Richard Clayderman volt a 70-es évek sármos zongoristája: 68 évesen így néz ki a zenész
Richard Clayderman 68 évesen is aktívan dolgozik.

richard-clayderman-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Richard Clayderman 1976-ban vált világhírűvé, amikor Olivier Toussaint és Paul de Senneville egy zongoristát kerestek, akinek el kellett játszania azt a szerzeményt, amit Paul Adeline lánya születésére írt meg. Húsz zenészt hallgattak meg, de Clayderman játéka győzte őket meg a legjobban, ebből született meg a Ballade pour Adeline, ami a zongorista egyik legnépszerűbb dala lett, összesen 22 millió példány fogyott el belőle világszerte.

Dalaival egy teljesen új, romantikus stílust hozott létre, Nancy Reagan egykori first lady el is nevezte őt a romantika hercegének. Karrierje során több mint 1300 dalt vett fel, számos arany- és platinalemeze lett. A mai napig őt emlegetik a világ leghíresebb zongoristájának.

Richard Claydermannak ma is a zongorázás az élete

1953. december 28-án látta meg  a napvilágot Párizsban, gyerekkora óta igazi virtuóz volt, de ez nem véletlen, hiszen már az apja is zongoratanárként kereste a kenyerét. 12 éves volt, amikor fölvették a konzervatóriumba, ahol a legnagyobb klasszikusokat, Mozartot, Beethovent és Schumannt játszottak a diákok. 16 évesen a Conservatoire of Musicban megnyerte élete első díját, igazi csodagyerekként tartották számon, így nagy jövőt jósoltak neki. Bár a klasszikus zene az ő műfaja, tinédzserként egy rockzenekar tagja volt.

23 évesen vált ismertté, 1977-ben jelent meg a debütáló lemeze, azóta rengeteg albumot adott ki, és persze körbeutazta az egész világot. 1979-ben volt az első turnéja, azóta több mint 2500 koncertet adott. Hazánkban is járt már több alkalommal fellépni. Ha a járványhelyzet nem szól közbe, 2022 májusában Latin-Amerikába utazik, hogy koncertezzen. 2010-ben megnősült, Typhaine Pagès a felesége.

Mint minden muzsikust, őt is rosszul érintette, amikor 2020-ban kitört a koronavírus-világjárvány, mivel egy éven át nem tarthatott koncerteket.

- Vásárolhattunk, sétálhattunk a parkokban, de legfeljebb egy órán keresztül, és néha nem lehetett elhagyni Párizst. Mindent a zenének köszönhetek, és az elmúlt ötven évben állandóan úton voltam akár Franciaországban, akár világszerte. Ez volt az első alkalom, hogy így bezártak. Még szerencse, hogy mindennap órákon át gyakorolhattam a zongorámon - mesélte az Estradának adott interjújában, amit a saját honlapján is megosztott.

Richard Clayderman fiatalon és napjainkban.
Richard Clayderman fiatalon és napjainkban.
Fotó: Getty Images Hungary, YouTue/Richard Clayderman Official

Szerencsésnek érzi magát, hogy a zongorája ott volt mellette, mert az azon való gyakorlás mindig megnyugtatta. Nemcsak őt, hanem a cicájukat is szórakoztatta a zenéléssel. 2020 júliusában szereztek feleségével egy macskát, akit Villanelle-nek neveztek el.

- A cica most minden alkalommal a közelemben van, amikor zongorázom. Néha még a zongorámra, a billentyűzetre vagy a kottáimra is ráül. Örül, hogy együtt élhet a zongorámmal, így jelenleg ő a legnagyszerűbb közönségem. Bármikor visszajövünk a lakásunkba, ott vár ránk az ajtóban, és szeret velünk aludni az ágyunkban - fogalmazta.

Hozzátette, rengeteg új dalt készített, 2021 decemberében jelent meg új kislemeze Princess Of The Night címmel.

Az A-ha énekese napjainkban

Morten Harket, az A-ha angyalarcú énekese is megbabonázta a nőket a '80-as években. Cikkünkből megtudhatod, hogyan éli a mindannapjait.

Ezt is szeretjük