Maradékokból is elkészíthető a koreai bibimbap: itt a gyors recept hozzá
Egy tál harmónia a hűtődben lapuló maradékokból is – ismerd meg a bibimbapot, a koreai konyha sokoldalú kedvencét!

A koreai bibimbap nemcsak a színes, esztétikus megjelenéséről híres, hanem arról is, hogy rendkívül változatosan és egyszerűen elkészíthető, akár a hűtőben lévő maradékok felhasználásával. Ez az étel kiváló választás, ha szeretnél egy tápláló, ízletes fogást az asztalra varázsolni, miközben minimalizálod a pazarlást.
A bibimbap alapja egy tál rizs, amelyet különféle párolt, pirított vagy marinált zöldségekkel, hússal és fűszeres kocshudzsang (gochujang) szósszal egészíthetsz ki – utóbbihoz hasonló ízt érsz el, ha csilipasztához mézet keversz, vagy ha házi paprikrakrémhez kevés cukrot, ecetet, sót, fokhagymaport vagy gyömbérport adsz. Ha vegetáriánus vagy vegán opciót keresel, a húst helyettesítheted tofuval, a tojást pedig akár el is hagyhatod. Ez a recept az alapokat mutatja be, de kedved szerint variálhatod az összetevőket – próbáld ki maradék zöldségekkel vagy éppen az aktuális szezon kínálta friss alapanyagokkal!
Koreai bibimbap
Hozzávalók 4 személyre
Bibimbapzöldségek
- 30 dkg rövid szemű rizs
- 20 dkg mungóbabcsíra
- 20 dkg bébispenót
- 1 db kígyóuborka
- 10 dkg gomba (shiitake, csiperke)
- 1 db sárgarépa
- 4 db tojás
- 1 gerezd aprított fokhagyma
- 1 tk szezámolaj zöldségenként
- 1 tk szezámmag zöldségenként
- só
- bors
Bibimbaphús
- 20 dkg vékonyan szeletelt marhahús (bélszín vagy hátszín)
- 2 ek szójaszósz
- 1 tk cukor
- 1 tk szezámolaj
- 1 tk főzőbor (fehérbor vagy rizsbor)
- 1 gerezd aprított fokhagyma
- 1 ek aprított újhagyma
- fekete bors
Bibimbapszósz
- 4 ek kocshudzsang
- 2 tk cukor
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek víz
Elkészítés:
Mosd meg a rizst alaposan, majd főzd meg némileg kevesebb vízben, mint általában. A bibimbap rizse pergős állagú, hogy könnyen keverhető legyen.
Vágd a marhahúst vékony csíkokra. Keverd össze a szójaszószt, cukrot, szezámolajat, főzőbort, fokhagymát, újhagymát és borsot. Pácold a húst 20 percig, majd egy serpenyőben, magas hőfokon süsd 2-3 perc alatt készre.
Forralj vizet, és blansírozd a babcsírát 1 percig. Öblítsd le hideg vízzel, majd ízesítsd szezámolajjal, fokhagymával és sóval. Blansírozd a spenótot 30-40 másodpercig, majd csepegtesd le, vágd kisebb darabokra, és ízesítsd, mint a babcsírát. Az uborkát vékonyra szeletelve sózd meg, hagyd állni 10 percig, majd nyomkodd ki a levét. Adj hozzá szezámolajat és szezámmagot. A gombát vékonyra szeletelve pirítsd meg egy kevés olajon, közepes hőfokon 1-2 percig. Ízesítsd sóval és borssal.
Egy kis tálban keverd össze a kocshudzsangot, a cukrot, a szezámolajat és a vizet. Kóstold meg, és igazítsd az édességét az ízlésed szerint.
Helyezd a rizst egy nagy tálba, majd rendezd el rajta a zöldségeket és a húst külön-külön csoportokban. Tegyél a tetejére egy tükörtojást (vagy hagyd el, ha nem használod). Locsold meg a kocshudzsang szósszal, és tálalás előtt keverd össze alaposan.
Fűszeres, szaftos darált hús koreai módra: 20 percen belül tálalhatod
Ha nincs sok időd főzőcskézni, de valami meleg, húsos ételt tennél az asztalra, próbáld ki ezt a ragut.
ElolvasomKép: Getty Images Hungary.
OLVASD EL EZT IS!