Így készül a világ legfinomabb házi szaloncukra - Sós karamellből és étcsokiból áll

Ez az egyik legnagyszerűbb ízkombó, ha unod a régieket.

szaloncukor édesség karácsony (1)
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha nem rajongsz az előregyártott szaloncukrokért, vagy csak unod a megszokott ízeket, ínycsiklandozó fajtát ajánlunk most.

Kellemes adventi délutáni program lehet az elkészítése, ami egy kiadós bevásárlás után szinte pihentető. 

Házi szaloncukor

A kézzel készített, sós karamellás, étcsokival borított szaloncukor nemcsak a fenyőfád legízletesebb dísze lesz, hanem az idei karácsonyod legnépszerűbb saját készítésű ajándéka is válhat belőle.

szaloncukor

Hozzávalók:

  • 1 csomag egyszerű omlós keksz, lehetőleg ne kör alakú
  • 1 csésze tejszín
  • 4 evőkanál sótlan vaj
  • háromnegyed teáskanál tengeri só
  • másfél csésze barna cukor
  • negyed csésze méz
  • negyed csésze víz
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
  • 1 evőkanál kókuszolaj

A sós karamellás-étcsokis alapok elkészítése

  1. Az omlós kekszből vagy vékony linzerből vágj ki egyenlő méretű téglalapokat. Ezek lesznek a szaloncukor alapjai. Rendezd el őket egy tepsiben, legyen távolság a darabok között. 
  2. Készítsd el a karamellt. Egy nagy méretű serpenyőbe tedd bele a vajat, tejszínt és sót, majd melegítsd fel őket. Egy másik, magasabb fazékban olvaszd fel a cukrot és a mézet. Tegyél hozzá kevés vizet, és keverd a masszát addig, amíg sűrű paszta nem lesz belőle. Ha sötétedni kezd, légy nagyon óvatos, mert akkor karamellizálódik, viszont odaégetni nem szabad. 
  3. Ha mély borostyánszínűvé válik, adagold hozzá a tejszínes keverékedet. Óvatosan vegyítsd össze őket, és lassan kavargasd, hogy egységes állagú krémet kapj. Akkor lesz jó, ha körülbelül 250°C a hőmérséklete, nincs benne buborék, és mélynarancs színűvé kezd válni. 
    caramel-3573171 1920
  4. Ezután vedd le a tűzhelyről, és habverővel adagold hozzá a vaníliát. A sós karamellás öntetet öntsd szilikonformába vagy jégkocka tartóba, amibe előzőleg belekészítetted a kekszdarabokat, és tedd a hűtőbe négy órára, vagy amíg meg nem szilárdul kellőképpen. 
  5. Hűlés után a szilikonformából egyszerűen kipattinthatóak a szaloncukrok, ezután már csak a csokiréteg van hátra.
  6. Az apró darabokra tört vagy reszelt fekete csokoládét és az olajat tedd egy nagy tálba. Akár vízfürdő felett meggőzölve, akár nagyon alacsony fokon, a mikrohullámú sütőben olvaszd fel a csokit.
  7. Habverővel keverd el, hogy sima legyen. Cukrász- vagy salátacsipesszel - vagy villával - fogd meg a csupasz szaloncukrokat, és merítsd bele a csokoládészószba, hogy mindenhol ellepje.
  8.  A teljes fedésért ezt többször is meg kell ismételni. Pihentetni kell hűvös helyen, és utána csomagold be szép selyempapírba. Akár a fán, akár ajándékként egy díszdobozban nagyszerű szolgálatot fog tenni karácsonykor.

Fenyő sütik

Meseszép vendégvárók, amik nemcsak ínycsiklandozóak, de elképesztően meghitt, karácsonyi hangulatot is idéznek.

10 finom, fenyő alakú sütemény, amit könnyű elkészíteni: gyönyörűek lesznek az asztalon

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük