Rákellenes, emésztésjavító, zsírégető

Mi az?

A betegségek megelőzése az őszi hónapokban talán még fontosabb. Védekezz természetes módszerekkel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ősszel se feledkezz meg az egészséges táplálkozásról. Ahelyett, hogy tablettákkal próbálnád enyhíteni szervezeted vitaminhiányát, fogyassz inkább sok-sok gyümölcsöt. Ezek a gyümölcsök csökkentik szervezeted koleszterinszintjét, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint rendszeres fogyasztásukkal jó eséllyel elkerülheted a különböző daganatos megbetegedéseket.

Alma

Az alma telis-tele van egészséges anyagokkal: pektinnel, C-vitaminnal és számos fitovegyülettel, amelyek megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, továbbá bizonyos típusú rákos megbetegedéseket. Az alma természetes antioxidáns hatású növényi festékanyagokat tartalmaz, melyek védelmet nyújtanak a rákkeltő anyagok ellen, csökkentik a koleszterinszintet, és gátolják a vérrögök képződését az ereken belül. Az almában kávé-, klorogén-, ellág- és ferulasav található, valamint más fenolok, melyek védik a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben. A gyümölcsben található pektin nevű oldható rost gátolja a koleszterin artériákra nézve károsító hatását – valamint enyhíti a hasmenést. Egyetlen hámozatlan almában csaknem négy gramm élelmi rost található, és ennek fele a szívre is kedvező hatást gyakorol.

Készíts almaszószt!
Nem kell mást tenned, mint a darabokra vágott almát kevés vízzel vagy almalével lassú tűzön körülbelül 15 percig főzni. Egyes puhább almafajtákat nem is kell passzírozni, mert már a főzéskor maguktól szétesnek, a keményebb fajtákat azonban nem árt villával vagy burgonyatörővel szétnyomkodni.

Avokádó

A krémes, zamatos avokádó párját ritkítóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsírokban és fitovegyületekben. A táplálkozási szakemberek is melegen ajánlják.

A leghatásosabb anyagcsere-gyorsítók

Nézegess képeket!

Elolvasom

A béta-szitoszterol nevű vegyület megakadályozza a koleszterin felszívódását, és enyhíti a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteit. Kutatók vizsgálják azt is, hogy van-e szerepe az avokádónak az emlőrák megelőzésében.
A gyümölcs tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavat – olajsavat – is, melyről a dietetikusok úgy gondolják, ha az étrendben a telítettzsírsav-tartalmú zsírokat ezzel helyettesítjük, csökkenthetjük koleszterinszintünket.

Az avokádó mindezeken kívül rengeteg élelmi rostot is tartalmaz – egyetlen avokádóban a napi szükséglet 34%-a megtalálható. Az oldható rostok csökkentik a koleszterinszintet, míg a nem oldhatók jótékonyan hatnak az emésztésre, és megakadályozzák a székrekedést.

Ananász

A trópusi gyümölcs gyulladásgátló anyagokat, és több más, az immunrendszer, a csontok, valamint a szív és az érrendszer egészségét szolgáló gyógyító anyagot tartalmaz. Az ananászban bőségesen található egy bromelin nevű gyulladásgátló enzim, mely segít enyhíteni a hörghurut, a reumás ízületi betegségek, valamint a rándulások és húzódások tüneteit.

Egyes kutatások szerint pedig a bromelin gátolja a vérrögképződést, csökkentve ezzel a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A friss gyümölcsben található C-vitamin erősíti az immunrendszert, segíti a sebgyógyulást. Ezen kívül fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Az ananász kitűnő forrása a ferulasav nevű fitovegyületnek, mely gátolja a rákos sejtek osztódását. A gyümölcsben található növényi szterolok pedig csökkentik a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Orvosság a konyhából című könyve alapján készült

Ezt is szeretjük