Egy perc felfrissülés zöld teával (x)
A legenda szerint az ókor egyik kínai császára véletlenül fedezte fel: tealevelet sodort a forrásban lévő vízbe a szél, és a folyadéknak nem csak a színe, de az illata és a zamata is megváltozott tőle. Azóta évezredek teltek el, de a zöldtea népszerűsége azóta is töretlen – nem csak az ízéért, de a pozitív testi-lelki hatásai reményében is fogyasztjuk.

femina dieta 2100x1400
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kínában már jóval az időszámítás kezdete előtt orvosi célokra (is) használták az Európába csak a XVII. században eljutott teát. Japánban, ahova a tea természetesen Kínából került mintegy 1000 évvel ezelőtt, szintén a kezdetektől számoltak az egészségmegőrző hatásával.

A japánok számára ugyanakkor a tea nem egyszerűen egy ital, hanem kulturális tradíció is, amelyhez a külsőségek mellett (teaház) a csend, a nyugalom és a rá szánt, alkalmanként 35-40 percnyi idő is hozzátartozik. A víz a padlóba süllyesztett parázstartó felett forr. A porrá őrölt zöldtea-levelekre a forrásban lévő vizet öntik rá, a teát a fölkeverés után három lassú korttyal kell meginni. Az egész szertatásnak az az üzenete, hogy a zöld tea feszültséget old, regenerál, egyensúlyt teremt. 

femina dieta 840x560

A mai hétköznapok életritmusába nehezen férnek bele a teázás hagyományos rítusai, ugyanakkor a zöld tea egészségőrző szerepéről a ma embere sem szívesen mond le. Egy friss hazai kutatás (1.) szerint a stresszcsökkentés konkrét módszerei közül a megfelelő alvást, a kiegyensúlyozott étkezést és a természetjárást említették a legtöbben, de szerepel a visszatérő válaszok között a teázás, illetve a természetes (például gyógynövény-) alapú készítmények használata is.

A nők válaszaiban a teázás gyakrabban fordul elő, ami pedig a gyógynövénytartalmú készítményeket illeti, a nők közel kétszer akkora arányban fordulnak ezekhez, mint a férfiak. Minél fiatalabb, minél nagyobb településen él, illetve minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál valószínűbb, hogy a teázás is szerepel a stresszcsökkentő módszerek között, és minél idősebb, annál nagyobb az esélye, hogy természetes összetevőjű készítményt használ a probléma megoldására.

femina dieta 840x560 2

A zöld és a fekete tea alapanyaga ugyanaz a növény, ám míg az előbbit csak pörkölik, az utóbbit fermentálják (erjesztik) is. Éppen az eltérő feldolgozási módból adódnak a beltartalmi különbségek: a zöld teában több flavonoid van, ami befolyásolja a teában lévő koffein felszívódását. A flavonoidok jól ismert antioxidánsok, számos kedvező élettani – például érvédő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő – hatással bírnak.

Egyik legismertebb hatóanyaga, az L-teanin befolyásolhatja az agyban a gamma-aminovajsav szintjét, elűzheti a fáradtságot, oldhatja a feszültséget, javíthatja az anyagcserét és a teljesítőképességet. Azokban az országokban, ahol élő hagyománya van a zöldtea-fogyasztásnak – elsősorban a Távol-Keleten –, az emberek tovább élnek, és ritkábban szenvednek daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekben.

(1.) A kutatásról bővebb információ itt olvasható.

A cikk támogatója a Magne B6.

MAT-HU-2100748 (2021.07.12.)

Ezt is szeretjük