Tepsiben sült ropogós bodag: a cigánykenyér egyszerű alapanyagokból készül
A bodag, vagyis a cigánykenyér szerény hozzávalókból készül, és viszonylag hamar az asztalon lehet.


- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
A cigánykenyér - vagy más néven a bodag - egyszerű kelt tésztából készül. Használhatsz hozzá sertés- vagy libazsírt, amit jobban szeretsz. A zsírból a megadott mennyiség folyékony állapotban mérve értendő.
Bodag (cigánykenyér)
Hozzávalók 4 darabhoz
- 30 dkg liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 2 evőkanál felolvasztott zsír
- 2 dl langyos víz
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
Elkészítés:
A langyos vizet keverd el egy kiskanál cukorral. Morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel.
A lisztet szitáld át. Add hozzá a sót, a fokhagymaport, a felolvasztott és langyosra hűtött zsírt és az élesztős vizet. Géppel vagy kézzel dagaszd jól ki, majd takard le, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát vágd négy egyforma darabba. Mindegyikből formálj gombócot, takard újra le, és keleszd további fél órát. A második kelesztési idő végén lapogasd kicsit ki őket lepény formájúra, és helyezd el őket egymás mellett egy papírral kibélelt sütőlemezen. 200 fokos sütőben nagyjából húsz perc alatt süsd aranyszínűre.
Hasonló módon készül a laposkenyér is, amelynek joghurttól lesz könnyed a tésztája.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept