Így készül a tökéletes töltött káposzta
Sokáig eláll, és újramelegítve csak még finomabb lesz. Igazi laktató, téli finomság, és olyat is tudunk, ami 30 perc alatt kész.

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj páros belépőt az októberi Femina Klubra, ahol eláruljuk a sikeres karrierváltás titkát!

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

Ősszel még jobb a Balatonra menni? Nincs tömeg, és rejtett kincseket rejteget a vidék (x)

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

Megvannak a 2017-es ősz divatszínei: gyönyörű színek jönnek, bár a szürke még marad picit

Mivel foglalkozzon a gyerek iskola után? Mutatunk pár hasznos kikapcsolódást a kicsiknek

beauty and style

Táskák az utcáról: milyen darabok illenek a kabáthoz? »

16 trendi darab a boltokból, aminek láttán te is sárgát akarsz viselni ősszel »

Kétszer hatékonyabb vele az edzés: ezért jó, ha fitneszlabdával tornázol! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A töltött káposztáról zenghetnénk ódákat, de fölösleges lenne, hiszen bizonyára te is jól ismered.

Ha a készítésével kapcsolatban azonban vannak még kétségeid, vagy szeretnéd megtudni, hogy a hagyományoson kívül milyen töltelékek léteznek, akkor most választ adunk.

Klasszikus töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 8 savanyított káposztalevél
  • 8 dkg rizs
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej hagyma
  • 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna

A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a szalonnát kockázd fel, a káposztalevelekről vágd le a nagyobb ereket, de vigyázz, nehogy kiszakadjanak. A szalonnát pirítsd meg, és add hozzá a darált húshoz, majd pirítsd meg a hagymát is, és annak a felét is keverd a húshoz. A maradékot keverd el egy kávéskanál pirospaprikával, öntsd fel 1 dl vízzel, és öntsd hozzá a savanyú káposzta feléhez. A darált húshoz add hozzá a fokhagymát, a rizst, a tojást, egy kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd.

A masszából formálj kis gombócokat, és töltsd bele őket a káposztalevélbe úgy, hogy a levelek széleit behajtod, majd az egészet feltekered. Egy lábas aljára tedd a paprikás savanyú káposztát, erre rakd a töltelékeket, végül borítsd be az egészet a megmaradt savanyú káposztával. Lassú tűzön főzd puhára egy óra alatt. Ezután szedd ki a töltelékeket, és a káposztát rántsd be úgy, hogy olajon megpirítod a lisztet, felöntöd két deci hideg vízzel, és ezt hozzáforralod a káposztához. Tedd vissza a töltelékeket, és tejföllel meglocsolva tálald.

Töltött gombás káposzta

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 12 savanyúkáposzta-levél
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors

A gombát szárával együtt vágd vastag szeletekre, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel egy kevés olajon, fedő alatt párold puhára. Ha kézmelegre hűlt, keverd bele a felvert tojást és a búzadarát, majd hagyd pihenni 10 percig. A káposztalevelekről vágd le a vastagabb ereket, majd töltsd bele a gombás masszát. A gombócokat tedd egy tűzálló tálba, takard be a reszelt sajttal és a tejföllel, majd lefedve párold a sütőben puhára.
 

Zöldséggel töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 20 dkg spárga
  • 2 pohár főzött rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál light vaj
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 húsleveskocka
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • pirospaprika
  • bors

Szedd le a káposzta leveleit, és pár percre áztasd vízbe, hogy rugalmasabb legyen. A spárgát párold félpuhára, és darabold fel. A hagymát szeleteld fel, pirítsd meg egy kevés vajon, majd add hozzá a kukoricát és a felvágott paprikát, majd az egészet pirítsd össze. Ezután add hozzá a rizst és a spárgát, majd ízesítsd a fűszerekkel. A masszából formázz golyókat, és töltsd őket a káposztalevelekbe. A gombócokat tedd forró, húsleveskockás vízbe, és főzd őket 30 percig, végül add hozzá a sűrített paradicsomot.

Virslivel töltött, gyors káposzta

Hozzávalók:

  • 8 kisebb savanyúkáposzta-levél
  • 8 vékony szelet bacon
  • 4 pár virsli
  • köménymag

A káposztalevelekről óvatosan vágd le a vastagabb ereket, majd sós, köménymagos vízben forrald öt percig, és csöpögtesd le. Mindegyik levélre tegyél egy-egy lebőrözött virslit, szorosan tekerd be őket, majd mindegyikre csavarj rá egy szelet bacont is. Tedd a göngyölegeket előmelegített sütőbe vagy grillsütőbe, és süsd 10-12 percig, többször átforgatva őket.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Blog.hu ajánló