2 hatásos rákellenes gyümölcs

Daganatos betegségekben sajnos egyre többen halnak meg, és biztos gyógymód még mindig nincs rá. Előzd meg a bajt!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsök antioxidáns hatásuk révén tisztítják és méregtelenítik a szervezetet. Ennek köszönhetően rák ellen is jól bevált megelőző szernek bizonyulnak. De vannak kiemelten hatásos gyümölcsök is, melyeket kifejezetten ajánlanak az orvosok, és nemcsak megelőzésre, hanem a kezelés kiegészítésére is.

Gránátalma

A gránátalma rákellenes hatása kiemelkedően erős. Nemcsak azoknak ajánlott, akik szerencsére még nem betegek, hanem azoknak is, akik valamilyen rákos kezelés alatt állnak. Sokféle kedvező hatását a benne található nagyszámú polifenolnak, vitaminoknak, nyomelemeknek és gyógyhatású molekuláknak köszönheti.

A legtöbb gyümölccsel szemben a gránátalmának azért ilyen kiemelkedően fontos és erős a hatása, mert a benne található ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kapcsolódik. Az ellagsav rákellenes anyagokat tartalmaz, és azzal, hogy a szervezetben található glükózhoz kapcsolódik, hatalmas mennyiség kerül kapcsolatba a rákos sejtekkel. Azok ugyanis nagyjából tizenötször annyi cukrot fogyasztanak, mint a szervezet bármely más sejtje. Ezen kívül pedig azért is alkalmazható remekül a gránátalma, mert az ellagsav a rákos sejtekhez kötődve megakadályozza azt, hogy azok DNS-hez kötődjenek. Így pedig nem tudnak mutálódni, és nem alakul ki tumor.

Narancs

A narancs héjában és gerezdjeit elválasztó hártyájában olyan növényi vegyületek találhatóak, melyek antioxidáns hatásukon kívül segítik a C-vitamin beépülését a szervezetbe, megakadályozzák lebomlását, és erősítik az érfalat. E hatása révén pedig nemcsak erősíti az ereket, hanem megóvja azok táplálkozás útján történő roncsolódását is – tulajdonképpen segít a koleszterinszint csökkentésében.

De nem csak az erek szempontjából fontos a narancs. Antioxidánsai csökkentik a szabadgyökök káros hatásait, így segíthetnek egyes rákbetegségek megelőzésében. Megfelelő mennyiségű C-vitamin szervezetbe jutásával a gyomorban nem képződnek rákkeltő nitrozaminok. Holland és svéd kutatók tanulmányai arról számolnak be, hogy a citrusfélék rendszeres és bőséges fogyasztása mellett kisebb a gyomorrák kialakulásának esélye. A magas C-vitaminnak köszönhetően a mell- és a méhnyakrák kialakulásának esélye is csökken.

2 legyet egy csapásra: recept-tipp

Marokkói narancssaláta gránátalmával

Hozzávalók 2 személyre:


  • 2-3 szép nagy narancs
  • méz
  • fahéj
  • marék dió
  • 2 marék friss gránátalma-mag
  • 4 szem datolya
  • friss menta

Szeleteld a narancsokat egyforma vastagságú karikákra, úgy, hogy a fehér keserű héj ne legyen rajtuk. Helyezd a szeleteket egy nagy tányérra, szépen egymás mellé elrendezve, és a szeletelésnél kifacsart levet öntsd rá a tányérra. A datolyát és diót vágd apróra. A narancsra csurgass mézet, szórd meg fahéjjal, és tedd rá a diót, a datolyát, valamint a gránátalma-magokat. Pár levél friss mentát csipkedj rá.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük