Rakott húsos receptek

Zöldséggel és sajttal

A rakottasok három ismérve: gyorsak, olcsók és kiadósak. Készíts vacsorára egy adag megunhatatlan egytálételt zöldséggel és sajttal!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Időhiány esetén a legjobb, amit a konyhában készíthetsz, egy finom rakottas, hiszen amellett, hogy gyorsan megvan, rendkívül laktató.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szükséged lesz egy méretes tepsire, némi zöldségre, húsra, illetve rengeteg sajtra, ami finom ropogósra sül az étel tetején.

Egy pohár ízletes borral társítva kiváló vacsora elé nézhetsz. Bár a következő receptek nem vegáknak készültek, egy kis leleményességgel könnyen átalakíthatod őket húsmentes fogássá.

Sajtos rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 60 dkg padlizsán
  • 60 dkg darált hús
  • 20 dkg parmezán
  • 10 dkg mozzarella
  • 8 evőkanál olívaolaj
  • 7 dl 100%-os paradicsomlé
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • bors

A padlizsánt mosd meg, majd szeleteld fel ferdén ujjnyi karikákra. Picit sózd meg, és hagyd állni fél órát. A hagymákat aprítsd fel, pici olajon dinszteld meg, majd öntsd fel paradicsomlével. Sózd, borsozd ízlésed szerint, és szórd bele a felaprított petrezselymet. A répát vágd apró kockákra, a hússal együtt keverd a paradicsomos masszához, és végül párold puhára. A padlizsánokat nyomkodd ki, és az olajon kicsit pirítsd meg.

Egy kivajazott jénaiba tedd bele a padlizsán negyedét, és simítsd rá a húsos massza harmadát. Szórd meg a reszelt parmezán harmadával, és egészen addig folytasd a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére kerülő padlizsánt szórd meg zsemlemorzsával, tedd rá a felszeletelt mozzarellát, és előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt süsd készre.

Rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált hús
  • 30 dkg sajt
  • 2 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 konzerv sűrített paradicsom
  • 1 karfiol
  • ételízesítő

A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, és ételízesítős vízben főzd meg. A fokhagymát picit pirítsd meg, add hozzá a húst, és süsd néhány percig. Öntsd rá a sűrített paradicsomot, egy evőkanálnyi vizet, és főzd puhára. A szósz felét öntsd egy jénaiba, és szórd rá a karfiol felét. Ismételd meg még egyszer a műveletet, és a karfiol tetejére szórd rá a lereszelt sajt felét. A tejszínt és egy deci főzőlevet főzz össze, keverd bele a sajtot, és locsold a rakottas tetejére. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd meg.

Sajtos rakott zöldbab

Hozzávalók:

  • 40 dkg zöldbab
  • 40 dkg darált hús
  • 15 dkg trappista sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 pohár tejföl
  • 1 bögre rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 húsleveskocka
  • olaj
  • pirospaprika
  • bors

A babot sós vízben főzd meg. A vöröshagymát aprítsd fel, és pici olajon dinszteld meg. Add hozzá a húst, szórd meg a felsorolt fűszerekkel ízlésed szerint, és süsd fehéredésig. Ekkor szórd bele a felaprított petrezselymet és az áttört fokhagymát is. A rizst öntsd fel másfél bögre vízzel, keverd hozzá a leveskockát, és főzd meg. Egy tepsi aljába teríts egy adag rizst, simíts rá egy réteg húst, majd zöldbabot, végül locsolj rá kis tejfölt, és szórd meg reszelt sajttal. Addig folytasd a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak. Előmelegített sütőben addig süsd, míg a sajt megpirul a tetején.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sonkás-sajtos rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • olaj
  • bors

A krumplit mosd meg, és héjában főzd meg. Ha kész, vedd ki, hámozd meg, szeleteld fel. A vajat és a lisztet tedd egy serpenyőbe, és addig forrósítsd, míg habzani nem kezd. Ekkor öntsd rá a forralt tejet, és állandó kevergetés mellett főzd sűrűre. Sózd, borsozd ízlésed szerint, és keverd hozzá a lereszelt sajt felét. A füstölt sonkát daráld le, és a tejföllel együtt keverd a szószba. Egy tepsit olajjal kenj ki, és terítsd el benne a krumpliszeletek felét. Sózd meg, és locsold rá a mártás felét. Ismételd meg a sorokat még egyszer, és a tetejét szórd meg a maradék sajttal. Előmelegített sütőben süsd készre.

Ezt is szeretjük