A Piedone-filmek cuki gyereksztárja volt: szívszorító, mi lett a sorsa Bud Spencer színészpartnerének
Király Levente a Verhetetlen páros című könyvében írt a kisfiúról, aki a Piedone-filmek Bodóját játszotta.

piedone-filmek-kisfiú-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bud Spencer volt a 20. század egyik legszerethetőbb olasz színésze, nemcsak a Terence Hill-lel közös filmjei, hanem a partnere nélkül forgatott alkotások is nagy sikert arattak. A Piedone-filmek voltak a legnépszerűbbek, az első rész, a Piedone, a zsaru 1973-ban jelent meg.

Ezután további három rész készült hozzá: a Piedone Hongkongban, a Piedone Afrikában és a Piedone Egyiptomban. Az elsődleges tervek szerint Rio de Janeiróban is forgattak volna, de mivel az egyiptomi rész nem hozott annyira sok bevételt, így ezt az ötletet végül elvetették. A harmadik és negyedik részben Bud Spencer karaktere mellett feltűnt egy kisfiú, Bodo, akit a valóságban Baldwin Dakilének hívtak. A fiúcska végül az egyiptomi részben is szerepet kapott. Sajnos ma már nem él, gyilkosság áldozata lett, derült ki Király Levente Verhetetlen páros című könyvéből.

A Piedone-filmek gyereksztárja, Baldwin Dakile

Mielőtt megkezdődött volna a Piedone Afrikában című alkotás forgatása, akkor született az ötlet, hogy keressenek egy helybéli gyermeket, aki szerepelhetne a filmben, Neri Parenti, a film rendezőasszisztense kapta meg ezt a feladatot. 

profimedia-0379448635
Fotó: Profimedia

- Előreküldtek, hogy keressek egy fekete, öt év körüli gyermeket a filmbe. Abban az időben dúlt a hírhedt apartheid (faji elkülönítés politikája, amelyet 1994-ig alkalmazott a fehér kisebbség a Dél-afrikai Köztársaságban - a szerk.), éppen ezért egy ilyen korú gyermek számára nem volt könnyű kijutni Sowetóból. Tehát kellő óvintézkedések mellett kellett elmennem a városba, amelyet bejárni egy fehér ember számára nem volt olyan biztonságos. A nyelv is problémát jelentett. Félve haladtam, és attól tartottam, hogy feleslegesen utazom oda, de a csoda megtörtént - emlékezett vissza a férfi.

A sowetói gettóból származó Baldwint igazi csodagyereknek tartotta.

- Látszott rajta, hogy nagy dolgokra született. Édesanyja pedig tökéletesen beszélt angolul. Megborzongtam örömömben. Felfedezésemet közöltem is a római produkcióval. A stábtagok hamarosan megérkeztek, de az adott területen tapasztalható erőszakos politikai helyzet miatt azt mondták, hogy vigyem a gyereket Johannesburgba, egy szállodába. Furcsa módon a fekete emberekre hihetetlen tilalom vonatkozott: ötcsillagos szállodákban meg sem szállhattak. Baldwin minden viszontagság ellenére nagyon jól szerepelt a filmben. Született színész volt.

Nem csoda, hogy végül a következő Piedone-filmben is szerepet kapott. Amikor Baldwin a produkciók kapcsán Olaszországba utazott, a kollégái nagyon kedvesen bántak vele, Neri Parenti például az ünnepeket vele és a fiú édesanyjával töltötte Firenzében, még ajándékokkal is meglepte őt. Amikor Nápolyba utazott, akkor Bud Spencer és a filmek rendezője, Stefano Vanzina - művésznevén Steno - a Hotel Excelsior legszebb lakosztályában szállásolták el. Azt akarták, hogy hercegként érezhesse magát.

verhetetlen páros könyb

Baldwin élete később szomorú fordulatot vett, amiről Neri Parenti számolt be.

- Baldwin sok évvel később - mivel felnőttként tudatában volt annak, hogy mennyire igazságtalan a világa -, egy dél-afrikai ifjúsági lázadás élére állt, ami miatt megölték. Amikor elolvastam édesanyja levelét, amelyben ezt a szomorú hírt közölte, sok évvel ezelőtti mosolya jutott eszembe, amikor kibontotta az ajándékot.

Király Levente: Verhetetlen páros
Macro-Media Bt. 
4199 forint

Hat évtizeddel ezelőtt, a Hannibál történelmi filmmel indult el Bud Spencer és Terence Hill közös filmes pályafutása. Ebből a különleges alkalomból 60 pályatárs, köztük színészek, rendezők, segédrendezők, operatőrök, forgatókönyvírók, producerek, kaszkadőrök, akrobaták, látvány- és jelmeztervezők, zeneszerzők, asszisztensek és a színészpáros dublőrjei mesélik el személyes élményeiket a legendás pofonosztókkal kapcsolatban.

Bud Spencer és felesége

Képes összeállításunkban megnézheted, ki rabolta el Bud Spencer szívét annak idején.

Ezt is szeretjük