Renée Zellweger 6 évig nem állt kamera elé - Szomorú az oka
A Bridget Jones-filmek főszereplőnője ezért szüneteltette a karrierjét.

renee-zellweger-eltunes-oka-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Renée Zellweger nemcsak gyönyörű és tehetséges színésznő, de igencsak népszerű is. Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjakkal is büszkélkedhet, emellett olyan remekbe szabott filmekben tűnt fel, mint a Chicago, a Hideghegy, a Jerry Maguire - A nagy hátraarc, a Miss Potter és természetesen mindenki nagy kedvence, a Bridget Jones.

Ezért hagyott ki hat évet

2010-ben azonban váratlanul kiszállt Hollywoodból, és a 2016-os A teljes igazság című filmig nem is láthattuk a képernyőn. De miért tette ezt annak ellenére, hogy a karrierje még mindig szárnyalt? A Red magazinnak adott interjújában elárulta, hogy habár elárasztották a szerepajánlatok, egyre tehetségtelenebbnek és szomorúbbnak érezte magát - depresszióssá tette őt az akkori élethelyzete.

- Megfogadtam néhány rossz tanácsot, és hoztam pár rossz döntést. Nagyon nehéz perióduson mentem át, sötétnek éreztem a jövőt, szörnyen éreztem magam, folyton szomorú voltam. Ennek ellenére nem érzem elvesztegetettnek ezt az időt,

Szükségem volt arra, hogy kiszálljak a mókuskerékből, és változtassak az életemen, a viselkedésemen

és megértsem a döntéseim következményeit. Nagyon hálás vagyok ezért az időért és a leckéért az élettől.

Azért tűntem el egy időre, mert nem törődtem magammal. Úgy is néztem ki, mint egy olyan nő, aki nem törődik magával.

Úgy is éreztem magam, mint aki nem törődik magával.

Unatkoztam, saját magamat is untam. Eljutottam arra a pontra, amikor úgy éreztem, mintha kiléptem volna a testemből, és képes lettem volna arra, hogy magamat tanulmányozzam forgatás közben. Saját magamat néztem, és forgattam a szemeim. "Jaj, fogd már be a szád!", "Jaj, már megint EZT csinálod?" - mondogattam a képzelt önmagamnak. Szóval úgy döntöttem, hogy ideje pihennem kicsit. Aztán pedig változtatni. Valami izgalmasabbat, valami mást csinálni.

A más alatt nagyobb kihívást igénylő szerepekre utalt, de persze van valaki, akitől még mindig képtelen megválni, és ez a rajongók kedvenc karaktere, az esetlen, egykori szingli, Bridget Jones.

- Azért persze, Bridget Jones karaktere mindig kicsit bennem él majd. Ő aztán nem megy sehová, mindig velem marad. Főként akkor érzem, amikor élőben kell nyilatkoznom, vagy a vörös szőnyeges eseményen vagyok.

Azt érzem, hogy tuti elbénázok majd valamit, ahogy ő tenné.

Nagyon szeretem a karaktert, igazán vicces, mindig megnevettet. Hiszen ismeritek, milyen elragadó személyiség. Szerintem olyan története van, amit a végtelenségig lehetne folytatni. Ha Helen Fielding (a Bridget Jones-könyvek írónője - a szerk.) azt szeretné, szívesen szerepelnék egy negyedik részben is. Jól hangzik.

Korábban is adott már a magazinnak nagyinterjút, akkor a feltételezett plasztikai műtétje utáni durva beszólások kapcsán írt egy nyílt levelet az oldalukon arról, hogy milyen komoly problémákat vet fel az, hogy manapság mindenki a - saját és más - külsejével van elfoglalva.

- Nem azért írok ma nektek, mert nyilvánosan megaláztak és terrorizáltak a külsőm miatt. Nem azért írok, mert megkérdőjelezték a munkám minőségét, méghozzá egy olyan ember, aki számára az ideális külsejű nő egy fikcionális karakter, akit 16 évvel ezelőtt játszottam el - és természetesen legnagyobb sajnálatára már nem úgy nézek ki, mint akkoriban.

Nem azért írok, hogy cáfoljam azt a visszataszító feltételezést, hogy egy nő értéke és a szakmai minősítése összefügg a külsejével, és ha nem úgy néz ki, ahogy azt a társadalom elvárná tőle, akkor magyarázkodnia kell emiatt, és meg kell védenie a publikum előtt, hogy miért hozott olyan döntéseket a külsejével kapcsolatban, amilyeneket. Nem is azért írok, mert úgy hiszem, hogy minden embernek joga van döntéseket hozni a saját testével kapcsolatban anélkül, hogy bármilyen szinten is elítélnék ezért. Nem mintha bárkinek bármi köze lenne hozzá, de elárulom, hogy nem én hoztam meg a döntést azzal kapcsolatban, hogy változtassak az arcomon, amikor megműtötték a szememet.

Túl vékony, túl kövér, túl öreg, jobb volt barna hajjal, jobb volt narancsbőr nélkül, mit tett az arcával, tán kopaszodik, hasra hízott vagy terhes? Csúnya a cipője, csúnya a lába, csúnya a mosolya, csúnya a keze, csúnya a ruhája, csúnya a nevetése - ilyen címlapsztorik azok, amik azt érzékeltetik, hogy egy nő értéke csak a külsejében rejlik.

Ezek megszabnak egy ideális képet, egy nem normális normát, amibe szinte senki nem tartozik bele

mégis foggal-körömmel ragaszkodnunk kell hozzá, hogy szociális és szakmai körökben is elfogadjanak, és ne gúnyoljanak.

Ez egy komoly probléma, ami különösen a fiatalabb generációt érinti, főként a kamaszkorúakat, akik a legbefolyásolhatóbbak. Rosszul érzik magukat a bőrükben, nem létező problémák miatt kínozzák a testüket, belebetegszenek az áhított kép elérésébe. Előítéletesek lesznek, nem fogadják el sem magukat, sem egymást, beszólásokkal teszik tönkre azoknak az életét, akik nem passzolnak a keretbe.

Régóta van ez így. A nőket mindig célkeresztbe állították a külsejük miatt. Ha jól néznek ki, elítélik őket, mert biztos csak a plasztika miatt fiatalosak. Ha meg annyi idősnek néznek ki, amennyik, akkor túl öregek. Mit számít ez az egész? Annyira mások életére fókuszálunk, hogy észre sem vesszük, mi zajlik körülöttünk a nagyvilágban. Hogy mi fontos igazán. Talán, ha igazán jelentőségteljes témákról és problémákról beszélgetnénk a külsőnk helyett, akkor ez a világ sokkal jobb hely lehetne - írta 2016-ban, mikor sokan támadták a megváltozott arca miatt.

Tragédiák övezik az életét

Már fiatalon szembe kellett néznie a halállal, amikor első szerelme önkezével vetett véget az életének. Olvasd el, mi történt!

Coverfotó és ajánlóképek: Getty Images.

Ezt is szeretjük