Megdöbbentő tények és titkok a nyáron elhunyt legendákról

A legmeglepőbb sztorik azoknak a szupersztároknak az életéről, akiknek halála megrendítette az egész világot.

Karl Malden

Hollywood fénykorának legendás színésze 97 éves korában, 2009. július 1-jén hunyt el. Szerettei mindvégig vele voltak brentwoodi házában.

Malden eredetileg Mladen Sekulović néven látta meg a napvilágot, és mindig is büszke volt gyökereire: szerb származású apjára és cseh származású anyjára. A színész egész életében fájlalta, hogy meg kellett változtatnia nevét az amerikaiak által könnyebben kimondható Karl Maldenre. 22 évesen az egyik színházi társulat kérte tőle a névváltoztatást, Malden pedig megtette, mivel attól félt, hogy kirúgják.

A névváltoztatás emléke később számos filmjében felbukkant rejtett utalásként, a forgatókönyvírók ugyanis gyakran a szájába adták eredeti nevét. A tábornok című háborús filmben például így szól az egyik katonához: Add nekem azt a sisakot, Sekulović! Fiatalkorában acélmunkásként dolgozott, majd a harmincas években elhatározta, hogy színész lesz, ám ezt apja nem nézte jó szemmel. Az évtized során számos színdarabban fellépett, első filmszerepét pedig 1940-ben kapta.

A második világháborúban bevonult, majd 1945-ben visszatért a színházi életbe. Ekkor lépett fel először egy kisebb mellékszerepben az akkor még teljességgel ismeretlen Marlon Brandóval a Truckline Cafe című színdarabban. Később a filmvásznon is több alkalommal szerepeltek együtt, például az 1951-es A vágy villamosában, és Brando egyetlen rendezésében, A félszemű Jackben. Előbbi alakításáért átvehette a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

A hetvenes években a nagy népszerűségnek örvendő San Fransisco utcáin című sorozatban a fiatal Michael Douglas oldalán szerepelt, utolsó alkalommal pedig 2000-ben Az elnök emberei egyik epizódjában állt a kamerák elé.

A színészlegenda egész életében távol tartotta magát a botrányoktól és a zülléstől, és magánélete is példaértékű volt. 1938-tól haláláig ugyanis Mona Greenberggel élt, házasságuk pedig a leghosszabbak közé tartozik Hollywood történetében.

Farrah Fawcett

A híres színésznő 69 éves korában, 2009. június 25-én hunyt el hosszan tartó rákbetegség után. Fawcett modellkedéssel kezdte karrierjét, ma már kultikusnak számító piros fürdőruhás képei megdöntötték az eladási rekordokat, a gyönyörű bombázóból pedig egyik pillanatról a másikra szexszimbólum lett.

A színésznőnek a nyolcvanas években azonban elege lett a pucérkodásból, és hosszú éveken keresztül határozottan ragaszkodott ahhoz, hogy nem meztelenkedik sem a vásznon, sem pedig a magazinokban.

Hugh Hefner ajánlatára azonban mégis igent mondott, és újból ledobta ruháit a Playboy 1995-ös decemberi számában. Fawcett ezzel történelmet írt, ez a kiadás lett ugyanis az egész évtized legtöbb példányban eladott nyuszis magazinja: világszerte több mint négymillió darabot vásároltak belőle.

Fawcett 1973-tól kilenc éven át Lee Majors felesége volt, majd Ryan O’Neallel kezdett viszonyba. Bár sohasem házasodtak össze, mindvégig kitartottak egymás mellett. Fawcett halála előtt három nappal még beleegyezett, hogy az oltár elé álljanak, ám erre végül már nem került sor.

Fawcettnél 2006-ban diagnosztizálták a végbélrákot. Nem sokkal később megműtötték, és megkezdték a kemoterápiát is. Betegsége ellenére akkoriban azt rebesgették, hogy Charlie régi angyalai újra összeállnak, amit egy újabb örömhír követett: a színésznő hatvanadik születésnapján ugyanis boldogan jelentették be, hogy Fawcett legyőzte a rákot.

Ám hiába a boldog születésnap, 2007. május 16-án kiderült, hogy a kór újra megtámadta emésztőrendszerét. Farrah Fawcett ekkor döntött úgy, hogy Németországba repül, mivel az őssejtes gyógykezelés Amerikában nem elérhető. Küzdelméről valóságshow-t is forgattak, de az újabb kezelés sem volt sikeres.

2009 áprilisában arról számoltak be a lapok, hogy Farrah Fawcett egészségügyi állapota váratlanul rosszabbra fordult, ezért a rákbeteg színésznőt titokban egy Los Angeles-i kórházba szállították.

Később kiengedték a láthatóan legyengült, 39 kilós színésznőt, akinek kezelését saját kérésére állították le. Fawcett otthonában, családja körében töltötte utolsó napjait. Temetésére a Los Angeles-i Cathedral of Our Lady of the Angels-ben került sor, ahol olyan legendás sztárokat helyeztek örök nyugalomra, mint Gregory Peck és June Marlowe.

Michael Jackson

A pop királyának 2009. június 25-én bekövetkezett halála óta számos elmélet, pletyka és vallomás látott napvilágot Michael Jackson múltjáról és titkairól. A leleplező botránykönyveiről elhíresült Ian Halperin oknyomozó riporter a közelmúltban megjelent nem hivatalos Michael Jackson-életrajzi kötetében például azt állítja, hogy az énekes évtizedeken keresztül eltitkolta melegségét.

Halperin meg is szólaltatja Jacko egykori férfiszeretőit, akik kendőzetlenül vallanak a Jacksonhoz fűződő szexuális élményeikről. Mindeközben a rendőrség továbbra is nyomoz az énekes halálával kapcsolatban, melyről Latoya Jackson azt állította, hogy szerinte testvérét egyértelműen meggyilkolták. Az első számú gyanúsított Dr. Conrad Murray kardiológus, aki az énekes halála előtt egy bizonyos propofol nevű erős altatószert adott be neki, és egyes feltételezések szerint ez a szer okozta a sztár halálát.

Murray munkahelyeit és otthonát is átkutatta a rendőrség július folyamán. Időközben pedig arra is fény derült, hogy Michael Jackson titokban súlyos gyógyszerfüggő volt - különféle álneveken tízmillió forintnak megfelelő összegű gyógyszert vásárolt havonta.

Michael Jackson halála óta a gyermekei is rendszeresen a címlapokra kerülnek. Az énekes végrendeletében saját, 79 éves édesanyját, Katherine Jacksont nevezte ki gyermekei gyámjának, ám mindeközben a két idősebb gyerek, a 11 éves Paris és a 12 éves Prince Michael biológiai anyja, Debbie Rowe is megkapta a láthatási jogot.

Michael Jackson élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ez azért különös, hiszen Paris és Prince még mindig nem tudja, hogy Rowe az anyjuk, habár Katherine Jackson azt nyilatkozta, hogy a közeljövőben felvilágosítja őket az igazsággal kapcsolatban. Mindeközben az ifjabbik Prince biológiai anyjának kilétét továbbra is homály fedi, habár egyre többen jelentkeznek azzal az állítással, hogy ők Jackson gyermekeinek biológiai szülei.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A brit színész, Mark Lester és az egykori bőrgyógyász, dr. Arnold Klein is saját magát tartja Jackson gyermekei apjának. Előkerült egy állítólagos negyedik Jackson-gyerek is, Omer Bhatti, ám az igazságra csak egy DNS-teszt deríthet fényt.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük