Szexszimbólumok, akiket nem kímélt az idő vasfoga
Természetfeletti szépségük, dús kebleik és hihetetlen vonzerejük miatt szexszimbólumokká váltak, de az idő senkinek nem áll meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gina Lollobrigida

1927-ben született, gyerekkorát egy hegyi faluban töltötte lánytestvéreivel. Rómában festészetet és szobrászatot tanult, de feltűnő szépségének köszönhetően mégis modellként kapott munkát. Az 1947-es Miss Itália szépségversenyen a dobogós harmadik helyen végzett, és Hollywoodba is meghívást kapott, a pletykák szerint azért, mert felkeltette a különc milliárdos, Howard Hughes érdeklődését.

Számos olasz szerep után végül hollywoodi karrierje is beindult, az 1953-as Afrika kincse című kalandfilmben Humphrey Bogart és Peter Lorre oldalán ragyogott. Innentől kezdve nem volt megállás, Gina Lollobrigida lett az ötvenes és hatvanas évek egyik legnépszerűbb és legszexisebb színésznője, aki olyan sztárok oldalán szerepelt, mint Burt Lancaster, Frank Sinatra vagy Rock Hudson.


Az 1970-es években azonban szinte egyik pillanatról a másikra tűnt el a mozivászonról, és csak néhány kisebb szerepben tűnt fel néhány kevéssé sikeres filmben. 

Az olasz szexszimbólum azonban nem adta fel, a filmek helyett ugyanis a fotózásra koncentrált, sikeres sorozatot készített például Paul Newmanról, Salvador Dalíról és a német nemzeti futballválogatottról is. Újságíróként pedig az egyik legnagyobb dobása az 1973-as Fidel Castróval készített interjúja volt.

2006 októberében a 79 éves szexdíva újra a címlapokra került, amikor bejelentette, hogy feleségül készül menni egy 45 éves spanyol üzletemberhez, Javier Rigau y Rafolshoz, akivel még 1984-ben ismerkedett meg egy Monte Carlo-beli partin. Egy hónappal később azonban a médiafelhajtás hatására az eljegyzést lefújták.

Brigitte Bardot

A tüzes francia szőkeség szintén a hetvenes években fújt visszavonulót, miután örökre beleírta magát a film- és a szépség történetébe.

1934-ben született Párizsban, anyja hatására pedig ballett-táncot tanult, 1947-ben fel is vették a neves francia tánciskolába, ahonnan három év múlva távozott egy divatbemutató hatására, amire szintén az anyja hívta el. 1950-ben, 15 évesen már az ELLE magazin címlapján szerepelt.

Habár az ötvenes években az európai filmgyártás befolyása még nem volt olyan jelentős, Brigitte Bardot mégis az egyike volt azoknak az európai sztároknak, akiket a média óriási figyelemmel kísért az Egyesült Államokban is. Akkoriban rajta kívül talán csak Marylin Monroe volt népszerűbb híresség, kettejük alakja elképesztő női szexualitást sugárzott, nem véletlenül imádták őket a férfiak milliói.

Bardot első szerepét 1952-ben kapta meg, és az elkövetkező négy évben 17 szerepet vállalt, az 1956-os az És Isten megteremté a Nőt… című drámában látható szexepilje miatt pedig már az egész világ a lába előtt hevert. Korábban a Cannes-i Filmfesztiválon is nagy reflektorfényt kapott, ahogyan Kirk Douglas szőke hajfürtjeit csavargatta és csak franciául volt hajlandó nyilatkozni.

A francia kebelcsoda több mint fél évszázad alatt négy férjet is elfogyasztott, első párja – akihez 18 évesen ment hozzá – a filmrendező Roger Vadim volt, de néhány évig a férje volt még Jacques Charrier színész és a német származású milliomos playboy, Günter Sachs is. Jelenlegi párja Bernard d'Ormale, akivel 1992-ben házasodtak össze.


Brigitte Bardot évtizedek óta harcos állatvédő és politikai aktivista, aki durva kijelentései miatt – amelyekben elsősorban a bevándorlást, az iszlám egyház franciaországi jelenlétét és a homoszexualitást kritizálta - többször is kivívta a közvélemény kritikáját. Nem beszélve arról, hogy eddig öt alkalommal kellett bíróság előtt is felelnie rasszista-uszító szövegei miatt, legutóbb 15 ezer eurós pénzbírsággal sújtották az egykori szépséget.

Claudia Cardinale

1938-ban született Tuniszban, és habár a világ olasz színésznőként ismerte meg, anyanyelve eredetileg francia - apja ugyanis olasz, anyja pedig francia volt. Eredetileg tanárnak készült, de 1958-ban megnyert egy tunéziai szépségversenyt, ami egyenes utat jelentett a filmiparba. A szépségverseny nyereménye egy velencei utazás volt, ahol azonnal felfigyeltek a filmesek a párducszemű szépségre.

Az ötvenes évek végén debütált a vásznon, ugyanebben az évben pedig már Vittorio Gassmann és Marcello Mastroianni oldalán tündökölt. A hatvanas években pedig már az európai művészfilmek legszebb alkotásaiban szerepel majd, többek között Luchino Visconti Rocco és fivérei, illetve A párduc című filmjében. 1963-ban Federico Fellini egy kisebb szerepet ad neki a legendás 8 és fél című alkotásában, amelyben először hallható Claudia Cardinale hangja, addig ugyanis – korlátozott olasz nyelvtudása miatt – szinkronizálták.


A Fellini-filmben játszott szerepe bár rövid, de nagyon emlékezetes volt, és ezután Claudia Cardinale is beállt a nemzetközi hírű női szexszimbólumok sorába, Gina Lollobrigida és Sophia Loren után.

- Már tudom, kinek a sorsa, hogy átvegye a helyemet. BB után CC jön, nem? – nyilatkozta kolleganője, Brigitte Bardot. Hiába a hírnév és az őt övező figyelem, sohasem akart igazán hollywoodi sztárrá válni, és mivel nem szívesen hagyta el hosszú időre Európát, ezért nem is nagyon vállalt amerikai szerepeket.

Sohasem házasodott meg, bár egyes pletykák szerint valójában a felesége volt Franco Cristaldinak, aki pályafutása elején egyengette a színésznő útját. De hírbe hozták az egykori francia elnökkel, Jacques Chirack-kal is. A Volt egyszer egy vadnyugat sztárja jelenleg Párizsban él párjával, Pasquale Squitierivel, és lelkes aktivista, elsősorban a nők és a melegek jogaiért küzd.

Ezt is szeretjük