5 ropogós, illatos házi kenyér

Süsd meg őket!

Ha még nem próbáltad, itt az ideje, hogy belevágj a kenyérsütésbe, hiszen semmi mással össze nem hasonlítható a te kenyered.

Nyereményjáték

Nyerd meg Sákovics Diana Hol rontom el? című pszichológiai könyvének dedikált példányát!

Nyerj párkapcsolati útikalauzt! A Szexbolondok illemtana című könyvet a szabad szerelem híveinek írták

Nyerj Hírhedt diktátorok asszonyai című történelmi könyvet!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Lélegzetelállító kerékpáros túrák az Alpok ölében - Ezeket a vidékeket látnod kell! (x)

18 napos turbó alakformáló program - Gyors győzelem a zsírpárnák és cellulit felett (x)

Egy hotel, ahol kárpótolnak ha esik az eső a nyaralásod ideje alatt - Csak eddig tart az akció (x)

Ennél egyszerűbben nem utazol Budapestről külföldre - Nézd meg, melyik úti célokra érvényes! (x)

Lakást hónapokig, hitelt csak napokig keresnek, pedig életre szóló döntés (x)

beauty and style

Mi lesz az esküvői ruha alatt? 8 szexi fehérnemű a nagy napra - Nemcsak hófehérben »

Hordható, nőiesen modern ruhák a magyar márkától - Tavaszra és nyárra »

Krémes szemhéjfesték házilag: csak 2 dolog kell hozzá »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Biztosan te is imádod a frissen sült kenyér illatát. Ehhez nem kell hajnalok hajnalán leszaladnod a boltba, hiszen akár a saját konyhádat is betöltheti a semmivel össze nem hasonlítható melegség.

Kenyeret sütni egyáltalán nem nehéz, bár egy kis gyakorlás nem árt. Akár kenyérsütő géppel készíted, akár magad dagasztod, az igazi házi kenyérnek nincs párja.

Graham-kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:

  • 40 dkg Graham-liszt
  • 10 dkg finomliszt
  • kávéskanálnyi őrölt köménymag
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl víz

A liszteket melegítsd meg és keverd össze, majd add hozzá az őrölt köményt. Az élesztőt futtasd fel kevés langyos vízben.

Az élesztőt, a lisztet, a sót, a maradék vizet óvatosan dolgozd össze, majd lassanként add hozzá az olajat is. Langyos helyen hagyd megkelni. Kiolajozott formában süsd meg, először nagy lángon, aztán alacsonyabban. A sütőt elő kell melegíteni.

Zöldfűszeres kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:

  • 30 dkg rozsliszt
  • 15 dkg búzaliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 és fél dl tej
  • 1 teáskanál só
  • friss kakukkfű
  • friss petrezselyem
  • friss bazsalikom
  • kevés őrölt bors

Az élesztőt keverd össze a langyos tejjel. A liszteket keverd össze, és vájj mélyedést a keverék közepébe. Ide öntsd az élesztőt, és szórj a tetejére egy kevés lisztet. Hagyd meleg helyen letakarva negyed órát. Tedd hozzá a maradék tejet és a sót, majd az egészből gyúrj sima tésztát. Megint pihentesd negyed órát.

A fűszereket aprítsd fel, majd a 15 perc letelte után dolgozd a tésztába.
Tedd a tésztát kivajazott tepsibe, és hagyd kelni további 20 percig. Előmelegített sütőben, magas lángon 10 percig süsd, majd a lángot levéve, közepesen még 1 órán át.
 

Olívás kenyér

Hozzávalók 75 dkg-hoz:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 és fél dl tej
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg magozott olajbogyó
  • 1 evőkanál fenyőmag

A liszteket szitáld egy tálba, és keverd össze a sóval. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel. Az olívabogyót aprítsd fel, és a fenyőmagot is vághatod kisebbre. Gyúrd össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyd kelni másfél órát. A tésztából formázz hosszúkás kenyeret, és tedd egy kivajazott tepsibe. A tetejét vagdosd be, és szórd meg egy kis liszttel. Hagyd így is kelni fél órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és süsd a kenyeret fél óráig. Vedd lejjebb a hőt 180 fokra, és süsd további fél órát.

Tökmagos kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:

  • 45 dkg búzaliszt
  • 10 dkg rozsliszt
  • 10 dkg tökmag
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál só

Először készítsd el a kovászt. Élesztőt, cukrot és kevés langyos vizet keverj simára, utána adj hozzá nagyon kevés lisztet, és ezt is keverd krémesre. Takard le, amíg fel nem fut. A liszteket melegítsd meg, és keverd össze egy tálban.
Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a kovásszal, a liszttel, a sóval és a langyos vízzel. Alaposan gyúrd össze. Ha a tészta már nem ragad a kezedhez, akkor jó. Ekkor add hozzá a tökmagot, amit előtte kicsit apríthatsz, majd laza mozdulatokkal dolgozd a tésztába.
A tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni. Ezután a tésztából formázz kenyeret, és tedd olajozott tepsire. A tetejét vágd be. Hagyd még kelni egy kicsit. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a kenyeret előbb magas lángon negyed órát, majd közepes lángon fél órát. Hagyd a meleg sütőben még egy kicsit, miután lekapcsoltad.

Szalonnás kenyér

Hozzávalók egy 75 dkg-os kenyérhez:

  • fél zacskó szárított élesztő
  • 5 dkg angolszalonna
  • 1 teáskanál só
  • 35 dkg liszt

A bacont kockázd fel, pirítsd át, majd hagyd kihűlni. A lisztet keverd össze a szárított élesztővel. Sót és két és fél deci langyos vizet keverj össze. Az egészet dolgozd össze alaposan, majd hagyd kétszeresére kelni.
Lisztes felületen kézzel gyúrd át. Tedd kivajazott sütőlapra, majd meleg helyen keleszd. A tetejét 1 cm mélyen vágd be. Kend meg vízzel, és szórd meg egy kevés liszttel. Előmelegített, 220 °C-os sütőben 40-50 percig süsd.