A 4 legveszélyesebb hétköznapi vírusforrás
Naponta kezedbe kerülnek a fertőzéssel fenyegető tárgyak. Ismerd meg a legalattomosabb vírushordozókat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem feledkezel meg az immunerősítő, vitamindús táplálkozásról és a gyakori kézmosásról, nagy lépést teszel a fertőzések elkerülése érdekében. Azonban a legtöbb vírus és baktérium olyan tárgyakon bújik meg, melyeket rendszeresen használsz.

Talán nem jutott eddig eszedbe, hogy óvatosan bánj velük. Kis odafigyeléssel elkerülheted, hogy a gyakran kezedbe kerülő eszközök fertőzéssel fenyegessenek. Pánik helyett tudd meg, hogyan csökkentheted a betegségek kockázatát!

Tisztít vagy fertőz? - A fogkefe

A gondos fogápolással megelőzheted az ínygyulladást és a fogszuvasodást - ám nem csak a fogaid, de a fogkeféd is ápolásra szorul. Az Arizonai Egyetem kutatása kimutatta, hogy egyetlen fogkefén akár tízmillió baktérium is élhet észrevétlenül. Ezek egy része a fogmosás után a sörték között rekedt ételmaradékokból származik - még akkor is, ha leöblíted a fogkefédet. Az alapos fertőtlenítéshez egyszerű megoldás, ha ecettel dörzsölöd át használat után a kefét. A hidrogén-peroxid oldat is elpusztítja a vírusokat, de segít a gyógyszertári alkohollal történő öblítés is.

Lehetőleg ne a fürdőszobaszekrényben tartsd a fogkefédet, hiszen a zárt helyen sokkal nagyobb arányban szaporodnak el a baktériumok. Szárítsd a szabad levegőn, de a legjobb, ha két fogkefét használsz felváltva.

A fogorvosok által ajánlott három-négy hónaponként történő cserét pedig gyakrabban is érdemes megtenned, különösen, ha a sörték látványosan elkoptak. A tönkrement szálak között ugyanis könnyebben megbújnak a vírusok.

Rossz belegondolni, de igaz: ha a WC-csésze egy légtérben található a mosdóval, a lehúzáskor visszacsapódó apró vízcseppek a közelben tartott fogkefére tapadhatnak. Tárold távol a fogápoló eszközöket a WC-től!

Ne idd meg a vírust! - Az ásványvizes palack

Környezetbarát megoldásnak gondolhatod, ha nem dobod el a kisméretű ásványvizes palackot használat után. Gyakran újratöltöd, és ebből fogyasztod napközben a folyadékot?
Ha egy gyors öblítés után ismételten feltöltöd, minden korty lenyelésével komoly fertőzésveszélyt kockáztatsz. Az Oregoni Egyetem toxikológus kutatóinak tesztje kettő-négy ezer baktériumtelepet azonosított a különböző alapanyagú műanyag palackok belső falán. Mindezt tiszta vízzel történt átöblítés után mutatták ki.

A műanyag felületről a vízbe került apró részecskék és a nyál baktériumai levegővel érintkezve tovább bomlanak, és egyre nagyobb számban sokasodnak.
Tehát minél többször használod a palackot, annál nagyobb mennyiségben kerülnek a káros anyagok a szervezetedbe. A legbiztosabb megoldás, ha a szelektív hulladékgyűjtőnél végleg elbúcsúzol attól a palacktól, melyből pohár nélkül, közvetlenül ittál. Ha mégis újratöltenéd, mosogatószerrel és meleg vízzel többször is öblítsd ki.

Veszély a konyhában - A mosogatószivacs

Nyugodt lelkiismerettel hagyod el a konyhát, hiszen gondosan elmosogattad az összes edényt étkezés után? Lehet, hogy eközben baktériumok ezrei kerültek a tisztának gondolt tányérokra! A mosogató szélén hónapokig tárolt szivacs kellemes otthont biztosít a veszélyes, fertőző anyagoknak.

A Nemzetközi Higiéniai Tanács kutatása során kiderült, hogy a szivacs 6,5 négyzetcentiméternyi felületén közel 250 ezer baktérium éldegél. Minden feltétel adott, hogy az apró tárgy megfelelő környezetet jelentsen nekik. Az edényekről a szivacsra került ételmaradékok rátapadnak a műanyag felületre, megbújnak a résekben és lyukakban.

A használat után még hosszú ideig nedves tárgy kedvező szaporodási környezetet jelent a baktériumoknak. A következő mosogatáskor jelentős részük visszakerül az étkészletre, melyet tisztának gondolva használsz. Elkerülheted a fertőzést, ha gyakran cseréled a szivacsot, és két-három darabot használsz felváltva. Amelyik nedves lett, helyezd a fűtőtestre, vagy szárítsd a napon! Hetente többször öblítsd át fertőtlenítőszerrel kevert vízben, így biztonságosan veheted kézbe az evőeszközöket.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ezer kéz érinti - A bevásárlókocsi

Miután beszerezted a napi élelmiszeradagot, letöröd és elfogyasztod a friss kifli végét. Vele együtt azt a nagyszámú baktériumot, mely a bevásárlókocsi fogantyújáról a kezedre vándorolt.
Az Arizonai Környezetvédelmi Kutatóintézet vizsgálata szerint a kocsi fogóján több influenza-, szalmonella- és e-coli baktériummal találkozol, mint egy nyilvános vécé használata során. Akár több mint ezer baktériumteleppel tíz négyzetcentiméternyi felületen! Bár az élelmiszer-áruházak időről időre tisztítják a kosarak és a kocsik fogantyúját, ez nem jelenti a naponta ezrek által megfogott tárgy folyamatos fertőtlenítését.

Egészséges emberek keze is vírusok és baktériumok sokaságát hagyja a kocsik fogóján, ám a fertőzéseket gyanútlanul hordozók is megragadják a bevásárlás során. Ha nem szeretnél ezentúl védőkesztyűben vásárolni, minél előbb moss kezet, ezt megelőzően semmiképp ne étkezz. Mindig tarts a táskádban eldobható fertőtlenítő kendőt, arra az esetre, ha nincs alkalmad a kézmosásra.

Ezt is szeretjük