Plácido Domingo 80 éves lett: így fest most a spanyol tenor
Plácido Domingo ma ünnepli 80. születésnapját.

placido-domingo-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Plácido Domingo napjaink egyik legsokoldalúbb operaénekese, szinte nincs olyan tenorszerep, amit ne játszott volna el karrierje során, szám szerint 151 különböző szerepben láthatták a rajongók. Emellett számos rangos díjat bezsebelt, összesen 12 Grammy-díj tulajdonosa, ebben a számban benne van a Latin Grammy-díjak mennyisége is, 2020 augusztusában Salzburgban életműdíjat vehetett át. 

Bár Madridban született, szüleivel később Mexikóba zarándokolt, és ott is járta ki a Nemzeti Konzervatóriumot. 1959 májusában lépett először színpadra, akkor volt 18 esztendős. Egyre többen figyeltek fel rá, a '60-as években már a New York City-i Operában, majd a Metropolitanben csillogtatta meg tehetségét. A '70-es évektől kezdve már a vezénylés is az élete részévé vált. Az egész világ akkor zárta véglegesen szívébe, amikor 1990-ben a Rómában rendezett labdarúgó-világbajnokság előestéjén Luciano Pavarottival és José Carrerasszal énekelt együtt, ezzel megalapult a Három tenor. Társaival éveken át vállaltak közös fellépéseket. Domingo az egész világot bejárta, hazánkban is fellépett már. A legenda ma ünnepli 80. születésnapját.

Plácido Domingo 80 éves lett

A tenorról születésnapja alkalmából több külföldi lap is készített címlapsztorit, amelyet természetesen ő maga is megosztott Instagram-oldalán, az Ópera Actual is a címlapjára tette. 80 esztendősen is remekül fest a sztár, pedig az elmúlt években sajnos meggyűlt a baja az egészségével, 2010-ben vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, emiatt meg is műtötték, 2013-ban tüdőembóliát állapítottak meg nála, 2015-ben epehólyagműtéten esett át, 2020 tavaszán sajnos elkapta feleségével együtt a koronavírust, annyira súlyos volt az állapota, hogy kórházba szállították.

A spanyol La Razónnak adott egy nagy interjút, amelyben egészségi állapotáról is kérdezték.

- Igazi sokként éltük meg, amikor kiderült, hogy pozitív lett a koronavírustesztünk. Beletelt némi időbe, hogy felépüljünk, de istennek hála, gyorsan és effektív módon kezeltek bennünket, úgyhogy ma már teljesen egészségesek vagyunk a feleségemmel. Az egészség, a stressz és a sok nehézség egyébként hatással van az ember hangjára, de az orvosok azt mondták nekem, hogy az enyém teljesen rendbe jött, augusztusban kezdtem újra énekelni, azóta remekül vagyok - magyarázta.

Amióta elkezdte a karrierjét, sosem fordult elő, hogy több hónapig ne álljon színpadon, a világjárvány miatt azonban fél évig nem dolgozhatott. Most már újra vállalhat fellépéseket, azonban sokkal kevesebb ember előtt énekelhet, a kényszerpihenő után Veronában, Moszkvában, Bécsben, Monte Carlóban, Milánóban és Szentpéterváron is színpadra állt. Hisz benne, hogy amint a pandémiát legyőzik, a zenei és a színházi szektor újra felvirágzik, hiszen az emberek ki vannak éhezve a kultúrára és a szórakozásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ami a karrierjét illeti, mindig is maximalizmus jellemezte, az motiválta, hogy a szülei büszkék legyenek rá.

- Hogy mégis mi az én örökségem? Talán az a változatos repertoár, amelyhez hozzáadhattam a nevem, de mindenekelőtt a munkám iránti lelkesedés és a vágy, hogy életre keltsem az általam játszott karaktereket. Nem hagyhatom figyelmen kívül az Operalia verseny létrejöttét és eredményeit, amely szilárd alapot és indulást nyújtott az utóbbi generációk kiemelkedő énekesei számára.

Érdekesség, hogy egyesek nem hittek benne.

- Sokan rövid karriert jósoltak nekem, miután Otello szerepében debütáltam 34 évesen, de voltak, akik A végzet hatalma című opera után is páran elástak engem, utóbbi idején 27 esztendős voltam, ám mégis itt vagyok még.

A legbüszkébb a Verdi-operára, az Otellóra.

- Az Otello egy olyan főszerep, ami rengeteg vokális igényt és drámai nehézséget jelent, és az, hogy ezzel sikereket tudtam elérni, nagy örömöt okoz nekem. Nem nagyon kedveltem Trisztán szerepét a Trisztán és Izoldában, csak stúdióban énekeltem azt el, de a színpadon sosem adtam elő élőben, mert úgy gondoltam, hogy az negatív hatással lenne a hangomra.

2020 szeptemberében a CC Forum-díját vehette át Monacóban.
2020 szeptemberében a CC Forum-díját vehette át Monacóban.
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Az újságírónak arról is beszámolt, mi a titka, hogy ennyire jó formában tartja magát.

- Nincsenek titkaim. Próbálok napi testmozgással aktív maradni, és tartom az egészséges diétámat. Persze a lelkesedést és az energiát elsősorban a színpad adja.

Bár sokat gondolkodott a visszavonuláson, egyelőre ez nincs tervben. Elmondta, amikor elkapta a vírust, azt hitte, hogy a karrierjének befellegzett, de amint felépült, majd augusztusban újra színpadra állt, újult erőre kapott, és további terveket szövöget. 

Felismered a 80 éves Cliff Richardot?

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan fest napjainkban Cliff Richard.

Ezt is szeretjük