Pajzsmirigyeseknek nem ajánlottak: 10 étel, ami a gátolja a jód felszívódását

Hiába egészségesek vagy finomak, alulműködés esetén nem szabad belőlük sokat fogyasztani.

Jód felszívódását gátló ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jód a szervezet számára fontos nyomelem, ami elsősorban a pajzsmirigyben raktározódik, támogatva a trijódtironin és a tiroxin hormonok termelődését. Pajzsmirigy-alulműködés esetén ezért sok esetben a kezelés mellett a jódpótlást is előírják az orvosok.

Bár a nyomelem pótlása sajnos nem minden esetben jelent megoldást, a napi jódszükséglet bevitele elengedhetetlen a megfelelő anyagcsere-folyamatok biztosításához. A hivatalos napi ajánlott beviteli érték 150 mikrogramm, a terhes és szoptatós kismamáknál, valamint a sportolóknál ennél több. Túladagolni nehéz, a napi mennyiség legalább öt-tízszerese esetén fordulhat csak elő.

A jód felszívódását gátolják

A jód nagy mennyiségben megtalálható a tengeri halakban, a tenger gyümölcseiben, az algákban, egyes gyümölcsökben, így a fekete áfonyában és természetesen a jódozott sóban. Felszívódását az A-vitamin- és szeléntartalmú ételek segítik, akad viszont néhány olyan alapanyag, ami gátolja a hasznosulást. Teljesen kizárni őket nem szabad az étrendből, de betegség esetén körültekintően kell bánni velük.

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Ezt is szeretjük