- vagy szaruhártya-gyulladás

Az égő, vöröses szemek hátterében egyszerűbb esetben szemszárazság áll - mely legtöbbször a számítógépes munka eredménye. A monitor nézése közben ugyanis erősebben kell fókuszálnod, így kevesebbet pislogsz - mindez pedig a szem kiszáradásához vezet.

Ezek a leggyakoribb irodai ártalmak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Súlyosabb esetben azonban kötőhártya-, illetve szaruhártya-gyulladásról is lehet szó. Előbbi jellemzően allergia, bakteriális vagy vírusfertőzés következtében alakul ki, és általában mindkét szemet érinti. A betegség lényege, hogy a szemhéjat bélelő kötőhártya begyullad, kivörösödik.

A szaruhártya a szemgolyó elülső felszínét borító átlátszó, vékony réteg, melyen keresztül a fény a szem belsejébe jut. Gyulladása jellemzően kontaktlencse-viselés következtében alakul ki, de bakteriális vagy vírusos fertőzés is okozhatja. A két betegség kezeléséről itt olvashatsz bővebben.

Óvd a látásod!

Szemed világára már fiatalkorodban érdemes odafigyelned. Hallgasd meg szakértőnk szemvédő tanácsait!

Táskás szemek, szem alatti elszíneződés - veseproblémák

Nem csupán a szemfehérjét érdemes vizsgálnod egészségügyi célzattal. A szem alatt megjelenő táskák ugyancsak hasznos információval szolgálnak tested aktuális állapotát illetően. A szem körüli terület ugyanis a vesének felel meg. A szem alatti rész megduzzadása jelzi, hogy a szervezetben felszaporodott a szövetek közötti folyadék, vagyis a vese működésében zavar támadt.

A szem alatti vörösség vagy lilás szín arra utal, hogy a vese környékén érrendszeri pangás van. Vesekövet jelez, ha megkülönböztető, elszíneződött foltokat találsz ezen a területen. Mindezek a problémák jellemzően a test megfelelő oldalán jelentkeznek, tehát a bal szem a bal vese, a jobb szem a jobb vese állapotát mutatja.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Húzd le az alsó szemhéjat!

Gyulladás a szervezetben vagy vérszegénység

Ha az alsó szemhéjadat lehúzod, majd megfigyeled az így szabaddá váló területet, keringési rendszered állapotáról kaphatsz képet. Nem véletlen, hogy háziorvosod is megvizsgálja ezt a részt, hiszen diagnosztikai értékkel bír. Ennek a területnek rózsaszínűnek kell lennie. A fehér szín vérszegénységre utal, míg a vörös valamilyen szervezeten belüli gyulladásra. Ha ugyanis a testben valamilyen fertőzés hatására gyulladás alakul ki, a vér a felszín felé tolul.

Cikkünk Michio Kushi Az arcod nem hazudik című könyve alapján készült.

Egy gyors pillantás a tükörbe, és máris sok mindent megtudhatsz szervezeted egészségi állapotáról. Az arc formája, a bőr rugalmassága, az arckifejezés, a kézírás, a testtartás mind árulkodnak róla. Persze csak akkor, ha olvasni is tudsz e jelekből. A könyv a keleti diagnosztika egy olyan ágába vezet be, amely a nyugati orvostudomány számára eddig ismeretlen volt.

Kiadja a Duna International Könyvkiadó.
Ára 2195 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük