Rákellenes, emésztésjavító, zsírégető

Mi az?

A betegségek megelőzése az őszi hónapokban talán még fontosabb. Védekezz természetes módszerekkel!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ősszel se feledkezz meg az egészséges táplálkozásról. Ahelyett, hogy tablettákkal próbálnád enyhíteni szervezeted vitaminhiányát, fogyassz inkább sok-sok gyümölcsöt. Ezek a gyümölcsök csökkentik szervezeted koleszterinszintjét, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint rendszeres fogyasztásukkal jó eséllyel elkerülheted a különböző daganatos megbetegedéseket.

Alma

Az alma telis-tele van egészséges anyagokkal: pektinnel, C-vitaminnal és számos fitovegyülettel, amelyek megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, továbbá bizonyos típusú rákos megbetegedéseket. Az alma természetes antioxidáns hatású növényi festékanyagokat tartalmaz, melyek védelmet nyújtanak a rákkeltő anyagok ellen, csökkentik a koleszterinszintet, és gátolják a vérrögök képződését az ereken belül. Az almában kávé-, klorogén-, ellág- és ferulasav található, valamint más fenolok, melyek védik a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben. A gyümölcsben található pektin nevű oldható rost gátolja a koleszterin artériákra nézve károsító hatását – valamint enyhíti a hasmenést. Egyetlen hámozatlan almában csaknem négy gramm élelmi rost található, és ennek fele a szívre is kedvező hatást gyakorol.

Készíts almaszószt!
Nem kell mást tenned, mint a darabokra vágott almát kevés vízzel vagy almalével lassú tűzön körülbelül 15 percig főzni. Egyes puhább almafajtákat nem is kell passzírozni, mert már a főzéskor maguktól szétesnek, a keményebb fajtákat azonban nem árt villával vagy burgonyatörővel szétnyomkodni.

Avokádó

A krémes, zamatos avokádó párját ritkítóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsírokban és fitovegyületekben. A táplálkozási szakemberek is melegen ajánlják.

A leghatásosabb anyagcsere-gyorsítók

Nézegess képeket!

Elolvasom

A béta-szitoszterol nevű vegyület megakadályozza a koleszterin felszívódását, és enyhíti a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteit. Kutatók vizsgálják azt is, hogy van-e szerepe az avokádónak az emlőrák megelőzésében.
A gyümölcs tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavat – olajsavat – is, melyről a dietetikusok úgy gondolják, ha az étrendben a telítettzsírsav-tartalmú zsírokat ezzel helyettesítjük, csökkenthetjük koleszterinszintünket.

Az avokádó mindezeken kívül rengeteg élelmi rostot is tartalmaz – egyetlen avokádóban a napi szükséglet 34%-a megtalálható. Az oldható rostok csökkentik a koleszterinszintet, míg a nem oldhatók jótékonyan hatnak az emésztésre, és megakadályozzák a székrekedést.

Ananász

A trópusi gyümölcs gyulladásgátló anyagokat, és több más, az immunrendszer, a csontok, valamint a szív és az érrendszer egészségét szolgáló gyógyító anyagot tartalmaz. Az ananászban bőségesen található egy bromelin nevű gyulladásgátló enzim, mely segít enyhíteni a hörghurut, a reumás ízületi betegségek, valamint a rándulások és húzódások tüneteit.

Egyes kutatások szerint pedig a bromelin gátolja a vérrögképződést, csökkentve ezzel a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A friss gyümölcsben található C-vitamin erősíti az immunrendszert, segíti a sebgyógyulást. Ezen kívül fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Az ananász kitűnő forrása a ferulasav nevű fitovegyületnek, mely gátolja a rákos sejtek osztódását. A gyümölcsben található növényi szterolok pedig csökkentik a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Orvosság a konyhából című könyve alapján készült

Ezt is szeretjük