Friss! Íme, 2011 első Oscar-díjas sztárjai
Eli Wallach, Jean-Luc Godard és Kevin Brownlow kap életművéért Oscar-díjat, Francis Ford Coppola pedig egy különleges díjat vehet át.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. augusztus 24-én kedden jelentette be a Filmakadémia, hogy kik kapják idén az életmű-díjakat: Oscar-díjjal jutalmazzák Eli Wallach színészt, Jean-Luc Godard filmrendezőt és Kevin Brownlow filmtörténészt, az Irving G. Thalberg-díjat pedig Francis Ford Coppola veheti át.

Eli Wallach
Jean-Luc Godard
Kevin Brownlow
Francis Ford Coppola

A 94 éves Eli Wallach több mint hat évtizedes pályafutása során olyan, ma már klasszikusnak számító mozikban szerepelt, mint A hét mesterlövész, A Jó, a Rossz és a Csúf vagy A Keresztapa 3. Oscar-díjra ezt megelőzően sosem jelölték, pedig a legendás színész a mai napig aktívan dolgozik: szerepelt A szellemíróban és a Tőzsdecápák második részében is.

Francia újhullám és némafilmek

A 79 éves Jean-Luc Godard a francia újhullám rendezőjeként írta be magát a film történetébe, a nevéhez olyan klasszikus művészfilmek fűződnek, mint a Kifulladásig, az Éli az életét, a Bolond Pierrot, az Alphaville vagy a Week-end. Oscar-díjra őt sem jelölték ezt megelőzően, de kapott már Arany Medvét és Arany Oroszlánt is eddigi pályafutása során.

A 72 éves Kevin Brownlow 11 éves korában kezdett el érdeklődni a némafilmek iránt, kiemelkedő eredményeit is e területen érte el. Nemcsak feldolgozta a némafilm korszakának történetét, hanem felújított nagyon sok fontos alkotást is, így őrizve meg őket az utókor számára.

Coppola produceri díjat vehet át

Produceri munkásságának elismeréseként Francis Ford Coppola kapta az Irving G. Thalberg-díjat. Coppola a rendezés mellett ugyanis számos kiváló film producereként is közreműködött.

Többek között ő jegyzi producerként a Marie Antoinette, a Kinsey - Mindenki másképp csinálja, az Elveszett jelentés és a Mary Shelley: Frankenstein című alkotásokat.

Az ünnepélyes gálára 2010 novemberében kerül majd sor Hollywoodban.

Ezt is szeretjük