Híres férfiak, akik nővé operáltatták magukat

Egész életükben nőnek érezték magukat, egy férfi testébe zárva. A tudomány azonban lehetőséget adott az átalakulásra.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lili Elbe

Lili Elbe volt a világtörténelem első olyan közismert személyisége, akin nem-átalakító műtétet hajtottak végre az orvosok. Elbe eredetileg Einar Mogens Wegenerként látta meg a napvilágot 1882-ben Dániában, születésekor pedig hímneműként regisztrálták az anyakönyvvezetők.


Einar 22 éves korában vette feleségül a 19 éves Gerda Gottliebot, akivel Koppenhágában ismerkedett meg. Mindketten művészként tevékenykedtek, Einar elsősorban tájképeket festett, Gerda pedig könyveket és divatlapokat illusztrált.

Az 1910-es években beutazták Olaszországot és Franciaországot, 1912-ben pedig végül Párizsban telepedtek le, ahol Einar nőnek öltözve nyíltan élhetett a hétköznapokban, szinte leszbikus viszonyt ápolva Gerdával.

Egy napon Gerda arra kérte Einart, hogy álljon neki modellt harisnyában és magassarkú cipőben, a női ruhában pedig meglepően kényelmesen és jól érezte magát Einar. Feltehetően ekkor jutott a férfi eszébe a gondolat, hogy milyen volna a női ruhák viselésén túl biológiailag is nővé változni.

Gerda mindeközben egyre híresebb festő lett, amit főleg azoknak a különleges varázserejű képeknek köszönhetett, amelyeket csinos, mandulavágású szemekkel rendelkező hölgyekről festett. Akkor még senki sem sejtette, hogy aki modellt állt ezekhez a képekhez, valójában férfi!

1930-ban, majdnem két évtizeddel később Einar Németországba utazott, hogy ott hajtsák végre rajta azt a speciális műtétsorozatot, amely során a férfit végül nővé operálták. Einart ötször műtötték, a nem-átalakító műtétek azonban ebben az időben még erősen kísérleti jellegűek voltak. Az első operációt – amely során eltávolították a férfi nemi szerveket – Dr. Magnus Hirschfeld végezte Berlinben.

A festmények, amelyekhez Lili állt modellt

A további műtéteket már Dr. Warnekros vállalta Drezdában. A második operáció során petefészkeket ültettek be a testébe, amik egy 26 éves nőből származtak. Ezeket nem sokkal később azonban a súlyos komplikációk miatt el kellett távolítani.

Az életmentő beavatkozást két részletben hajtották végre. Az ötödik – és egyben utolsó - műtét célja egy méh beültetése volt, amely az immár ötven éves férfiból egy „igazi anyát” csinált volna. Lili Elbe azonban nem élvezhette sokáig nőként az életet, 1931-ben ugyanis, három hónappal az ötödik műtét után elhunyt. Halálát állítólag az okozta, hogy szervezete végül kilökte a beléje ültetett idegen női szervet.

Christine Jorgensen

Christine Jorgensen 1926-ban született New Yorkban George William Jorgensen, Jr.-ként. Ő volt az első olyan személyiség, akit az egész világ amiatt ismert meg, mert férfiből nővé operáltatta magát. Jorgensen akkor hallott először a nem-átalakító műtétekről, amikor hazatért az Amerikai Egyesült Államok hadseregéből a második világháborút követően.

Már ekkor elkezdett női hormonokat szedni – egyelőre csak saját felelősségére. Közben együtt tanulmányozta a témát Dr. Joseph Angelóval, aki egyik régi osztálytársának férje volt. Végül Koppenhágába utazott, ahol Dr. Christian Hamburger közreműködésével belevágtak a nem-átalakítás bonyolult folyamatába.


Miközben teljes hormoncsere-terápián vett részt, elkezdődtek a műtétek is. Először kasztrálták, majd egy évvel a heréi eltávolítása után a péniszét is levágták. Ez idő alatt az erős hormonkezelés hatására jelentősen megváltozott a testalkata, és habár technikailag csak egy eunuch – kasztrált férfi - volt, az amerikai nagykövet mégis engedélyezte neki, hogy útlevelében nőként tüntessék fel.

A vagina műtéti úton való mesterséges kialakítására azonban csak évekkel később kerülhetett sor, immár az Egyesült Államokban, Dr. Angelo és Dr. Harry Benjamin közreműködésével. George Jorgensen korábbi orvosa, Dr. Christian Hamburger iránti tiszteletből választotta a Christine nevet, és így vonult be az emberiség történetébe.

Az 1950-es években Christine Jorgensen saját hírnevét arra használta fel, hogy szószólóként a transzszexuális emberek jogaiért küzdjön. Élete hátralévő részében sokat turnézott világszerte, hogy megossza élményeit az érdeklődőkkel, de táncolt egy nightclubban is, és számos dalt is rögzített. 62 éves korában, 1989-ben hunyt el tüdő- és húgyhólyagrákban.

Renée Richards

Renée Richards 1934-ben született New Yorkban Richard Raskind néven. Elismert szemsebész és teniszező, akin 1975-ben hajtották végre a nem-átalakító műtétet.


Renée Richards női teniszezőként írta be magát a transzszexualitás történetébe. Miután ugyanis nővé operálták, megtiltották neki, hogy nőként részt vegyen az 1976-os U.S. Open teniszbajnokságon. Az ítélet ellen fellebbezett, és a New Yorki Legfelsőbb Bíróság végülis helyt adott keresetének.

A döntés az egész világon mérföldkőnek számított, és hatalmas vihart kavart. Renée Richards sikeres teniszpályafutása végül 1981-ben ért véget, később pedig a kétszeres wimbledoni bajnok, Martina Navratilova edzője lett. Két kötetben is megírta önéletrajzát, az első 1986-ban jelent meg, a második 2007-ben.

OLVASD EL EZT IS!

  • april ashley
  • bibiana fernandez

4 sztár, aki nővé operáltatta magát

Ezt is szeretjük