Tényleg depresszióra hajlamosít a túl sok cukor? - A legújabb kutatások szerint igen
Az elfogyasztott cukor mennyisége hatással van a mentális állapotra is.
Tudományos vizsgálatok szerint a túl sok finomított cukor jelentős változásokat idéz elő a mentális állapotunkban. A sokat vitatott élelmiszer esetén még mindig kérdés, hogy mennyit lehet belőle fogyasztani naponta, és milyen hatásokkal számolhatnak azok, akik többet visznek be a szervezetükbe a kelleténél.
Cukorfogyasztás és depresszió
Az már régóta köztudott, hogy a cukorfogyasztás cukorbetegség kialakulásához vezethet, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is jelentős mértékben növeli. Ezenkívül bizonyítottan hozzájárul a gyulladásos folyamatok kialakulásához, amit ma már összefüggésbe hoznak a depresszió kialakulásával is. A cukor képes függőséget is kialakítani, és a legújabb kutatások szerint a finomított cukor túlzott fogyasztása jelentősen befolyásolja a mentális állapotot is. Ha többet eszel a kelleténél, az depressziós és szorongásos állapotokat idézhet elő.
Ilyen és ennyi cukor fér bele
A cukrok jelenléte a szervezetben elengedhetetlen, ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen cukrot és mekkora mennyiségben fogyasztunk. A cukor a zöldségekben, gyümölcsökben és a gabonafélében is megtalálható, valamint a legtöbb feldolgozott élelmiszerben, melyet a boltban megveszel. A WHO ajánlása szerint egy felnőtt embernek, aki napi 2000 kalóriát fogyaszt el, a kalóriamennyiség maximum 10%-a lehet cukor, vagyis körülbelül 50 gramm cukrot szabad fogyasztania. Ez napi 14 teáskanál cukrot jelent.
Akár depressziót is okozhat
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint azoknál, akik napi 100 gramm cukrot elfogyasztanak, 28%-kal valószínűbb a depresszió előfordulása, mint azoknál, akik az ajánlott mennyiségnél nem esznek többet. Kimutatták, hogy magas cukortartalmú és telített zsírsavakból álló étrend növeli a depressziós tünetek előfordulását, a cukros ételek és italok fogyasztása káros hatással van a mentális egészségre. A túlzott cukorfogyasztás gátolja a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely működését, ezzel befolyásolva a neuroendokrin rendszer működését. Ez pedig stresszt, anyagcserezavarokat okoz, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Mindezek növelik az oxidatív stresszt, gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetben, és fokozzák a depresszió kialakulásának kockázatát. Bizonyítottá vált az is, hogy a cukorbevitel megváltoztatja a bél mikrobiomját, amely a központi idegrendszer működésével is kapcsolatban áll. Olyan folyamatokra van hatással, mint a szorongás, a depresszió és a stresszválasz.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ezek fényében érdemes tisztában lenni azzal, hogy a lelki egészséged érdekében milyen módon kerülheted el a cukor túlzott fogyasztását. Íme néhány tipp erre:
- ha szomjas vagy, inkább tiszta vizet, mint cukros üdítőt igyál,
- csökkentsd tudatosan az ételekhez adott cukor mennyiségét,
- vásárláskor nézd meg a termékek csomagolásán, hogy mennyi cukrot tartalmaznak,
- cukor helyett használj természetes édesítőket, mint például a szárított gyümölcsök,
- figyelj rá, hogy minél több feldolgozatlan ételt egyél, és csökkentsd a finomított cukor fogyasztását!
Ez a 6 étel segít a legjobban a depresszió ellen - Fontos vitaminforrások, amik jobb kedvre is derítenek
Számos más pozitív hatásuk mellett a depresszió tüneteit is enyhítik az alábbi ételek.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary.)