A tökéletes gombapaprikás receptje
Akár mert gombásztatok a hétvégén, akár mert a piacon nem tudtál ellenállni a kis kalaposoknak, a gombapaprikás remek vacsora lesz.
A gombapaprikás remek fogás ebédre vagy vacsorára, szerezz be hozzá csiperkét, de megbolondíthatod másféle gombákkal is.
Az ősz a gombászás ideje, persze, ha az erdőben magad szeded a kalapos finomságokat, akkor mindenképpen vizsgáltasd be gombaszakértővel, nehogy sírás legyen a finom ebéd vége.
Gombapaprikás
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál olaj
- liszt
- pirospaprika
- só
Az apróra vágott hagymát kevés olajon pirítsd meg, add hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát és a petrezselymet, majd hintsd meg a pirospaprikával. Hagyd, amíg a leve majdnem elfő. Öntsd fel egy kevés vízzel, majd sózd, és párold puhára. Ezután egy kávéskanálnyi lisztet keverj a tejfölhöz, majd a pörkölthöz hozzáadva keverd simára.
Bakonyi csirkemell
Hozzávalók:
- 75 dkg csirkemell
- 25 dkg csiperkegomba
- 5 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- fél dl olaj
- liszt
- pirospaprika
- só
- bors
A csirkemellet szeleteld fel, mindkét oldalát sózd, borsozd, majd forgasd lisztbe. Felhevített olajban hirtelen süsd ki a szeleteket, majd tedd félre őket. Az olajba dobd bele a felaprított vörös- és fokhagymát. A paradicsomot hámozd meg, és darabold fel, majd a szintén darabokra vágott paprikával add a hagymához. Öntsd fel pici vízzel, szórj rá pirospaprikát, fedd le, majd párold meg. Add hozzá a cikkekre vágott gombát, és pirítsd meg. Tedd vissza a húsokat, öntsd fel még egy pici vízzel, és hagyd, hogy a hús megpuhuljon. Ekkor a tejfölbe belekevert liszttel habard be, forrald össze, és nokedlivel tálald.
Gombás rakott tészta
Hozzávalók:
- 15 dkg csiperke
- 40 dkg kukorica és zöldborsó vegyesen
- 25 dkg rövid csőtészta
- 25 dkg sajt, lehetőleg háromféle
- só
- vaj
- tejföl
A gombát tisztítsd meg, vágd föl és főzd meg. Ha megfőtt, csöpögtesd le a konzervzöldségekkel együtt. A tésztát is főzd meg, majd tedd kivajazott tálba az egyharmadát, rétegezz rá zöldséget, erre pedig sajtot. Úgy a legjobb, ha mindegyik réteg zöldségre másfajta sajt kerül. A tetejére reszelj vastagon sajtot, tedd sütőbe, tíz perc alatt kész is lesz. Tálaláskor locsold meg a tetejét tejföllel.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Rakott gomba cukkínivel
Hozzávalók:
- 30 dkg gomba
- 50 dkg cukkíni
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 15 dkg ementáli
- 5 dkg trappista sajt
- 5 dkg füstölt sajt
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej
- 5-6 vékony szelet csirkemellfilé
- 6 nagyobb paradicsom
- oregánó
- szerecsendió
- őrölt fehérbors
- só
Hámozd meg a cukkínit, és vékonyan karikázd fel. Hevítsd fel a vajat, add hozzá a lisztet, öntsd fel annyi tejjel, hogy mártás állagú masszát kapj, majd add hozzá a trappistát és a füstölt sajtot, valamint egy kis szerecsendiót, sót, borsot. A végén szórd bele a felaprított fokhagymát. Vajazz ki egy hőálló edényt, és tegyél le egy sor cukkínit, ezt boríts be a szeletelt gombával, sózd, borsozd, majd karikázz ennek a tetejére paradicsomot, és morzsolj rá oregánót. A legfelső rétegre fektesd rá a csíkokra vágott csirkemellet, öntsd rá a sajtszószt, majd szórd meg ementálival. Süsd lefedve előmelegített sütőben 15 percet, majd fólia nélkül 20 percet.
OLVASD EL EZT IS!
- krumpli
- egytálétel
Egy tál dödölle
- krumpli
- padlizsán
Rakott húsos receptek
- krumpli
- egytálétel