Ma 104 éves Olivia de Havilland: ő volt az Elfújta a szél bájos színésznője

Olivia de Havilland ma ünnepli 104. születésnapját.

olivia-de-havilland-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olivia de Havilland az 1930-as években robbant be a köztudatba, olyan klasszikusokban szerepelt, mint az 1939-es Elfújta a szél, az 1938-as Robin Hood kalandjai vagy az 1949-es Az örökösnő. A kétszeres Oscar-díjas legendás színésznő ma ünnepli 104. születésnapját.

Ma 104 éves Olivia de Havilland

A brit gyökerekkel rendelkező színésznő 1916. július elsején született Japánban, amikor a világra jött, édesapja angolprofesszorként tanított a Tokió Egyetemen. Még kislány volt, amikor a családjával az amerikai Saratoga kisvárosba költözött, a középiskolában drámaklubba járt, 1933-ban debütált a színpadon, egy amatőr társulattal adta elő az Alice Csodaországbant, ő alakította a főszerepet.

Miután 1934-ben befejezte középiskolai tanulmányait, a Saratoga Community Theater felajánlotta neki, hogy játssza el a Szentivánéji álom egyik szerepét, amit el is játszott a kis város színházában, ott fedezte fel az osztrák rendező, Max Reinhardt asszisztense, annyira lenyűgözően játszott, hogy végül egy őszi turnéra is leszerződtették Hermia szerepére. A népszerű Shakespeare-darabot a Warner Bros. pont ekkor tervezte megfilmesíteni, rendezőnek Reinhardtot kérték fel, így merült fel, hogy a filmstúdió szerződtesse le a mozihoz Oliviát is. Így került a filmiparba a gyönyörű színésznő, aki 1935-től 1988-ig filmezett aktívan. Két alkotásért, a Kisiklott életért és Az örökösnőért kapta meg az Oscar-díjakat. A nő, akit szeretett című alkotás volt az utolsó, amelyben szerepet vállalt, a film megjelenésekor 72 esztendős volt.

A fentebb látható fotó az egyik utolsó hivatalos portréfelvétel, amit készítettek róla, a képet Julien Mignot csinálta 2018-ban.

104. születésnapja alkalmából fiatalkori és időskori fotókat is összegyűjtöttünk Olivia de Havillandról, képes összeállításunkban ezeket láthatod.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük