Tepsiben sült ropogós bodag: a cigánykenyér egyszerű alapanyagokból készül

A bodag, vagyis a cigánykenyér szerény hozzávalókból készül, és viszonylag hamar az asztalon lehet.

bodag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cigánykenyér - vagy más néven a bodag - egyszerű kelt tésztából készül. Használhatsz hozzá sertés- vagy libazsírt, amit jobban szeretsz. A zsírból a megadott mennyiség folyékony állapotban mérve értendő.

Bodag (cigánykenyér)

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 30 dkg liszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál felolvasztott zsír
  • 2 dl langyos víz
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vizet keverd el egy kiskanál cukorral. Morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel.

A lisztet szitáld át. Add hozzá a sót, a fokhagymaport, a felolvasztott és langyosra hűtött zsírt és az élesztős vizet. Géppel vagy kézzel dagaszd jól ki, majd takard le, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.

A megkelt tésztát vágd négy egyforma darabba. Mindegyikből formálj gombócot, takard újra le, és keleszd további fél órát. A második kelesztési idő végén lapogasd kicsit ki őket lepény formájúra, és helyezd el őket egymás mellett egy papírral kibélelt sütőlemezen. 200 fokos sütőben nagyjából húsz perc alatt süsd aranyszínűre.

Hasonló módon készül a laposkenyér is, amelynek joghurttól lesz könnyed a tésztája.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük