Hátborzongató tények és titkok Heath Ledgerről

Sokak szerint Joker szerepében akkorát alakított, hogy 2009-ben esélyes az Oscar-történelem második poszthumusz aranyszobrocskájára.

Heath Ledger tragikusan korai halála januárban megrengette Hollywoodot, személyében a fiatal színészgeneráció egyik legtehetségesebb és legígéretesebb alakját veszítette el. 28 éves volt, első amerikai filmjét 1999-ben forgatta, habár már a kilencvenes évek elején szerepelt néhány ausztrál tévéfilmben.

A héten kerül a mozikba A sötét lovag, amelyben Jokert játszotta, alakításának zsenialitásáról pedig már ódákat zengnek Amerikában, a bemutató alapján pedig hihetünk a lelkesedésnek: utolsó, teljes és befejezett színészi munkája ugyanis egyenesen hátborzongató.

A pályakezdés

Tengerentúli bemutatkozása egy kedves, de naiv romantikus tinivígjáték, a 10 dolog, amit utálok benned volt, egy évvel később pedig már Roland Emmerich történelmi eposzában, A hazafiban játszotta el Mel Gibson fiát. A Szörnyek keringőjében csak rövid időre tűnik fel, ám drámai alakítását lehetetlen elfelejteni.

Innentől kezdve azonban néhány évig anyagilag és kritikailag is megbukott mozikban vállalt munkákat, A rend őrzője, a Dogtown urai vagy A törvényen kívüli életművének kevésbé emlékezetes mozijai, és habár a Lovagregénnyel, a Casanovával és a Grimm-mel tovább haladt a sztárrá válás útján, ezek a filmek sem tekinthetők mérföldkőnek.

Az áttörés

Pályafutása egyre erőteljesebben ívelt felfelé, az igazi áttörést pedig a 2005-ös romantikus dráma, a Brokeback Mountain hozta meg számára. Ang Lee megható filmje két fiú tragikus szerelmét meséli el, és habár a film három Oscar-díjat nyert, a színészek közül sem Ledger, sem Jake Gyllenhaal, sem pedig Michelle Williams nem kapta meg a díjat.

Pedig mindannyiuk alakítása kiváló volt, nem véletlen, hogy Ledger nevét ekkor jegyezte meg az egész világ, olyan hitelesen játszotta el a vívódó, érzelmeivel küszködő Ennis Del Mar karakterét.

Utolsó szerepei mellett azonban már nem lehet szó nélkül elmenni, hiszen mind igazán kivételes alkotások. A Brokeback Mountain után Todd Haynes rendhagyó Bob Dylan-filmjében, az I’m Not There – Bob Dylan életei című életrajzi filmben ő testesítette meg az egyik Dylan-alakmást, szomorú véletlen, hogy filmbeli figurájának története szinte megegyezik saját tragédiájával: Robbie-nak ugyanis magánélete éppen széthullóban van, miközben képtelen megküzdeni a sztárrá válás nehézségeivel. Alakítása elemi erejű, pontos és hiteles, toronymagasan kiemelkedik a nívós színészgárda közül.

Joker

A filmtörténetbe mégis Jokerként vonult be, Christopher Nolan – aki 2005-ben nemcsak a Batman-sorozatot támasztotta fel, hanem egyben új irányt mutatott a képregény-adaptációk számára – sokak szemében nagy kockázatot vállalt, amikor a szépfiús külsejű Ledgernek adta a velejéig romlott és eszelős Joker figuráját.
Sokan nem tudták elképzelni, hogy Tim Burton első Batman-filmjének Jack Nicholson-féle Jokere után hogyan lesz képes a fiatal sztár újraformálni a legendás gonosztevő alakját.

Ám a kétkedőknek csalódniuk kellett, Ledger Joker-alakítása ugyanis minden szempontból elképesztő. A csúf maszk mögött a fiatal színész szakított a Nicholson-féle Jokert jellemző pojácasággal, és egy új, pszichológiailag sokkal összetettebb szintre emelte a figurát, alakításába pedig egyes vélemények szerint saját életének sötét oldalát vitte bele.

Poszthumusz Oscar?

Sokak szerint Joker-alakítása miatt Heath Ledger 2009-ben esélyes az Oscar-történelem második poszthumusz aranyszobrocskájára, amit biztosan megérdemelne. Eddig mindössze egyetlen színész kapta meg halála után a díjat, méghozzá Peter Finch 1977-ben a Hálózatért. A poszthumusz jelölésekből azért ennél természetesen több volt az Oscar nyolcvan éves történelmében: 1929-ben Jeane Eaglest, 1956-ban és 1957-ben James Deant, 1968-ban Spencer Tracy-t, 1985-ben Ralph Richardsont, 1996-ban pedig Massimo Troisit jelölték poszthumusz Oscarra, őt egyszerre a legjobb színész és legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában is.

Nők

Ledger a szőke nőket szerette, 2000-2001 között Heather Grahammel járt, utána kaotikus szerelmi viszonyt folytatott Naomi Watts-szal, akivel A törvényen kívüli forgatásán ismerkedett meg, három évig együtt is éltek. 2004-ben azonban szakítottak, ekkor kezdett járni Michelle Williams-szel, aki a Brokeback Mountainben játszotta a feleségét, 2005-ben pedig megszületett első gyermekük, Matilde Rose.

2007-ben azonban ők is szakítottak, élete utolsó hónapjaiban pedig több nővel is hírbe hozták, többek között Helena Christensennel, Gemma Warddal és Mary-Kate Olsennel, ám egyikükkel sem ápolt komolyabb kapcsolatot.

Alvászavarok, gyógyszerek és nyugtatók

Ledger már 2007-ben nyilatkozott arról, hogy nehézségei vannak az alvással. Éjszakánként két órát tudott csak aludni, miközben teljesen kimerült volt, de az agya folyamatosan járt. Ekkor kezdett altatókat szedni, rögtön többet is, ám ezek segítségével sem sikerült hosszabb időre álomra hajtania fejét. A probléma persze sokkal súlyosabb volt annál, mint amennyire bárki is komolyan vette. 2008-ban légzőszervi megbetegedésre panaszkodott kollégájának, Christopher Plummernek, akinek szintén elmondta, hogy nem tud aludni, ezért egyre több gyógyszert szed. Plummer tüdőgyulladásra gyanakodott, ugyanis sokat forgattak a hideg éjszakában. A színész álmatlansága azonban nem szűnt meg, és nem sokkal később bekövetkezett a tragédia.

2008. január 22.

Az egész világ megdöbbent, amikor január 23-án Ledgert holtan találták negyedik emeleti lakásában a Sohoban, Manhattan szomszédságában. A mentők azonnal a helyszínre érkeztek, ám már nem tudták újraéleszteni. Halála 3 óra 36 perckor következett be, holttestét pedig még aznap éjszaka elszállították a mentők, az utcán közben egyre csak gyűltek a nézelődők.

A találgatások pedig azonnal megkezdődtek, hogy vajon mi okozhatta halálát, amiről egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot, voltak, akik kábítószerre gyanakodtak, voltak, akik öngyilkosságra. Két héttel később azonban megérkezett a boncolás hivatalos eredménye, a halálát véletlen receptre kapható gyógyszerek túladagolása okozta, melyeket gyógyszerfüggősége miatt vett be.

Az utolsó szerep

Ledger még éppen befejezte A sötét lovag forgatását, ám Terry Gilliam The Imaginarium of Doctor Parnassus című filmjének már nem értek a végére. A hányatott sorsú alkotás forgatása többször leállt, ám a rendező végül úgy döntött, hogy megmenti a produkciót, és Ledger emlékének ajánlja.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Korábban számítógépes animációkkal helyettesítették volna Ledger karakterét, ám februárban végülis Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell csatlakozott a stábhoz, akik mindannyian Ledger figurájának inkarnációjaként viszik tovább a történetet. Ez lesz Heath Ledger utolsó filmje, amit előreláthatólag jövőre láthatunk majd a mozikban.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük