3 betegség, amit a mobilod okoz
Nem is gondolnád!
Rendszeresen zúg a füled, nem alszol jól? Akár a mobiltelefonod is felelhet mindezért!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nap mint nap használod, benne van a fél életed, és már nem tudnál létezni nélküle. Amellett, hogy mennyi jó szolgálatot tesz, a mobiltelefonod számos veszélyt is magában rejt. A kedvezményes tarifák, az ingyen hívható számok lehetővé teszik, hogy akár napi több órán keresztül csevegj a mobilodon, de az anyagi következmények csökkenésével még nem védtél ki minden negatív hatást. Egy kis odafigyeléssel viszont elkerülheted a kellemetlen következményeket.

A fülzúgás hátterében

A fülzúgás az emberiség 10%-át érintheti. Bécsi kutatók összefüggést találtak a mobiltelefon gyakori használata és a kellemetlen probléma között. Megállapították, hogy a napi 10 percnél többet mobilozók 70%-kal gyakrabban küzdenek a kellemetlen problémával.

Az összefüggés még nem bizonyított, és a kutatás módszere sem a legmegbízhatóbb, hiszen a résztvevők emlékezetére hagyatkoztak. 100-100 fülzúgással küzdő és anélkül élő embert vizsgáltak.

A teljes bizonyosság még további vizsgálatokat követel. Ezzel az összefüggéssel mindenképp foglalkozni kell a jövőben, hiszen egy óriási mértékben használt és elterjedt eszközről van szó, így a probléma rengeteg embert érinthet.

Alvászavart okoz

Svéd és amerikai kutatók 35 férfi és 36 nő részvételével végeztek vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy okoz-e a mobiltelefon alvászavart. A vizsgált személyek egy részét ugyanaz a sugárzás érte, mint telefonhasználat közben, a többieket ennek csak egy színlelt változata.

Azok, akiket nem ért valódi sugárzás, hamarabb jutottak el a mély alvás szakaszába, ami tovább is tartott náluk. A kutatók feltételezése szerint a mobilhasználat összefüggésben állhat az agyban lévő stresszrendszer irányításáért felelős területeken végbemenő elváltozásokkal.

Más feltevések szerint a sugárzás a melatonin nevű hormon termelődését zavarja meg, mely egyébként a test belső ritmusának szabályozásáért felelős.

A kutatást végzők szerint a legjobb, ha lefekvés előtt már nem használod a telefonodat. Sőt, azt javasolják, hogy lehetőleg ne tárold az ágyad mellett, de a legjobb, ha nem is hagyod bekapcsolva éjszakára.

Bakteriális fertőzésekért felel

Meglepő, de a mobiltelefonodon sokkal több baktérium található, mint egy vécélehúzón. Legalábbis erre az eredményre jutott néhány brit kutató. Harminc készüléket vizsgáltak meg, ebből hét darabon riasztóan sokfajta és nagy mennyiségű fertőző baktériumot találtak.

Egy török felmérés készítői kórházi dolgozók telefonjait vizsgálták. Kiderült, hogy a szabályok betartása mellett is a mobilok 95%-án van legalább egy, több mint egyharmadán kettő és 11%-án legalább háromfajta baktérium.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Közöttük volt a legveszélyesebb kórházi fertőzést okozó MRSA baktérium, mely nem reagál gyógyszerekre, és legyengült immunrendszer esetén akár halálos lehet.

Persze nem kell ahhoz kórházba menned, hogy a telefonodra veszélyes kórokozók kerüljenek, elég az utcán telefonálnod. Biztosan te is meglepődnél, hogy mi minden található a mobilodon. Ha időnként megtisztítod alkoholos törlőkendővel, máris sokat tettél - például egy veszélyes bélfertőzés elkerülése érdekében.

Ezt is szeretjük