3 ok, amiért nincs orgazmusod

A leggyakoribb női szexuális zavarok

Gyógyszermellékhatás vagy pszichés probléma is állhat a tünet mögött.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges párkapcsolat velejárója a kielégítő szexuális élet, melynek fontos része az orgazmus. Egyes vizsgálatok szerint azonban a nők csaknem 25%-a küzd élete során orgazmuszavarral. A probléma lényege, hogy a normális előjátékot, illetve izgalmi fázist követően nem következik be az orgazmus.

Természetesen nem tekinthető orgazmuszavarnak, ha olyan okok állnak a gyönyör útjába, mint egy stresszes munkahét vagy az aktuális párkapcsolati problémák. Abban az esetben viszont, ha hosszabb ideje nem koronázza orgazmus a szexuális aktust, érdemes utánajárni a probléma okának.

Jókislány-identitás

Sokan nem is hinnék, hogy milyen erősen befolyásolhatja a neveltetés a felnőttkori szexuális viselkedést. Pedig kutatások szerint az orgazmuszavar szignifikánsan gyakoribb azoknál a nőknél, akiknél gyermekkorukban úgynevezett jókislány-identitás alakult ki. Ők azok, akik rendkívül engedelmesen viselkedtek - odahaza és az iskolában egyaránt -, és ezt a magatartást felnőttként sem tudták levetkőzni.
Viselkedésüket erős passzivitás, illetve a másoktól való függés jellemzi, nagyon nehezen oldódnak fel a hálószobában, és azon kívül is. Ennek a lelki problémának, illetve rögzült viselkedésnek a feloldása esetenként hosszas pszichológiai kezelést igényelhet.

Gyógyszermellékhatások

A kor előrehaladtával sok ember számára a mindennapokban állandó társsá válik a stressz, a feszült lelkiállapot, a szorongás. Sajnos jó páran vannak, akik ezt nem a problémák leküzdésével vagy életmód-változtatással oldják meg - hiszen sokkal gyorsabb és egyszerűbb bekapni néhány pirulát.

Ezt a tendenciát az orvosok hozzáállása is erősíti: a pszichiátriai kezelések igen jelentős mértékben épülnek a gyógyszeres terápiára, miközben folyamatosan csökken a lelki segítségnyújtás, illetve a problémák valódi okának feltárása. Így azonban többnyire csak tüneti kezelésről van szó.

Szorongáscsökkentők, antidepresszánsok

Világszerte több millió ember szed szorongáscsökkentőket, antidepresszánsokat lelki kiegyensúlyozatlanságára, boldogtalanságára. A benzodiazepin-tartalmú gyógyszerek - például Xanax, Seduxen, Rivotril - azonban bizonyos esetben akadályozzák az orgazmust.

Hatásukat a dopaminreceptorok gátlásával fejtik ki, így negatívan befolyásolják a szexuális gyönyör átélését - ezek a receptorok ugyanis szoros összefüggésben állnak a szervezet úgynevezett jutalmazó rendszerével. Épp ezért érdemes megfontolnod, nem jöhetnek-e számításba alternatív stresszoldó lehetőségek, mozgásformák. Próbáld ki a jógát, a relaxációt, de szinte bármilyen sport segít oldani a testben felgyülemlett feszültséget.

Oxitocinhiány

Bizonyos esetekben a hormonháztartás zavara áll az orgazmus elmaradása mögött - a hipotalamuszban termelődő és az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében raktározódó oxitocin hiánya is okozhatja a gyönyör elmaradását. A hormon vérbeli koncentrációja ugyanis döntően befolyásolja az orgazmus intenzitását - mind a férfiak, mind pedig a nők esetében.

Szerteágazó hatás

Ez a hormon rendkívül fontos szerepet tölt be a szervezetben, így például segíti a szülés megindulását, illetve lefolyását, és részt vesz a tejelválasztás szabályozásában. Ha az agyalapi mirigy működésével kapcsolatban problémák adódnak, a szervezetben az oxitocinszint nem lesz kielégítő, aminek következtében a szexuális élet minősége sem. A probléma esetén tehát érdemes egy átfogó laborvizsgálatot kérned, amelyből kiderül, hogy van-e valamilyen hormonális rendellenesség a szervezetedben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tilos megjátszani!

Szinte mindenki tudja, hogy az orgazmust megjátszani, a partnert félrevezetni nem helyes. Ennek ellenére gyakori jelenségről van szó. Van, aki nem szeretne csalódást okozni társának, más szégyelli a problémát. Ahhoz azonban, hogy az orgazmuszavar megszűnjön, mindenképpen utána kell járnod, hogy pontosan mi is áll a dolog hátterében.

OLVASD EL EZT IS!

no mosoly orgazmus
  • libidó
  • női egészség

Nem kívánod a szexet?

par haloszoba
  • fájdalomcsillapító
  • házi gyógymódok

2 egészségügyi probléma, amit szexszel gyógyíthatsz

Ezt is szeretjük