Tepsiben sült ropogós bodag: a cigánykenyér egyszerű alapanyagokból készül
A bodag, vagyis a cigánykenyér szerény hozzávalókból készül, és viszonylag hamar az asztalon lehet.
A cigánykenyér - vagy más néven a bodag - egyszerű kelt tésztából készül. Használhatsz hozzá sertés- vagy libazsírt, amit jobban szeretsz. A zsírból a megadott mennyiség folyékony állapotban mérve értendő.
Bodag (cigánykenyér)
Hozzávalók 4 darabhoz
- 30 dkg liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 2 evőkanál felolvasztott zsír
- 2 dl langyos víz
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
Elkészítés:
A langyos vizet keverd el egy kiskanál cukorral. Morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel.
A lisztet szitáld át. Add hozzá a sót, a fokhagymaport, a felolvasztott és langyosra hűtött zsírt és az élesztős vizet. Géppel vagy kézzel dagaszd jól ki, majd takard le, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát vágd négy egyforma darabba. Mindegyikből formálj gombócot, takard újra le, és keleszd további fél órát. A második kelesztési idő végén lapogasd kicsit ki őket lepény formájúra, és helyezd el őket egymás mellett egy papírral kibélelt sütőlemezen. 200 fokos sütőben nagyjából húsz perc alatt süsd aranyszínűre.
Hasonló módon készül a laposkenyér is, amelynek joghurttól lesz könnyed a tésztája.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept