Fermentált spárga jó roppanósan: így sokáig eláll az egészséges zöldség
Ha sokáig szeretnéd élvezni a spárga csodás ízét, készíts belőle savanyúságot! A fermentálás egyszerű, a végeredmény pedig ízletes.

A fermentálás az egyik legősibb technika az ételek tartósítására, és ismét egyre felkapottabb. Nem véletlen, hisz egészséges, emészthetőbbé teszi az ételeket. Figyelj, hogy a vizet ne öntsd túl melegen a zöldségekre, különben kiölheted a savanyítást segítő baktériumokat az üvegből. A spárga fás részét tedd félre, és főzz belőle isteni krémlevest.
Fermentált spárga
Hozzávalók
- 1 kg spárga
- 1 db citrom
- 1 csokor kapor
- 2.5 dkg só
- 2 teáskanál mustármag
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Az üvegeket alaposan mosd el, majd mikróban vagy mosogatógépben sterilizáld. A spárga fás részeit távolítsd el, és mosd meg. Forralj fel egy liter vizet, add hozzá a sót, melegítsd forráspontig, majd várd meg, míg lehűl.
Rendezd viszonylag szorosan a spárgákat az üvegbe, szórd a zöldségre a mustármagot, a fokhagymát, tedd hozzá a kaprot és az alaposan megtisztított, felkarikázott citromot. Öntsd rá a levet, majd rakj nehezéket a tetejére. Így biztos, hogy a spárgák végig a vízben maradnak. Helyezd az üveget egy tálcára, mert a lé könnyen kifolyhat. Ha szükséges, önts még hozzá vizet. Érleled egy hétig, majd tedd hűtőbe.
A káposzta is tökéletes fermentálva, ráadásul egész évben elkészítheted.