3 alig ismert betegség az elhízás hátterében

Tudd meg, mit tehetsz!

Az elhízás hátterében súlyos betegségek is állhatnak. Ezekre a tünetekre különösen figyelj oda!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az evészavarok betegségegyüttese nem csupán az igen veszélyes anorexia nervosát és a bulimiát foglalja magában, de olyan kórállapotokat is, melyek a kóros soványság helyett elhízáshoz vezetnek.

Ilyen például a kényszerevés, emellett léteznek olyan lelki eredetű betegségek is, melyek amellett, hogy komoly fenyegetést jelentenek egészségedre nézve, szintén növelik a kóros súlytöbblet kialakulásának kockázatát. Az alábbiak különösen veszélyesek.

Kényszerevés

A kényszerevés nemrég került be a valódi táplálkozási magatartászavarok kategóriájába, holott valószínűleg ez a legrégebben felismert evészavar. A kényszerevés lényegét tekintve nagyban hasonlít a bulimiához, a különbség csupán annyi, hogy a falásrohamokat nem követi koplalás vagy erőteljes testedzés, tehát az érintett egyén nem próbálja valamiképp kompenzálni a túlzásba vitt evést.

További jellegzetes vonás, hogy a betegre nem csupán időnként törnek rá a falásrohamok, hanem a normál étkezések alkalmával is rengeteget eszik, az étkezések között pedig szinte szünet nélkül nassol.

A kényszerevés rendkívül gyakori betegség, egyenlő arányban érinti a nőket és a férfiakat, és nem korosztálytól függő. A betegek mintegy fele kifejezetten túlsúlyos vagy elhízott. A kényszerevés definíciója a következő: az étkezések során nagy mennyiségű étel hirtelen történő elfogyasztása, melynek során a beteg úgy érzi, képtelen kontrollálni magát.

Az evés sebessége nagy, a beteg legalább kétszer olyan gyorsan eszik, mint mások. Jellemző továbbá, hogy, bár a beteg eleinte örömét leli az evésben, később a kezdeti kellemes érzés eltűnik, és igazából nem tudja, miért eszik tovább. Gyakran nem is érzi az elfogyasztott ételek ízét. A nagy mennyiségű elfogyasztott táplálék ellenére a beteg nem érez jóllakottságot, és képes tovább enni, méghozzá ismét hatalmas mennyiséget.

A kényszerevésben szenvedő egyén tehát a nap bármely szakában, éhségérzet nélkül is eszik, rendszerint magányosan, mert szégyelli és gyűlöli magát, amiért nem képes kontrollálni étkezési szokásait, és ez depresszió kialakulásához is vezethet.

Fontos!
Amennyiben bármelyik problémára gyanakszol az alábbiak közül, érdemes mielőbb felkeresned egy pszichológust vagy pszichiátert, szakértői segítséggel ugyanis lehetséges a megoldás!

Bipoláris betegség

A bipoláris betegség - vagy más néven mániás depresszió - egy, a hangulati élet zavarával járó pszichiátriai kórállapot. Az a lényege, hogy a hangulat folyton két véglet között csapong: vagy nagyon emelkedett, vagy nagyon mélyen fekvő, a normális tartományban tartósan nem marad meg. Az előbbi esetben, vagyis emelkedett hangulat fennállásakor mániáról, az utóbbi esetben depresszióról beszélünk.

A mániás epizód idején a beteg indokolatlanul vidám, fel van dobva, tele van energiával és tervekkel. Alvásigénye látványosan csökken, önértékelése, szexuális étvágya hihetetlen mértékben megnő. Emiatt ebben a fázisban gyakori a túlköltekezés, a kockázatkereső magatartás, az élvezetek hajszolásának részeként pedig a túlevés.

A betegség tünetei felismerhetőek továbbá onnan, hogy a beteg gondolatai, grandiózus tervei eleinte még követhetőnek tetszenek a külső szemlélő számára, lendületével gyakran másokat is magával sodor, később azonban az észjárása annyira felgyorsul, hogy gondolatai összefüggéstelenné, csapongóvá, minden valóságalapot nélkülözővé válnak, mígnem a folyamat súlyosbodásával a beteg pszichotikus állapotba kerülhet: hallucinációi, téveszméi alakulnak ki.

A másik véglet, a depresszió is vezethet komoly evészavarokhoz, ezek által pedig elhízáshoz, a beteg ugyanis ilyenkor egyfajta érzelmi menedéket lát az ételben.

Orális fixáció

Egyes pszichológiai elméletek ezt a kórképet tartják többek között az egészségtelen mértékű kívánósság egyik kiváltó okának. Az orális fixáció magyarázatát a pszichoanalízis-elméletekben kell keresni. Az a lényege, hogy az ember felnőtté válásának három alapvető fázisa van: az orális, az anális és a fallikus fázis. Az első fogalom jelentése szájjal, evéssel kapcsolatos, a másodiké végbéllel kapcsolatos, a harmadiké pedig nemi szervekkel kapcsolatos.

Eszerint csecsemőkorban a kielégülést az evés, az anyamell szopásának élménye okozza, később a kisgyermekkorban ugyanez a székürítés akaratlagos szabályozásának képességére, vagyis a végbélre tevődik át, a kamaszkorban pedig a nemi szervekre. Amennyiben egy gyermek valamely fázisának kiélésében akadályozott - például nem szoptatják megfelelően -, a későbbiekben megpróbálja majd behozni a lemaradást, az adott fázisra úgymond fixálva, és nyilván érettebb, felnőttebb módszerekkel.

A pszichoanalitikus megközelítés szerint az orális fázis kielégítetlensége felnőttkorban kívánósságot produkálhat. Hasonló esetekben a beteg érzelmi kielégülést nyer az evés által, így egészségtelen mértékű vágyódást érez, ami a pszichológiai tüneteken kívül egészségkárosodáshoz és súlyproblémákhoz is vezethet.

Cikkünk Dr. Jim Kirkpatrick és Dr. Paul Caldwell Evészavarok című könyve alapján készült.

Ebben a kiválóan megírt és gondosan szerkesztett könyvben két elismert szakorvos, dr. Jim Kirkpatrick és dr. Paul Caldwell nyújt az olvasónak minden részletre kiterjedő információt az evészavarok lehetséges okairól, tüneteiről, kimeneteléről és kezeléséről. Az Evészavarok című könyv mindenki számára jól érthető, mégis magas színvonalú, értékes információkkal szolgáló alkotás, melyet a bemutatott esettanulmányok és betegbeszámolók még érdekesebbé, még értékesebbé tesznek.

Kiadja a Hajja és Fiai.
A könyv ára 1600 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

csokis pehely
  • túlsúly lelki okai
  • elhízás okai

Az elhízás 3 rejtett lelki oka

sparga
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

Ezt is szeretjük