Méregtelenít, rákellenes és csökkenti a koleszterint

Mi az?

Ne maradj alul a betegségekkel szemben: egyél sok egészséges zöldséget, melyek megvédenek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fertőző betegségek ellen nem csak vitaminkapszulákkal és egyéb mesterséges étrend-kiegészítőkkel védekezhetsz. A legtöbb zöldség és gyümölcs ugyanis hatékony immunerősítő, emellett pedig számos betegség ellen is védenek, miközben még a túladagolás veszélye sem áll fenn.

Kelbimbó

A káposztának ez a rokona magas antioxidáns-szintjének köszönhetően hatékony rákellenes szer. A kelbimbó az egyik legjobb glükozinolát-forrás,ez a vegyület segít a szervezetnek a rákmegelőző enzimek termelésében.

Magas C-vitamin és folasvtartalma elősegíti a szervezet öngyógyítási folyamatait, a benne található B-vitamin pedig élénkíti az immunendszert, és elindítja az antitestek termelését. A kelbimbó rostban gazdag, így megőrzi az emésztőrendszer egészségét, és alacsonyan tartja a koleszterinszintet is.

Olajban sült kelbimbó

A kelbimbóból nyers salátát is készíthetsz, azonban finomabb, ha megfőzve, párolva vagy sütve fogyasztod.

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 150 g hámozott mandula
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 600 g kelbimbó
  • fekete bors

Óvatosan pirítsd meg a felszeletelt hagymát és a mandulát az olajban, amíg a hagyma meg nem puhul. Főzd a kelbimbót egy percig egy lábasnyi enyhén sós vízben, majd tedd a serpenyőbe, összekeverve a hagymával és a mandulával. Kis lángon párold addig, amíg a kelimbó meg nem puhul. Ízlés szerint szórd meg fekete borssal, és tálald.

Cékla

A cékla hasznos méregtelenítő és vértisztító, emellett pedig gazdag olyan tápanyagokban is, amelyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer számára. A gumós növény a Földközi-tenger vidékén növő tengeri répa vagy vadrépa leszármazottja, és gyógyhatása miatt régóta nagyra becsülik. A céklát valószínűleg a rómaiak használták először, majd a francia szakácsok is előszeretettel alkalmazták főzési alapanyagként, a 18. századtól.

A cékla gazdag vasban, és fokozza a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelését, illetve a vörösvértestek működését. Mangánt tartalmaz, amely az interferon, egy hatékony rákellenes anyag létrehozásához szükséges. A cékla vörös színét a betanin nevű szinezőanyagnak köszönheti, amely antioxidáns hatású antocián, és segít megelőzni a rákot és a szívbetegséget. Úgy vélik, a céklának méregtelenítő tulajdonságai is vannak, melyek javítják a máj és a vese egészségét. Magas rosttartalma révén pedig fontos a gyomor és a szív megfelelő működéséhez is.

Céklaleves

A cékla megfőzve is ugyanolyan hatásos, mint nyersen. Friss állapotában kipréselheted a levét, felhasználhatod salátákhoz, vagy készíthetsz belőle levest is.

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál chilipor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 400 g konzervparadicsom
  • 2 friss cékla

A két céklafejet tekerd alufóliába, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 45 percig. Ezt követően hagyd kihűlni, majd hámozd meg és vágd kockákra. A péppé zúzott fokhagymát és az apróra vágott hagymát fonnyaszd meg olívaolajon, tedd bele a chiliport, kevergesd egy percig, add hozzá a paradicsomot, és forrald fel. Lassú tűzön párold 15 percig, mielőtt belekevernéd a céklát. Ha elkészült, a levest öntsd tányérokba, és keverj hozzá tejfölt.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Rucola

Ez a csípős salátalevél tömve van alapvető fontosságú tápanyagokkal, melyek megakadályozzák a betegségek kialakulását. A rucola nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint is, és antioxidáns hatása révén megvédi a szervezetet a méreganyagok káros hatásától, ellenállóbbá teszi a vírusokkal és más fertőzésekkel szemben. Béta-karotinban is gazdag, amelyet a szervezet a rákot megelőző A-vitaminná alakít. A rucola magas koncentrációban tartalmaz szulforafánt, ami hatékony rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, valamint jó rostforrás.

Rucolás-pecsenyés szendvics

A rucolát enyhén meg is főzheted, de általában nyers állapotában használják. Ha azonban igazán ízletes csemegére vágysz, laktató husis szendvicsedet is feldobhatod vele.

Hozzávalók:

  • 4 szelet barna kenyér
  • 150 g vaj
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • 4 elősütött hússzelet
  • 2 nagy paradicsom
  • 1 marék rucolalevél

Enyhén pirítsd meg a kenyér mindkét oldalát. Keverd össze a vajat és a petrezselymet, és kend a pirítósra. Pirítsd meg a hússzeletek mindkét oldalát, majd tedd őket a pirítósokra. Erre helyezz paradicsomkarikákat, illetve bőséges mennyiségben rucolát.

Cikkünk Charlotte Haigh, az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 100 természetes immunerősítő című könyve alapján készült.

A kötet a leghatásosabbakat sorolja fel az immunerősítő táplálékok közül: részletesen bemutatja azokat, leírja kedvező hatásaikat, és felbecsülhetetlenül értékes adatokat közöl a bennük rejlő tápanyagokról. Ráadásként mindegyik leíráshoz egyszerű, ízletes recept is tartozik.

A könyvet itt rendelheted meg!

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük