Fotók! - Az 5 legismertebb magyar szinkronhang
Hollywood nagyágyúinak magyar hangjai szinte a fülünkben csengenek. A nevek ismerősek, azonban az arcok nem mindig ugranak be.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember nem is gondolná, a jó szinkronhang mennyit hozzátesz egy színész játékához. Ez különösen akkor vált nyilvánvalóvá, amikor elkezdett felhígulni a szinkronszakma, és sok stúdiónak csupán az számított, minél olcsóbban magyarítsanak egy filmet, nem pedig az, hogy minőségi munkát adjanak ki a kezük közül. Szerencsére azért még mindig vannak, akik az arcpirítóan csekélyke bérezés mellett is remekül végzik dolgukat. Közülük válogattunk ki néhány kedvenc hangot, akik kivétel nélkül a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai voltak.

Will Smith – Kálid Artúr

Az egyik legsármosabb fekete színésznek sikerült egy feka-magyarhangot választani: ő nem más, mint Kálid Artúr, aki a fiatalon elhunyt ifj.

Will Smith és Kálid Artúr

Reisenbüchler Sándor helyét vette át a legújabb Smith-filmek magyarra ültetésében. Az 1970-ben, afrikai apától született színész kisgyermekkorát állami gondozásban töltötte. Eredetileg egy arab család szerette volna adoptálni – tőlük kapta a Kálid nevet -, végül egy magyar családhoz került.

A fiatalember már a nyolcvanas években feltűnt, talán emlékeznek még rá azok, akik követték az 1988-as Ki mit tud? adásait, ahol katona-egyenruhában verset szavalt. Hamarosan pedig a mostanában ismételt Angyalbőrben című sorozatban lehetett találkozni vele, mint f.h., azaz főiskolai hallgató.

A Színművészetin ismerte meg feleségét, Murányi Tündét, akivel együtt is játszottak. Azóta rengeteg színházi darabban lehetett megcsodálni a játékát, Will Smith-ként pedig legutóbb a Hancock-ban hallhatta a magyar közönség.

Bruce Willis, Michael Douglas, Eddie Murphy – Dörner György

Az 1953-as születésű színész talán az egyik legismertebb hang, eddigi karrierje során rengeteg hollywoodi sztárnak kölcsönözte orgánumát.

Az Internetes Szinkron Adatbázis szerint több mint kétszáz alkalommal. Ahány színész, annyi karakter, mégis összetéveszthetetlenül dörneres. A fent felsoroltakon kívül egyebek közt Andy Garcia, Mel Gibson és Dennis Quaid is többször szólalt meg jellegzetes hangján.

Bruce Willis és Dörner György

Dörner majd’ harminc éve végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és még meg sem száradt diplomáján az aláírás, amikor munkába állt a Nemzeti Színházban. Azóta számos budapesti és vidéki társulatban dolgozott, emellett pedig jónéhányszor láthatta őt a közönség mozifilmekben is. Legutóbb az Üvegtigrisben és a Kútfejekben szerepelt, 2006-ban pedig elvállalta az első magyar sci-fi, a Hatvani Balázs rendezte Sorsvonalak főszerepét, mely több csúszás után előreláthatólag 2009 februárjában kerül a mozikba.

Sean Connery, Morgan Freeman - Kristóf Tibor

Igazi nagy öregnek számít a színész a maga 66 évével, aki 1967-ben végzett a Színművészetin. Először az Onedin-családban találkozhattunk a nevével, ő kölcsönözte a feltörekvő hajóskapitány, James Onedin, azaz Peter Gilmore hangját.

Sean Connery és Kristóf Tibor

Hihetetlen, de eddig már közel félezer szinkronmunka fűződik a nevéhez! Ezek közül is a legtöbbet Hollywood két nagy öregjét, Connery-t és Freemant szinkronizálta, de Gene Hackman is ötször szólalt meg kristóftiborul.
A színész a hetvenes években volt látható néhány magyar filmben, manapság, ha éppen nem szinkronizál, akkor jobbára színpadon csillogtatja tehetségét.

Colin Firth, Tom Hanks – Kőszegi Ákos

A 48 éves Jászai-díjas színész általában füstös hangú sztároknak adja a hangját. Így a komolyfilmes Tom Hanks, a Bridget Jones vígjátékokban parádézó Colin Firth vagy a Miami helyszínelők Horatiója egyaránt a repertoárján szerepel, csakúgy, mint az újabb kori Star Wars filmek Samuel L. Jacksonja.

Tom Hanks és Kőszegi Ákos

Kőszegi Ákos vidéken, a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte karrierjét 1985-ben, majd négy évvel később a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. Ezután még több más társulatnál is megfordult, jelenleg a kecskeméti Katona József Színház tagja. Tehetségének elismeréseként 2005-ben az Évad színésze címmel tüntették ki.

Edward Norton, Ethan Hawke – Kaszás Gergő

Bár csak harmadszorra vették fel a Színművészetire, azóta számtalanszor bizonyított már a 43 éves színész. Karrierje egészen korán, 12 évesen kezdődött a Magyar Rádió gyerekszínészeként, majd a főiskola után a Katona József Színház társulatának lett a tagja.

Ethan Hawke és Kaszás Gergő

 Ám ő nem elégedett meg azzal, hogy számos darabban főszerepet játszhatott, egyik napról a másikra úgy döntött, lótenyésztő szakdiplomát is szerez.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Azóta rengeteg színdarabban és filmben – legutóbb Bacsó Péter Majdnem szűz című játékfilmjében – bizonyította, attól még, hogy fontosak számára a lovak, színház nélkül nem élet az élete.

Ezt is szeretjük