Az igazi vajas croissant receptje
Ahogy a franciák csinálják
Indítsd a napodat házi vajas croissant-nal. Bár időigényes az elkészítése, megéri a fáradságot.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Kiegyensúlyozott otthonod lehet egyetlen kiegészítőtől - A titok a színben és mintában van (x)

16 ezer magnókazettát gyűjtöttek, és valami elképesztőt csinálnak belőle – Ettől leesik az állad! (x)

Tökéletesen hullámos hajad lesz 15 perc alatt, ha így göndöríted be (x)

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

beauty and style

5 divatos kabátfazon, ami karcsúsít, és elfedi a pocakot »

Tüntesd el a mitesszereket egy fogkefével - Gyors és hatásos trükk »

Bundás, meleg szobacsizma házilag, varrás nélkül - Imádni fogod! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az igazi vajas croissant kívül ropogós, belül nagyon lágy. Akkor a legjobb, ha készítés közben a rétegeket külön vajazod meg. A legkedveltebb francia péksüteményt fogyasztáskor kend meg lekvárral, vagy vágd ketté, és pakold meg gazdagon.

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl meleg tej
  • 2 dl meleg víz
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál élesztő
  • 1 teáskanál só
Recept idők

Elkészítés:

Öntsd a tejet egy nagyobb tálba, adj hozzá két evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt. Jól keverd össze, és várj körülbelül tíz percig, amíg az élesztő felfut, azaz a térfogata jelentősen megnő, a teteje pedig habos lesz. Tedd hozzá a sót, a lisztet, a vizet, a maradék cukrot, majd jól dolgozd össze. A liszt mennyisége a minőségétől is függ. Egy idő után rakj még bele 5 dekagramm olvasztott vajat, és dagaszd tovább. Ha a tészta elválik az edény falától, a felszíne pedig sima és fényes, fedd le. Tedd meleg helyre, és várd meg, amíg jól megkel, majdnem a duplájára nő. Ez körülbelül egy óra.

Kelesztés utána rakd a tésztát lisztezett felületre, gyúrd át, majd vágd nyolc egyenlő részre, és formázz kis cipókat. Nyújts ki egyet kör alakúvá. A 20 dekagramm fagyos vajat oszd hét részre, és reszeld vagy vágd az egyik darabkát a vékonyra nyújtott lapra. Majd fedd be a vajat egy újabb kör alakú lappal. Folytasd így tovább, egészen addig, amíg a tészta és a vaj el nem fogy. Utána ismét nyújts egy kicsit a lapokon.

Takard le frissen tartó fóliával, és tedd fél órára a hűtőbe. A nyújtást még háromszor ismételd meg, legalább fél óra különbséggel, majd pihentesd a tésztát minimum hat órán át.

Végül sütés előtt nyújtsd az egészet körülbelül 1 centiméter vastag körré, és vágd nyolc-tíz cikkre úgy, mintha tortát szelnél. Tekerd fel a croissant-okat a szélesebb végéktől indulva, és kend meg a felvert tojással, majd tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kissé távolabb. Előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd szép pirosra.

Blog.hu ajánló