2008 legnagyobb veszteségei a sztárvilágban

Az elmúlt év során számos színész, zenész és rendező hunyt el. Összeállításunkban rájuk emlékezünk.

Fájdalmas esztendő volt a sztárvilágban 2008, hiszen számos nagyszerű zenész, színész és rendező távozott az élők sorából. Ezúttal a legmegrázóbb halálesetekre emlékezünk.

Heath Ledger

Tragikusan fiatalon, 28 éves korában hunyt el a tehetséges színész, Heath Ledger. A Brokeback Mountain sztárját január 22-én, otthonában érte a halál, amelynek körülményei sokáig tisztázatlanok voltak.

A hivatalos álláspont szerint gyógyszer-túladagolás végzett vele. Az esetet az teszi különösen fájdalmassá, hogy Heath egy három éves kislányt hagyott maga után. Ráadásul karrierje is jelentős állomáshoz érkezett, amikor a halál kettétörte ígéretes pályafutását.
A tragikus esemény előtt néhány hónappal fejeződtek be ugyanis a Batman - A sötét lovag munkálatai, és a sztár sajnos már nem érhette meg az elsöprő sikert, amit a Jokerként nyújtott lenyűgöző alakításával aratott.

Bo Didley

Június 2-án távozott az élők sorából a blues műfajának legendás alakja, Bo Didley. A zseniális énekes-gitáros hosszú pályafutása alatt olyan előadókra hatott, mint Buddy Holly, Eric Clapton vagy Jimmy Hendrix, világhíres dalait pedig ma is tucatszám dolgozzák fel.

Bo fontos szerepet játszott a blues és a rock irányzatok egymás felé közelítésében. Különleges, négyszögletes gitárja ma már ikonikusnak számít, legendás gitárjátékát és karakteres hangját pedig soha nem fogja elfelejteni a zeneszerető közönség. A kiváló zenész 79 éves korában, szívrohamban hunyt el.

Isaac Hayes

Augusztus 10-én hunyta le szemét örökre Isaac Hayes, a blues és a funk meghatározó személyisége. A kiváló tehetséggel megáldott muzsikus-színész volt az első olyan – nem színész − afro-amerikai, aki Oscar-díjat vehetett át. Isaacet az 1971-es kultuszmozi, a Shaft zenéjéért jutalmazta az Akadémia az elismeréssel. A sokoldalú tehetséget a tévénézők onnan is ismerhetik, hogy csaknem tíz éven át ő kölcsönözte a South Park Chefjének dörmögő hangját. 65 esztendősen érte a halál, szívroham végzett vele.

Egy zenész- és egy színészlegenda: Isaac Hayes és Charlton Heston

Charlton Heston

Ben Hur és Mózes megformálója április 5-én, 84 éves korában távozott az élők sorából. A világháborút is megjárt sztár nemcsak kultikus alakításaival, hanem emberjogi küzdelmeivel is hírnevet szerzett magának. Az '50-es, '60-as években azon kevés amerikai híresség közé tartozott, akik nyíltan fel mertek lépni a rasszizmus ellen.

Kevesen tudják, de Charlton azért kapta meg minden idők egyik legsikeresebb mozijának, a Ben Hurnak a főszerepét, mert előtte Marlon Brando, Burt Lancaster és Rock Hudson is visszautasította. A ma már kultikusnak számító film 11 Oscart söpört be, köztük a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is. A színészóriás ráktól legyengült szervezetét tüdőgyulladás emésztette fel.

Richard Wright

Szeptember 15-én távozott az élők sorából a rocktörténelem egyik legmeghatározóbb zenekarának billentyűse. Bár a legendás Pink Floyd alapító tagjára soha nem vetült annyi reflektorfény, mint zenésztársaira, Roger Waters-re vagy David Gilmourra, olyan klasszikus albumok fő zeneszerzője volt, mint a Wish You Were Here, a The Division Bell vagy a The Dark Side of the Moon.

A 65 esztendős billentyűs az utóbbi időben instrumentális szólóalbumán dolgozott, de a munkát már nem tudta befejezni, mert a rákkal való küzdelem végül felemésztette erejét.

Richard Wrighttal és Paul Newmannel is a rák végzett

Paul Newman

Szeptember 26-án hunyt el Hollywood egyik emblematikus figurája, Paul Newman. A kiváló tehetségű színészt hosszú pályafutása alatt hétszer jelölték Oscarra, míg végül Martin Scorsese 1986-os kultuszfilmjében, a Pénz színében nyújtott alakításáért el is nyerte az Akadémia elismerését. A világító kék szemű szívtipró nem érte be a macsó sztár szerepével, szabadidejében fáradhatatlanul munkálkodott a világ jobbításán, és szenvedélyesen vetette magát az autóversenyzésbe.

Joanne Woodwarddal kötött házassága is példaértékűnek számított Hollywoodban, ahol mindennaposak a válások. Feleségével ugyanis fél évszázadon keresztül, egészen a haláláig boldogan élt együtt. Egyetlen káros szenvedélyéről azonban hosszú ideig nem tudott lemondani: az évtizedekig láncdohányos színészóriás a tüdőrák szövődményeibe halt bele, 83 esztendős korában.

Sydney Pollack

2008-ban hunyt el Hollywood egyik híres rendezője, Sydney Pollack.

A Távol Afrikától című filmjéért két Oscar-díjjal jutalmazott rendező-producernek olyan halhatatlan alkotásokat köszönhet a közönség, mint A lovakat lelövik, ugye?, A keselyű három napja, illetve az Ilyenek voltunk.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyomorrákos rendezőt 73 éves korában, szerettei körében érte a halál Los Angeles-i otthonában.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük