Ezt edd, ha sokáig akarsz élni: évezredes csodaszer
A kaukázusi népek naponta fogyasztanak kefir. Az ott élők között nem ritka, ha valaki a száz év feletti kort is megéri.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Csak úgy emlegetik: a pucér pasis kampány »

3 kardigánfazon, amitől karcsúbbnak tűnik az alakod »

6 tipp, amitől szépséges és rémséges lehetsz Halloweenkor »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kefir azon élelmiszerek egyike, melyek jellegzetes ízét megszeretni vagy megutálni egy pillanat elég. A kefir nem csodaszer, hanem egy csodálatos táplálék.

Mi a különbség?

A kefir, a joghurt és az aludttej, bár hasonlítanak egymásra, nem keverendők össze. Mind a három tejből készül, ám a létrehozásukban szerepet játszó mikroorganizmusok különbözőek.

Az aludttej a legegyszerűbb ilyen szempontból, hiszen, ha letakarva langyos helyre teszed a tejet, néhány nap múlva kész is. Itt nem szabályozol semmit, amilyen mikroorganizmusok éppen jelen vannak, azok indítják majd be az erjedési folyamatokat.

A joghurt készítése már kicsit bonyolultabb: a tejet egyedi baktériumtenyészettel, joghurtkultúrával kell beoltani - mely kétféle baktériumtörzset tartalmaz. Kevéssel 40°C fölötti hőmérsékleten hat-nyolc órán keresztül kell érlelni a joghurtot. Ennek során a baktériumok elszaporodnak, a tejcukor egy részét tejsavvá alakítják, a fehérjék pedig megalvadnak. A joghurt színe csontfehér, aromája gazdagabb, jellegzetesebb és állandóbb az aludttejéhez viszonyítva.

A kefir sajátosságai

A kefir a Kaukázus-hegységből származó tejkészítmény, mely a tejsavbaktériumok mellett élesztőgombákat is tartalmaz. Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő lebontási folyamatok közül mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne.

A kefir krémes állagú, íze enyhén kesernyés, és 35-40-féle ízkomponenst tartalmaz, melyek mindegyike hozzájárul egyedi, frissítő hatású aromájának kialakításához. A tejsav mellett széndioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne - ettől lesz a jó kefir kicsit pezsgő.

Élőflórás változata elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik regenerálódását. A kefir több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.

Házilag is készítheted

Beszerezhetsz kefirgombát, ami valójában többféle baktérium és gomba együttéléséből, szimbiózisából létrejött telep. A kefirgomba 24 óra alatt elvégzi dolgát, ekkor le kell szűrnöd a kész kefirt, a gombát langyos vízzel - szűrőben tartva - át kell mosnod, majd újra tejet önteni rá. A módszer egyszerű, gyors, egyedüli hátránya, hogy, ha csak akár egy-két napig nem fogy el a kefir, és a gomba nem kap friss tejet, elpusztul. A felhasznált tej legyen házi.

A másik lehetőség, ami kefir- és joghurtkészítésre is alkalmas, az, hogy egy liter minél magasabb zsírtartalmú, nem tartós tejhez hozzáadsz két deciliter kefirt vagy joghurtot, így gyakorlatilag egy már kész termékkel oltottad be a tejet. Arra figyelj, hogy ez a módszer csak akkor működik, ha a kefir vagy joghurt, amit használsz, élőflórás.

Ha nem kedveled ezeket a savanykás ízeket, gyümölcsös joghurtot vagy kefirt is készíthetsz. Az alapanyaghoz tegyél lekvárt vagy friss gyümölcsdarabokat, esetleg mézet, és turmixold össze. Már kész is az édes változat. Gyümölcsjoghurt mellett ugyanez kefirrel is elkészíthető, bár joghurttal gyakoribb. Tehetsz hozzá gabonapelyheket is gazdagításképpen.

Kefirrel a betegségek ellen

A kefir kedvezően befolyásolja számos betegség gyógyulását, lerövidíti a lábadozás idejét. Kúraszerűen alkalmazva két-három héten keresztül naponta célszerű fogyasztani a kefirt, hogy látványos eredményeket érhess el.

Vérszegénység esetén napi egy liter kefir pár hét alatt normális vérképet eredményez. Kiütéses, ekcémás tünetek esetén félliternyit célszerű naponta fogyasztanod. Ilyen esetekben külsőleg is alkalmazható: a kiütéses helyet naponta néhányszor kefirrel be kell dörzsölni, és meg kell szárítani. Éjszakára is hagyd rajta. Két hét kezelés után a tünetek már enyhülni kezdenek.

A rendszeres kefirfogyasztás kedvező hatással van a vérnyomásra és a testsúly szabályozására. Magas vérnyomás esetén két hónapnyi kefirkúra jelentős javulást eredményezhet a betegség okától függően.

A székrekedés kapcsán szintén remek gyógymódnak bizonyul a kefir, de jó szolgálatot tesz gyomorégés és epepanaszok esetén is, csakúgy, mint a szervezet ellenálló-képességének javításában. Antibiotikumos kezelések közben és azt követően például segít a bél baktériumflórájának helyreállításában.

Kefirkúra napról napra

Érdemes olykor kúraszerűen is alkalmaznod a kefirt. Az első és második héten a rendszeres kefirfogyasztásnak köszönhetően jelentősen fokozódik a gyomor aktivitása, ami eleinte kellemetlen bélrendszeri tüneteket is okozhat. Ezt követően a szervezet reakciója csökken, és az egész szervezetre kiterjedő javulás következik be. A kefirkúra kezdetétől húsz nap múlva már jelentősen jobban érzed magad. Mindennapos kefirfogyasztással a szervezetedet megtisztíthatod a lerakódott salakanyagoktól.

Blog.hu ajánló