Ahogy halad előre az idő, úgy lesz egyre nehezebb a fogyás, viszont egyre fontosabb az, hogy az ember odafigyeljen az egészséges, helyes táplálkozásra. Egyáltalán nincsen könnyű dolga a nőknek, mert az évek múltán a hormonháztartás egyensúlya is meginog.
Számos hormonális változás indul el az ember 40-es éveiben, például lelassul az anyagcsere, és ezzel párhuzamosan jobban raktároz a szervezet, méghozzá a csípő környékén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy kis odafigyeléssel ne lehetne pontosan ugyanolyan szép eredményeket elérni, mint tíz évvel fiatalabban.
Kerülendő ételek 40 fölött
A kulcs az egészséges táplálkozásban rejlik. Van néhány olyan étel és ital, amely csak megnehezíti az ember dolgát még akkor is, ha mértékkel fogyaszt belőlük. Ráadásul az alábbi - néha kifejezetten egészségesnek tartott - ételek és italok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásához, de akár a hormonháztartást is megbolygathatják. Mutatjuk, mit érdemes elkerülni, ha elmúltál negyven.

Sok kávékrémpor tartalmaz nátrium-alumínium-szilikátot, amely bőr-, szem-, és légúti irritációt okozhat, ráadásul egyes krémporok a bennük levő növényi zsiradékok miatt hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Főleg nyáron, a grillezések időszakában fontos kerülni a túlsült, szenes húst. A magas hőmérsékleten, szabad tűzön sütött húsokban heterociklikus aminok és policiklikus aromatikus szénhidrogének keletkezhetnek, melyek megváltoztatják a DNS-t, és hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.
Fotó: grandriver / Getty Images Hungary

Az értelemszerű kockázatokon túl az alkohol megnehezíti az éjszakai pihenést is, 40 fölött pedig a kiegyensúlyozott mély alvás még fontosabb, mint 20-30 évesen. Az álmatlan éjszaka összezavarhatja a hormonokat, amitől másnap farkaséhesen ébred az ember, és alkohol után többnyire szénhidrátot kíván.

Érdemes kerülni a zsírszegény joghurtokat, ezekbe ugyanis gyakran kerül cukor, hogy ezzel ellensúlyozzák a kivont zsír okozta ízhiányt. Mivel a joghurt laktóz formájában már így is tartalmaz természetes cukrot, nincs szükség hozzá adalékra. Ráadásul a tejtermékekben található zsírok eltelítenek, így lassabban éhezel meg utánuk.

Egy kanálka vaj persze senkinek nem árt meg egyszer-egyszer, de ahogy halad előre az idő, úgy érdemes jobban odafigyelnie az embernek a szíve egészségére, és a vaj rengeteg telített zsírsavat tartalmaz. Már két kiskanál elég ahhoz, hogy átlépd a napi ajánlott zsírmennyiséget.

Az idővel egyre nehezebb a fogyás is. Ha nem tudod, hol szaladnak el a kalóriák, érdemes lehet kiiktatni az étrendedből a gyümölcsleveket is - és nem csak a boltiakat. A bolti gyümölcslevekben persze rengeteg a cukor, és kevesebb a rost, de ez igaz az otthoni facsart levekre is. Rost nélkül pedig semmi nincs, ami lassítaná a fruktóz felszívódását, így az még a vércukorszintet is jelentősen megdobja.
Fotó: Innocenti / Getty Images Hungary

A
diétás kóla ugyanúgy hizlalhat, mint a cukros, az íz ugyanis arra stimulálja az agyat, hogy jelet küldjön a hasnyálmirigynek, ami erre inzulint termel, a cukor viszont mégsem érkezik, így a szervezet összezavarodik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a cukros üdítő jobb választás. Kutatások sora köti össze a a szénsavas üdítőket a szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás kialakulásával, ráadásul
egy longitudinális kutatás, amelyben 80 ezer nő egészség állapotát vizsgálták 22 éven keresztül, azt találta, hogy a rendszeresen szénsavas üdítőt fogyasztók körében 75%-kal nagyobb volt a vérrögképződés kockázata.
A képek forrása: Getty Images, Pixabay.com