Így készül a tökéletes töltött káposzta
Sokáig eláll, és újramelegítve csak még finomabb lesz. Igazi laktató, téli finomság, és olyat is tudunk, ami 30 perc alatt kész.

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Extra száraz kezeken teszteltük az SOS bőrspray-t: nem azt kaptuk, amit vártunk »

Farmerhatású manikűr pofonegyszerűen: különleges, és gyorsan elkészül »

Fényes és dús lesz, ha így egyenesíted ki a hullámos hajat! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A töltött káposztáról zenghetnénk ódákat, de fölösleges lenne, hiszen bizonyára te is jól ismered.

Ha a készítésével kapcsolatban azonban vannak még kétségeid, vagy szeretnéd megtudni, hogy a hagyományoson kívül milyen töltelékek léteznek, akkor most választ adunk.

Klasszikus töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 8 savanyított káposztalevél
  • 8 dkg rizs
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej hagyma
  • 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna

A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a szalonnát kockázd fel, a káposztalevelekről vágd le a nagyobb ereket, de vigyázz, nehogy kiszakadjanak. A szalonnát pirítsd meg, és add hozzá a darált húshoz, majd pirítsd meg a hagymát is, és annak a felét is keverd a húshoz. A maradékot keverd el egy kávéskanál pirospaprikával, öntsd fel 1 dl vízzel, és öntsd hozzá a savanyú káposzta feléhez. A darált húshoz add hozzá a fokhagymát, a rizst, a tojást, egy kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd.

A masszából formálj kis gombócokat, és töltsd bele őket a káposztalevélbe úgy, hogy a levelek széleit behajtod, majd az egészet feltekered. Egy lábas aljára tedd a paprikás savanyú káposztát, erre rakd a töltelékeket, végül borítsd be az egészet a megmaradt savanyú káposztával. Lassú tűzön főzd puhára egy óra alatt. Ezután szedd ki a töltelékeket, és a káposztát rántsd be úgy, hogy olajon megpirítod a lisztet, felöntöd két deci hideg vízzel, és ezt hozzáforralod a káposztához. Tedd vissza a töltelékeket, és tejföllel meglocsolva tálald.

Töltött gombás káposzta

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 12 savanyúkáposzta-levél
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors

A gombát szárával együtt vágd vastag szeletekre, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel egy kevés olajon, fedő alatt párold puhára. Ha kézmelegre hűlt, keverd bele a felvert tojást és a búzadarát, majd hagyd pihenni 10 percig. A káposztalevelekről vágd le a vastagabb ereket, majd töltsd bele a gombás masszát. A gombócokat tedd egy tűzálló tálba, takard be a reszelt sajttal és a tejföllel, majd lefedve párold a sütőben puhára.
 

Zöldséggel töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 20 dkg spárga
  • 2 pohár főzött rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál light vaj
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 húsleveskocka
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • pirospaprika
  • bors

Szedd le a káposzta leveleit, és pár percre áztasd vízbe, hogy rugalmasabb legyen. A spárgát párold félpuhára, és darabold fel. A hagymát szeleteld fel, pirítsd meg egy kevés vajon, majd add hozzá a kukoricát és a felvágott paprikát, majd az egészet pirítsd össze. Ezután add hozzá a rizst és a spárgát, majd ízesítsd a fűszerekkel. A masszából formázz golyókat, és töltsd őket a káposztalevelekbe. A gombócokat tedd forró, húsleveskockás vízbe, és főzd őket 30 percig, végül add hozzá a sűrített paradicsomot.

Virslivel töltött, gyors káposzta

Hozzávalók:

  • 8 kisebb savanyúkáposzta-levél
  • 8 vékony szelet bacon
  • 4 pár virsli
  • köménymag

A káposztalevelekről óvatosan vágd le a vastagabb ereket, majd sós, köménymagos vízben forrald öt percig, és csöpögtesd le. Mindegyik levélre tegyél egy-egy lebőrözött virslit, szorosan tekerd be őket, majd mindegyikre csavarj rá egy szelet bacont is. Tedd a göngyölegeket előmelegített sütőbe vagy grillsütőbe, és süsd 10-12 percig, többször átforgatva őket.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Blog.hu ajánló