4 isteni rakott tészta
Egyszerű, gyors és finom, mi kell ennél több? A tészta mindig nyerő a család körében, a rakott tészta pedig még jobban, hiszen nagyon izgalmas ízeket lehet kihozni belőle!
Rakott tarhonya sajternyővel
Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt húsos szalonna
- 40 dkg darált hús
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 kiskanál majoránna
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- őrölt feketebors
- 25 dkg tarhonya
- só
- néhány szál petrezselyemzöld
- 10 dkg reszelt sajt
A szalonnát vágd szeletekre, vagdald be, és a zsírját süsd ki. A zsír felét tedd edénybe, forrósítsd fel, szórd bele a tarhonyát, és pirítsd szalmasárgára.
A mennyiség kétszeresét valamivel meghaladó mennyiségű vízzel engedd fel, ízesítsd az ételízesítő felével, add hozzá a félbe vágott vöröshagymát. Kikent tűzálló tálba simítsd bele a tarhonya harmadát, majd simítsd rá a töltelék felét. Újabb réteg tarhonya, majd töltelék kerül rá. A végén tarhonya fedje le az egészet, amit a reszelt sajttal hints meg. Előmelegített, forró sütőben 10-15 percig süsd. Tálaláskor a kisütött szalonnaszeletekkel és kevés apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálald. Friss saláta és fehérbor illik hozzá.
Mákos rakott tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg gyufametélt
- 5 tojás
- 25 dkg mák
- 2 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 4 dkg méz
- 20 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- só
- 40 dkg alma
- 5 dkg mazsola
- ízlés szerint rum
- vaj
- zsemlemorzsa
A tésztát sós vízben főzd ki, majd hideg vízzel jól hűtsd le, és csepegtesd le. Áztasd be a mazsolát. Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját keverd habosra a vajjal és 15 dkg cukorral. Amikor jó habos, tedd bele a mézet, a citromhéjat, fahéjat, vaníliás cukrot, pici sót, tejfölt, mákot és a rumot. Jól keverd el. Szórd rá a lecsepegtetett mazsolát, és reszeld bele a gorombára megtisztított almát. A fehérjéből verj kemény habot a maradék cukorral. Keverd össze az almás-mákos masszát a tésztával, majd nagyon óvatosan keverd bele a habot, hogy ne törjön. Tedd kivajazott, morzsázott hőálló tálba, azt pedig előmelegített 180 fokos sütőbe, majd 40 percig süsd. A sütőből kivéve kicsit pihentesd, majd szeleteld és tálald. Adhatsz mellé cukros tejfölt, kikevert baracklekvárt, vagy vaníliás, fahéjas öntetet tetszőlegesen.
Tejszínes-gombás rakott tészta
Hozzávalók:
-
40-50 dkg tészta
-
fél kg gomba
-
20-30 dkg sonka
-
3 dl tejszín
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2-3 gerezd fokhagyma
-
só
-
ételízesítő
-
olaj
-
paprika
-
majoránna
-
rozmaring
A tésztát sós vízben főzd meg. A gombát, sonkát darabold fel. A hagymát vágd apróra, és olajon dinszteld meg, tedd bele a sonkát és a gombát, szórd meg a delikáttal, és 10 percig párold együtt. Kevés olajat önts egy tepsibe, rakd bele a főtt tészta felét, rakd rá a gomba-sonka felét, majd ezt ismételd meg még egyszer. A tetejére jön a tejszín, amibe keverd bele a fűszereket, kevés só, kevés delikát, 1 teáskanálnyi pirospaprika, 1 kávékanálnyi majoránna, rozmaring és a zúzott fokhagyma. Az egészet öntsd rá a tésztára, és 25-30 percig süsd 200 fokon.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Lazacos rakott tészta
Hozzávalók:
-
40 dkg csőtészta
-
20 dkg konzerv füstölt lazac
-
5 cl vodka
-
2 dl paradicsompüré
-
20 dkg natúr krémsajt
-
1 evőkanál Worchester-szósz
-
4 dkg vaj
-
10 dkg reszelt sajt
-
4 dkg friss kapor
A lazacot csöpögtesd le, vágd vékony csíkokra, és a felét a felforrósított vajban pirítsd meg. Locsold meg a vodkával, és villával krémesre törd össze. Add hozzá a paradicsomszószt, jól keverd össze, és tedd félre. Sós vízben főzd meg a tésztát, majd szűrd le, csöpögtesd le. Öntsd serpenyőbe, add hozzá a paradicsomos lazacot, a krémsajtot, a Worchester-mártást és a maradék lazacot. Nagy lángon, állandóan kevergetve forgasd át, hogy a mártás jól átjárja a tésztát. Öntsd tűzálló tálba, szórd meg a sajttal és a kaporral, told forró sütőbe, és olvaszd rá a sajtot.
OLVASD EL EZT IS!
- spagetti
- tészta
Az eredeti carbonara spagetti receptje
- tészta
- tejszín
Tejszínes tésztareceptek
- olasz
- paradicsom