24 évre emelnék az alkoholfogyasztás korhatárát

Gátolja az agy fejlődését

Egy brit tudós szerint a 18 éves korhatárt túl alacsonyra szabták.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban - és számos más európai országban - jelenleg 18 év a szeszesital-fogyasztás megengedett alsó korhatára. A brit orvostudományi társaság - Royal Society of Medicine - tagja, Aric Sigman nemrégiben megjelent könyvében azonban arra mutatott rá, hogy ezt a korhatárt fel kellene emelni 24 esztendőre. Cikkünkből megtudhatod, pontosan miért.

Az alkohol hatása a szervezetre

Az alkoholra is igaz a jól ismert közhely, miszerint kis mértékben orvosság, nagyobb mennyiségben fogyasztva azonban méreg. Az alkohol oldja a stresszt, fertőtlenítő hatású, a vörösborban található antioxidáns flavonoidok csökkentik a káros koleszterinek szintjét a szervezetben, valamint a koszorúér-elmeszesedés kockázatát.

Az alkohol emberi szervezetre gyakorolt pozitív vagy negatív hatása függ többek között az elfogyasztott ital minőségétől, mennyiségétől, valamint etilalkohol-tartalmától. Míg a sörök általában 3-6, a borok 9-16, addig a tömény italok 35-55% alkoholt tartalmaznak.

Májproblémák, idegrendszerre gyakorolt hatás

A pozitív egészségügyi hatások mellett azonban számos negatív következménnyel jár a túlzásba vitt, illetve korán kezdett alkoholfogyasztás. Az alkoholt a máj enzimjei bontják, mely során előbb acetaldehid, majd ecetsav képződik. Végül pedig széndioxiddá és vízzé alakul. Az acetaldehid azonban mérgező hatású, így a rendszeres, nagy mennyiségben történő alkoholfogyasztás májkárosodáshoz vezethet. Mivel a szerv feladata a test méregtelenítése, elégtelen működése során toxikus anyagok szaporodnak fel a szervezetben.

Hétköznapi mérgek: 10 veszélyes vegyület, mellyel naponta találkozol

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nagy mennyiségben fogyasztva az alkohol nem csupán a májadat károsíthatja, hanem az agysejtjeidre is pusztító hatással van. Számos kutatás támasztotta alá, hogy a fiatalkori italozás az agykéreg több területére is negatív hatást gyakorol. Azoknál a tizen-huszonéveseknél, akik nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak alkoholt, a prefrontális kéreg kisebb, valamint kevesebb idegsejtkapcsolattal rendelkezik, mint az absztinens fiatalok esetében. Ez az agyi terület felel az érzékelésért, illetve az információk és érzelmek összekapcsolásáért.

24 év alatt nem lenne szabad

Mindezek tükrében egy brit tudós, Aric Sigman - a brit orvostudományi társaság tagja - úgy véli, 24 éves korra kellene felemelni az alkoholfogyasztás alsó korhatárát. Míg az Amerikai Egyesült Államokban 21 éves kor az alkoholfogyasztás alsó korhatára, addig a legtöbb európai országban, így Nagy-Britanniában és hazánkban is már 18 éves kortól legális a szeszesital-fogyasztás. Szakértők szerint azonban az emberi agy 24 éves korra éri el teljes fejlettségi szintjét.

Aric Sigman Alkoholnemzet: Hogyan védjük meg gyermekeinket napjaink ivási kultúrájától? című könyvében részletezi, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is teljesen eltérő módon hat a fiatal szervezetre. Az agyszerkezetre, a génekre gyakorolt hatása kiszámíthatatlan, és csak évtizedekkel később derül ki, hogy valójában milyen következményekkel járt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Absztinencia a memóriáért

Aric Sigman úgy véli, a rendszeres, illetve túlzott alkoholfogyasztás jelentősen rombolhatja a fiatalok memóriáját. Ahhoz tehát, hogy agyi kapacitásodat minél nagyobb mértékben, valamint minél hosszabb ideig kihasználhasd, fontos, hogy a húszas éveid közepéig hanyagold az alkoholfogyasztást.

Ezt is szeretjük