Az E-számok élelmiszer-adalékanyagok, és az egyszerű nyomon követhetőség miatt kaptak jelölést. Ezek általában kis mennyiségben kerülnek az élelmiszerekbe, és technológiai céllal adják hozzá az ételekhez. Ilyenek például a színezékek, édesítőszerek, tartósítószerek, antioxidánsok, savanyúságot szabályozó anyagok, sűrítők, zselésítők, stabilizátorok és ízfokozók.
Ezek mindegyikét egy három vagy négy számjegyű kóddal jelölik az Európai Unióban, attól függően, milyen funkciót látnak el egy adott élelmiszerben, a legtöbbjük teljesen ártalmatlan, például a citromsavnak is van E-száma. Néhány E-számmal ellátott vegyület azonban káros és veszélyes a szervezet számára nagyobb mennyiségben, ezért jobb kerülni őket.
Ezek a legveszélyesebb adalékanyagok
Az alábbiakban bemutatunk néhány veszélyesebb adalékanyagok és azok lehetséges hatásait. Ahhoz, hogy kiiktasd az étrendedből, vásárlás közben gondosan tanulmányozd a terméken található címkét, és informálódj a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. Ha arra is kíváncsi vagy, mire figyelj, ha lejáratközeli terméket vásárolsz, ide kattintva elolvashatod.

Az E249-et, más néven kálium-nitritet pácolt húsok tartósítására alkalmazzák, mivel képes az anaerob baktériumok szaporodását meggátolni. Megtalálható baconben, húsos szalonnákban, hagyományosan pácolt hústermékekben, valamint sonkákban is. Ám amellett, hogy ez az anyag rákkeltő, még a vörösvérsejtek oxigénfelvételét is rontja. Az Európai Unióban csecsemőknek készült élelmiszerekben nem engedélyezett.

A propil-gallát egy olyan antioxidáns, amely a zsiradékok avasodását gátolja. Az antioxidáns kifejezés azonban ne csapjon be, mivel az E310-es kóddal jelölt vegyület különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat válthat ki, például bőrkiütést és a szájnyálkahártya irritációját. Megtalálható sütőolajokban és sütőzsírokban.

Az E161g elnevezésű adalékanyag nem más, mint a kantaxantin nevű színezék. Az Európai Unióban kizárólag gyógyszerek rózsaszín színéhez használható fel, élelmiszeripari adalékanyagként tilos a használata. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nagy mennyiségben májkárosodást okoz.
Fotó: GIPhotoStock / Getty Images Hungary

Az eritrozin nevű, E127-es kódú szintetikus, xantén színezék világosvörös színt kölcsönöz az élelmiszereknek, de alumíniumlakk formájában is gyakran felhasználják. A boltok polcain leggyakrabban a koktélcseresznyék és a kandírozott cseresznyék csomagolásán olvasható. Ám ha valamilyen pajzsmirigybetegségben szenvedsz, jobb, ha a polcon hagyod, mivel befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.

Az E284, más néven bórsav egy olyan tartósítószer, amely nagy mennyiségben erősen mérgező. Az unió területén kizárólag kaviárok tartósításához engedélyezett. Túladagolásának tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, súlyos esetben pedig magas lázat, vese- és májkárosodást is okozhat.
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Az E407 kód alatt futó karragén élelmiszeripari felhasználása rendkívül sokrétű. Alkalmazzák emulgeálószerként, nedvesítőszerként, sűrítőanyagként, tömegnövelő szerként. Cukormázak, fagylaltok, krémek, öntetek, tejalapú desszertek, vizes zselék és tejitalok adalékanyagaként is engedélyezett az Európai Unióban. Nagy mennyiségben azonban bélgyulladást és fekélyt is okozhat.
Fotó: Penpak Ngamsathain / Getty Images Hungary

Az E620-as számú glutaminsav egy olyan aminosav, amely a természetben önállóan és a fehérjék alkotójaként is előfordul. Ipari fermentációval állítják elő, és készételek, kolbászok, levesek és szószok ízfokozására alkalmazzák. Az erre érzékenyeknél allergiás jellegű reakciókat, szapora szívdobogást, fejfájást és gyengeséget okozhat.
Fotó: Tetra Images / Getty Images Hungary

A foszforsavat savanyúságot szabályozó anyagként használja fel az élelmiszeripar. Üdítőitalokban és savanyított élelmiszerekben egyaránt megtalálható. A csomagoláson E338-341, E450-452, E540-544 kóddal jelölik. Nagy mennyiségben fogyasztva gátolhatja a szervezet kalciumfelvételét, illetve vesebetegek számára ellenjavallott a fogyasztása.
Fotó: Kinga Krzeminska / Getty Images Hungary
Nagyon fontos dolgokat árulhat el, milyen gyorsan sétálsz - Ez az egészséges tempó a szakértők szerint
Az Alzheimer-kór kockázatát is előre jelezheti a séta tempója.
Elolvasom
(A képek forrása: Getty Images Hungary)