Méregtelenít, rákellenes és csökkenti a koleszterint
Mi az?
Ne maradj alul a betegségekkel szemben: egyél sok egészséges zöldséget, melyek megvédenek.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt 2018 fergeteges jazzkoncertjére a Sárik Péter Trióval! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj, ha ezekkel ápolod: látható lesz a különbség (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

beauty and style

Így viseld a szezon legdivatosabb mintáit: a kockás csíkossal sem tabu többé »

Extra turmix 4 összetevőből: kisepri a méreganyagokat »

Így készülhet rólad gyönyörű fotó, a karácsonyi fények között »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A fertőző betegségek ellen nem csak vitaminkapszulákkal és egyéb mesterséges étrend-kiegészítőkkel védekezhetsz. A legtöbb zöldség és gyümölcs ugyanis hatékony immunerősítő, emellett pedig számos betegség ellen is védenek, miközben még a túladagolás veszélye sem áll fenn.

Kelbimbó

A káposztának ez a rokona magas antioxidáns-szintjének köszönhetően hatékony rákellenes szer. A kelbimbó az egyik legjobb glükozinolát-forrás,ez a vegyület segít a szervezetnek a rákmegelőző enzimek termelésében.

Magas C-vitamin és folasvtartalma elősegíti a szervezet öngyógyítási folyamatait, a benne található B-vitamin pedig élénkíti az immunendszert, és elindítja az antitestek termelését. A kelbimbó rostban gazdag, így megőrzi az emésztőrendszer egészségét, és alacsonyan tartja a koleszterinszintet is.

Olajban sült kelbimbó

A kelbimbóból nyers salátát is készíthetsz, azonban finomabb, ha megfőzve, párolva vagy sütve fogyasztod.

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 150 g hámozott mandula
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 600 g kelbimbó
  • fekete bors

Óvatosan pirítsd meg a felszeletelt hagymát és a mandulát az olajban, amíg a hagyma meg nem puhul. Főzd a kelbimbót egy percig egy lábasnyi enyhén sós vízben, majd tedd a serpenyőbe, összekeverve a hagymával és a mandulával. Kis lángon párold addig, amíg a kelimbó meg nem puhul. Ízlés szerint szórd meg fekete borssal, és tálald.

Cékla

A cékla hasznos méregtelenítő és vértisztító, emellett pedig gazdag olyan tápanyagokban is, amelyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer számára. A gumós növény a Földközi-tenger vidékén növő tengeri répa vagy vadrépa leszármazottja, és gyógyhatása miatt régóta nagyra becsülik. A céklát valószínűleg a rómaiak használták először, majd a francia szakácsok is előszeretettel alkalmazták főzési alapanyagként, a 18. századtól.

A cékla gazdag vasban, és fokozza a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelését, illetve a vörösvértestek működését. Mangánt tartalmaz, amely az interferon, egy hatékony rákellenes anyag létrehozásához szükséges. A cékla vörös színét a betanin nevű szinezőanyagnak köszönheti, amely antioxidáns hatású antocián, és segít megelőzni a rákot és a szívbetegséget. Úgy vélik, a céklának méregtelenítő tulajdonságai is vannak, melyek javítják a máj és a vese egészségét. Magas rosttartalma révén pedig fontos a gyomor és a szív megfelelő működéséhez is.

Céklaleves

A cékla megfőzve is ugyanolyan hatásos, mint nyersen. Friss állapotában kipréselheted a levét, felhasználhatod salátákhoz, vagy készíthetsz belőle levest is.

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál chilipor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 400 g konzervparadicsom
  • 2 friss cékla

A két céklafejet tekerd alufóliába, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 45 percig. Ezt követően hagyd kihűlni, majd hámozd meg és vágd kockákra. A péppé zúzott fokhagymát és az apróra vágott hagymát fonnyaszd meg olívaolajon, tedd bele a chiliport, kevergesd egy percig, add hozzá a paradicsomot, és forrald fel. Lassú tűzön párold 15 percig, mielőtt belekevernéd a céklát. Ha elkészült, a levest öntsd tányérokba, és keverj hozzá tejfölt.

Rucola

Ez a csípős salátalevél tömve van alapvető fontosságú tápanyagokkal, melyek megakadályozzák a betegségek kialakulását. A rucola nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint is, és antioxidáns hatása révén megvédi a szervezetet a méreganyagok káros hatásától, ellenállóbbá teszi a vírusokkal és más fertőzésekkel szemben. Béta-karotinban is gazdag, amelyet a szervezet a rákot megelőző A-vitaminná alakít. A rucola magas koncentrációban tartalmaz szulforafánt, ami hatékony rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, valamint jó rostforrás.

Rucolás-pecsenyés szendvics

A rucolát enyhén meg is főzheted, de általában nyers állapotában használják. Ha azonban igazán ízletes csemegére vágysz, laktató husis szendvicsedet is feldobhatod vele.

Hozzávalók:

  • 4 szelet barna kenyér
  • 150 g vaj
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • 4 elősütött hússzelet
  • 2 nagy paradicsom
  • 1 marék rucolalevél

Enyhén pirítsd meg a kenyér mindkét oldalát. Keverd össze a vajat és a petrezselymet, és kend a pirítósra. Pirítsd meg a hússzeletek mindkét oldalát, majd tedd őket a pirítósokra. Erre helyezz paradicsomkarikákat, illetve bőséges mennyiségben rucolát.

Cikkünk Charlotte Haigh, az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 100 természetes immunerősítő című könyve alapján készült.

A kötet a leghatásosabbakat sorolja fel az immunerősítő táplálékok közül: részletesen bemutatja azokat, leírja kedvező hatásaikat, és felbecsülhetetlenül értékes adatokat közöl a bennük rejlő tápanyagokról. Ráadásként mindegyik leíráshoz egyszerű, ízletes recept is tartozik.

A könyvet itt rendelheted meg!

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Blog.hu ajánló