Így lesz tökéletes a főtt tészta

7 bevált tipp

Tésztát főzni nem bonyolult feladat, azonban könnyű elrontani is, ezért fontos, hogy betartsd a következő tanácsokat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A tészta az egyik legjobban használható alapanyag, végtelen variációban készítheted, főzheted, sütheted, pár perc alatt igazi lakomát varázsolhatsz belőle, szinte mindennel finom, ami csak a hűtődben előfordul, és szerencsére szinte senki sem tud neki ellenállni.

Főzési idő

A tésztafőzés alfája és omegája a főzési idő, tésztafélénként és gyártónként változó, ezért az a legjobb, ha pontosan betartod a csomagoláson levő utasításokat, akkor már nagy baj nem lehet, na meg persze az sem árt, ha időnként ránézel a készülő tésztára.

Lobogó víz

A végeredmény szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a forrás mely fázisában jár a víz, amikor a tésztát belerakod. Fontos, hogy tényleg forró, lobogó és kellemesen sós vízbe kerüljön a száraz tészta, így fő meg a leggyorsabban, és az állaga is így lesz a legjobb.

Fogkemény tészta

Ha már fő a tészta, időnként kóstold meg, ha már rágható, de nem főtt túl puhára, nos, akkor az igazi, akkor al dente, azaz fogkemény. A tökéletes állapot valahol ennek a környékén van, de itthon viszonylag kevesen szeretik így, és inkább szétfőve fogyasztják, pedig tényleg fogkeményen az igazi, próbáld ki, ha még nem tetted!

Szűrés

Ha már megfelelő az állag, vedd elő a kedvenc tésztaszűrődet, majd szűrd le a tésztát, nem kell utána hideg víz alá tenned vagy bármilyen hasonló trükkhöz folyamodnod, az olajat is a polcon hagyhatod, egyszerűen csak engedd át rajta a főzővizet, és kész.

Összekeverés a feltéttel

Ha már kész a feltét, az a legjobb, ha a tűzhelyen levő serpenyőben össze is kevered a tésztával, pár percig együtt is főzheted őket. Ha szószos feltétet készítettél, akkor kifejezetten ajánlott ez a módszer, mert így jobban átveszi a tészta a szósz ízeit.

A sajt

Az elmaradhatatlan hozzávaló, ami nélkül tésztaételt nemigen fogyaszt senki. Ugyan itthon kevésbé elterjedt, és a jó minőségű nem is olcsó, mégis érdemes beszerezned egy kis friss - nem a boltok polcain előre reszelt fűrészpor verziót! - parmezánt, és azzal ízesíteni kedvenc tésztádat, sokkal zamatosabb lesz tőle.

Sütés

Ha minden a helyén van, akkor már fogyaszthatod is a kész ételt, vagy adhatsz neki pár percet a sütő melegében, hogy az ízek igazán összeérjenek, illetve a sütés révén még egy kis plusz zamatot kapjanak.

Ahogyan az olaszok szeretik

A tészta őshazája vitathatatlanul Olaszország, ahol szinte minden alkalomra van legalább egy tésztaétel, és nem nagyon telik el nap egy tál isteni pasta nélkül.

A legfinomabb olasz tészták

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük