Így készül a jó pörköltalap: minden magyaros ételnek ez a lelke
Pörköltalap nélkül nincsenek igazán jó szaftos, magyaros ételek. Most megmutatjuk, hogyan lesz neked is tökéletes.
Az igazán jó pörkölt készítéséhez tökéletes pörköltalap kell. Mindig zsírral készítsd, az hozza ki igazán az ízeket. Bár paprika és paradicsom nem kötelező bele, mégis érdemes használni. Ha tettél el lecsót télire hagyma nélkül, azt is beleteheted az alapba. Az itt megadott mennyiségek egy kiló húshoz elegendők.
Tökéletes pörköltalap készítése
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál zsír
- 1 nagy hagyma
- 1 húsos zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
Elkészítés:
A zsírt tedd egy lábosba, és kis lángon olvaszd fel. Használhatsz sertés- liba- vagy kacsazsírt vagy akár füstölt szalonnás alapot is. Közben a hagymát vágd cikkekre. Amikor a zsír felolvadt, tedd a hagymát is a lábosba, és kezdd el üvegesre pirítani. Egy-két hagymát használj, ne többet: ettől lesz a pörköltnek jó sűrű szaftja, nagyobb mennyiségtől azonban már inkább édeskéssé válik. Süsd nagyjából tíz percig, amíg átlátszó, sárgás színt vesz fel, de nem barnul még meg. Ekkor húzd le a tűzről, és keverd hozzá a pirospaprikát. Erre azért így van szükség, mert a máskülönben a paprika könnyen megég. Ilyenkor mehet hozzá a felkockázott paprika és paradicsom is. Azért a hagymához add a paprikát, mert így jön ki igazán jól az íze. Tedd vissza a tűzre annyi időre, amíg a zöldségek kicsit összeesnek, majd mehet bele az egyforma kockákra vágott hús. Sózd, esetleg borsozd, de folyadékot csak nagyon keveset önts alá, hogy ne főjön, hanem, ahogy a neve is mutatja, a saját zsírjában pörkölődjön. Ha vörösborral szeretnéd felengedni, csak a legvégén add hozzá, amikor a hús már puhára főtt.
Ez az alap használható gulyásleveshez, paprikás krumplihoz is, de ebben az esetben sok vizet kell hozzá használni.
Így kiindulva fantasztikus vörösboros sertéspörköltet is készíthetsz.
Kiadós és nagyon finom vörösboros sertéspörkölt: sok hagymától lesz sűrű a szaftja
A pörkölt igazi magyaros étel, mely akkor tökéletes, ha a szaftja jó sűrű, tunkolni való.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció