Így készül a tökéletes töltött káposzta

Sokáig eláll, és újramelegítve csak még finomabb lesz. Igazi laktató, téli finomság, és olyat is tudunk, ami 30 perc alatt kész.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A töltött káposztáról zenghetnénk ódákat, de fölösleges lenne, hiszen bizonyára te is jól ismered.

20 extra hatékony zsírégető zöldség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha a készítésével kapcsolatban azonban vannak még kétségeid, vagy szeretnéd megtudni, hogy a hagyományoson kívül milyen töltelékek léteznek, akkor most választ adunk.

Klasszikus töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 8 savanyított káposztalevél
  • 8 dkg rizs
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej hagyma
  • 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna

A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a szalonnát kockázd fel, a káposztalevelekről vágd le a nagyobb ereket, de vigyázz, nehogy kiszakadjanak. A szalonnát pirítsd meg, és add hozzá a darált húshoz, majd pirítsd meg a hagymát is, és annak a felét is keverd a húshoz. A maradékot keverd el egy kávéskanál pirospaprikával, öntsd fel 1 dl vízzel, és öntsd hozzá a savanyú káposzta feléhez. A darált húshoz add hozzá a fokhagymát, a rizst, a tojást, egy kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd.

A masszából formálj kis gombócokat, és töltsd bele őket a káposztalevélbe úgy, hogy a levelek széleit behajtod, majd az egészet feltekered. Egy lábas aljára tedd a paprikás savanyú káposztát, erre rakd a töltelékeket, végül borítsd be az egészet a megmaradt savanyú káposztával. Lassú tűzön főzd puhára egy óra alatt. Ezután szedd ki a töltelékeket, és a káposztát rántsd be úgy, hogy olajon megpirítod a lisztet, felöntöd két deci hideg vízzel, és ezt hozzáforralod a káposztához. Tedd vissza a töltelékeket, és tejföllel meglocsolva tálald.

Töltött gombás káposzta

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 12 savanyúkáposzta-levél
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors

A gombát szárával együtt vágd vastag szeletekre, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel egy kevés olajon, fedő alatt párold puhára. Ha kézmelegre hűlt, keverd bele a felvert tojást és a búzadarát, majd hagyd pihenni 10 percig. A káposztalevelekről vágd le a vastagabb ereket, majd töltsd bele a gombás masszát. A gombócokat tedd egy tűzálló tálba, takard be a reszelt sajttal és a tejföllel, majd lefedve párold a sütőben puhára.
 

Zöldséggel töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 20 dkg spárga
  • 2 pohár főzött rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál light vaj
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 húsleveskocka
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • pirospaprika
  • bors

Szedd le a káposzta leveleit, és pár percre áztasd vízbe, hogy rugalmasabb legyen. A spárgát párold félpuhára, és darabold fel. A hagymát szeleteld fel, pirítsd meg egy kevés vajon, majd add hozzá a kukoricát és a felvágott paprikát, majd az egészet pirítsd össze. Ezután add hozzá a rizst és a spárgát, majd ízesítsd a fűszerekkel. A masszából formázz golyókat, és töltsd őket a káposztalevelekbe. A gombócokat tedd forró, húsleveskockás vízbe, és főzd őket 30 percig, végül add hozzá a sűrített paradicsomot.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Virslivel töltött, gyors káposzta

Hozzávalók:

  • 8 kisebb savanyúkáposzta-levél
  • 8 vékony szelet bacon
  • 4 pár virsli
  • köménymag

A káposztalevelekről óvatosan vágd le a vastagabb ereket, majd sós, köménymagos vízben forrald öt percig, és csöpögtesd le. Mindegyik levélre tegyél egy-egy lebőrözött virslit, szorosan tekerd be őket, majd mindegyikre csavarj rá egy szelet bacont is. Tedd a göngyölegeket előmelegített sütőbe vagy grillsütőbe, és süsd 10-12 percig, többször átforgatva őket.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük