Hol a helye a tojásnak a hűtőben, hova való a hús? Tovább marad friss az étel, ha így tárolod
Mutatjuk, mit hova kell tenni a hűtőben, hogy ne romoljon rád.
Néha még a legnagyobb hűtőszekrény rakodótere is kicsinek tűnhet: a szezonális zöldségek és gyümölcsök, a nyári hőség átvészeléséhez nélkülözhetetlen frissítő italok sok teret foglalnak. A hűtőszekrény átgondolatlan rendszerezése viszont nem csupán helyet pazarol.
Magyarországon évente, fejenként 68 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik, ami duplája az európai uniós átlagnak. Ennek közel felét, 33 kilogrammot a feleslegesen megvásárolt termékek és a tárolási hiba miatt megromló ételek teszik ki. Egy kis odafigyeléssel viszont olyan rendszert alakíthatsz ki, mellyel a hűtőszekrény tartalma könnyen átlátható, és a lehető legtovább tartósítható lesz.
Így rendszerezd a hűtődet!
Az élelmiszerek az ideális hőmérsékletű és páratartalmú környezetben őrzik meg a lehető leghosszabb ideig a frissességüket, az ízüket és a tápanyagtartalmukat.
- A Samsung 2012 óta már csak olyan hűtőszekrényeket gyárt, melyek műszaki megoldásai gondoskodnak arról, hogy az ételek a lehető legtovább fogyaszthatók maradjanak. A Precise Chef Cooling technológiának köszönhetően például 0,5 ºC-nál is kisebb a hűtő hőingadozása, hiszen az inverter kompresszor egyenletes szinten tartja a hőmérsékletet a hűtőtérben - mondta el Mógor Tibor, a Samsung Electronics háztartási eszközökért felelős termékmenedzsere.
- Ha a frizsiderünk még nem rendelkezik ilyen megoldással, a rakterében nem minden ponton uralkodik egyenletes hőmérséklet, ezért ajánlott figyelembe venni néhány alapszabályt a különböző hűtési igényű élelmiszerek elhelyezésénél.
Mi kerüljön a hűtő ajtajához?
Ha direkt hűtéses vagy nem inverter kompresszorral felszerelt hűtőd van, akkor valószínűleg az ajtaja a berendezés egyik legmelegebb része, ráadásul a gyakori nyitogatás miatt itt a legnagyobb a hőmérséklet-ingadozás is. Éppen ezért soha ne itt tartsd a tojást vagy a tejtermékeket, hiszen ezen feltételek igencsak kedveznek a baktériumok elszaporodásának. A frizsider ajtaja ideális a különböző szószok és gyümölcslevek tárolására.
Mit tárolj a hűtő alsóbb részein?
A hűtő alsó részén található gyümölcs- és zöldségtartó fiók a hűtő egyik legmelegebb pontja, itt átlagosan 8 ºC körüli hőmérséklet uralkodhat.
Ezen rekeszek fölött található a hűtő leghidegebb része, itt jellemzően 0-2 ºC között alakulhat a hőmérséklet. Ez a rész alkalmas a nyers húsok, a tojás és az alacsonyabb hőmérsékletet igénylő ételek tárolására.
Mi kerüljön a hűtő felsőbb polcaira?
A régi típusú hűtőkben felfelé haladva a hőmérséklet növekedhet. A berendezés középső polcain általában 5 ºC körüli hőfokot mérhetünk, ez a rész ideális a tej, tejföl, joghurt tárolására. A felsőbb részekbe helyezd azokat az ételeket, melyeket nem kell már főzni, így a maradékokat, készételeket vagy az italokat! A hűtő legfelső polcain általában hasonló hőmérséklet uralkodik, mint az ajtónál, így itt javasolt tárolni azokat az ételeket, amelyeket elsősorban a túlmelegedés miatt helyezel hűtőbe, például a vajat, sajtokat.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mit ne tegyél a hűtőbe soha?
Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a hűtőben minden élelmiszer tovább megőrzi a frissességét. Vannak viszont olyan gyümölcsök és zöldségek, melyeknek kifejezetten árt a hűtött környezet. A paradicsom például túl hideg helyen elveszíti a zamatát, a burgonya és a vöröshagyma kifejezetten a száraz, szellős helyet szereti, így a hűtő páratartalma csökkenti az eltarthatóságukat. A déli gyümölcsök, köztük a banán, érzékenyen reagálnak a hidegre: az alacsony hőmérséklet zavarja a gyümölcsök éréséért felelős enzimeket, így foltossá, íztelenné válnak a frizsiderben.
További tárolási trükkök
Az ételek hosszan tartó frissessége nemcsak attól függ, hova kerülnek a hűtőben. Számos más praktika is létezik, ami segít, hogy kevesebb étel romoljon rád. Ezek segítségével nemcsak az egészségedre vigyázhatsz, hanem pénzt is spórolhatsz.
Mire jó egy darab papír a hűtőben? 10 tárolási trükk, amivel sokkal tovább friss marad minden
Nézegess képeket!
ElolvasomA képek forrása: Getty Images Hungary.
OLVASD EL EZT IS!
- otthon
- hűtőszekrény