Friss fotón Natascha Kampusch - A 8 évig fogságban tartott lány így él most
Az osztrák lányt 10 éves korában rabolták el, de szerencsére évekkel később megszökött a fogvatartójától.

natascha-kampusch-2019-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindössze tízéves osztrák kislányt, Natascha Kampuscht 1998 márciusában rabolták el a bécsi Donaustadtból, nem messze az otthonuktól. Édesanyja aggódni kezdett, amikor Natascha nem ért haza az iskolából a megszokott időben, ezért értesítette a rendőrséget. Egy 12 éves szemtanú látta, hogy a kislányt két férfi beráncigálja egy fehér minibuszba, majd elhajtanak vele.

Ez történt Natascha Kampuschsal

Ezen a nyomon elindulva a rendőrség 776 minibuszt átvizsgált, köztük Kampusch elrablójáét is, Wolfgang Priklopilét is. Priklopil azt mondta, hogy csupán terméskövet szállított az autójában, ugyanis éppen építkezik otthon, a rendőrség pedig ennyiben hagyta a dolgot. Az ügyet nehezítette, hogy a kislány nem szerető családban nőtt fel, olyannyira, hogy a nyomozó még egy olyan kijelentést is elejtett a médiában, hogy "a kislánynak valószínűleg jobb sora van az elrablójánál, mint otthon".

Jobbnak semmiképpen nem neveznénk azt a garázs alatt berendezett, mindössze öt négyzetméter nagyságú pincét, amit egy szekrénnyel torlaszolt el: itt tartotta fogva a kislányt hónapokon keresztül. Később nagyobb teret adott neki, a házba is felmehetett, ha a fogvatartója is otthon tartózkodott, de aludni mindig vissza kellett mennie a garázs alá. Ahogy az idő telt, a lányba vetett bizalma egyre nőtt: még egy sítúrára is magával vitte, azzal a kitétellel, hogy ha megpróbál segítséget kérni vagy megszökni, azonnal megöli. 

Közölte a lánnyal, hogy a házuk minden szeglete robbanószerekkel van felszerelve, így ha a távollétében kinyit egy ajtót vagy egy ablakot, felrobban az egész. Ennek ellenére Natascha Kampusch többször is megpróbálkozott a szökéssel - még egy mozgó autóból is kiugrott, hogy mentse magát, azonban nyolc éven át egyszer sem járt sikerrel. A férfi büntetésképp többször durván megverte, annyira, hogy mozdulni sem tudott, és éheztette is, hogy ne legyen ereje a szökéshez. Viszonyításképp: a tízéves Natascha 45 kilót nyomott, és mikor 18 évesen visszakerült a családjához, 48 kilós volt, és mindössze 15 centit nőtt.

Így sikerült megmenekülnie

A menekülés napja 2006. augusztus 23-án jött el, amikor Wolfgang Priklopil óriási hibát követett el. Aznap az akkor már 18 éves lánynak a férfi autóját kellett kiporszívóznia a garázsban, amit természetesen Priklopil felügyelt. Azonban megcsörrent a mobiltelefonja, és a porszívó zajától nem hallotta a másik felet, ezért elsétált a ház másik oldalára, hogy zavartalanul lefolytathassa a hívást.

Natascha megragadta a kínálkozó lehetőséget: a porszívót bekapcsolva hagyva árkon-bokron át menekülni kezdett a szomszédok háza felé. Minden járókelőt kért, hogy hívják a rendőrséget, de senki nem vette komolyan. Nagyjából öt perce futhatott, amikor bekopogtatott egy 71 éves özvegy nő ablakán, segítséget remélve, a nő pedig, amint meghallotta a nevét, azonnal hívta a rendőrséget.

Fogvatartója és a ház, amiben éltek.
Fogvatartója és a ház, amiben éltek.
Fotó: Getty Images

A járőrök nem sokkal később a helyszínre értek, és bevitték a lányt az őrsre, azonosításra. Egy korábbi sebhelye alapján azonosítani tudták, a DNS-vizsgálat pedig egyértelműen igazolta, hogy ő a nyolc éve eltűnt Natascha Kampusch. A házban megtalálták az útlevelét is, ami nála volt az elrablásakor, így valóban egyetlen kérdés sem merülhetett fel a kilétével kapcsolatban.

Fogvatartója a lány eltűnése után tudta, hogy szorul a hurok a nyaka körül, ezért még aznap délután megölte magát: a bécsi állomáson egy vonat elé vetette magát, hogy megússza az életfogytiglani börtönbüntetést. Natascha Kampusch meggyászolta az elrablóját: addigra komoly Stockholm-szindróma alakult ki benne a férfi iránt, ezért könnyek között még egy mécsest is meggyújtott a temetőben érte.

Ebben a pincében tartotta a kislányt.
Ebben a pincében tartotta a kislányt.
Fotó: Getty Images

A ház, ahol fiatal éveit töltötte, korábban Priklopil nagyapjáé, Oskaré volt: ő építette a második világháború után. A garázs alatti helyiség eredetileg menedékhelynek készült, arra az esetre, ha újabb bombatámadásra kerülne sor - ezt alakította át nagyapja halála után Priklopil. Érdekesség, hogy a ház a férfi öngyilkossága után Natascha Kampuschhoz került, aki elárulta, hogy szerinte is groteszk, hogy egy olyan házat tart fenn, ahonnan foggal-körömmel menekülni próbált, de nem akarta, hogy a vandálok lerombolják, kizárólag őmiatta.

Így él a szabadulás óta

A pincét ugyan feltöltette, de a ház máig az ő tulajdonában áll, és rendszeresen el is látogat oda, ami sokat segített a gyógyulásában és a társadalomba való visszailleszkedésében. A szabadulása után nehezen szokta meg a kinti létet és a rá háruló médiaérdeklődést. Eszébe sem jutott interjút adni, de hatalmas összegekről szóló ajánlatokkal bombázták a csatornák, míg végül elvállalt egy televíziós megjelenést az ORF csatornánál.

Az adó percenként 290 euróért árusította ki 120 országnak az anyagot, a teljes bevételt pedig Natascha Kampusch kapta. Egyetlen centet sem tartott meg belőle, a több százezer eurót egy jótékonysági szervezetnek adományozta, akik afrikai és mexikói, nehéz sorsú nőkön segítenek.

Megírta szabadulása történetét.
Megírta szabadulása történetét.
Fotó: Pps / Northfoto

A történetéből édesanyja írt egy könyvet Verzweifelte Jahre - azaz a Kétségbeesés évei - címmel, később pedig Natascha is rászánta magát az írásra, így megszületett az 3096 című könyve. Hollywoodi filmek alapjául is szolgált a Natascha Kampusch-sztori: a Michael, az Oscar-díjas A szoba és természetesen a könyvével azonos című 3096 nap is az ő történetét járja körbe.

Natascha Kampusch ma már 31 éves, és nagyon ritkán hallani róla, így sokakat meglepett, mikor feltűnt Markus Lanz talkshow-jában a héten. Elárulta, hogy jótékonysági munkája köti le minden idejét, a PETA arcaként a bebörtönzött állatok sorsa különösen fontos neki, ezenkívül újabb könyvön dolgozik, a Cyberneider - Diskriminierung im Interneten, mely az internetes zaklatásról szól.

Így néz ki most Natascha Kampusch.
Így néz ki most Natascha Kampusch.
Fotó: Frank Blake / Northfoto

Ebben Natascha Kampusch nemcsak a saját történetét meséli el, hanem olyan eseteket is körüljár, mint az eltűnt Maddie McCann ügye vagy Amanda Toddé, akit öngyilkosságba hajszoltak az interneten. A könyvben olyan pozitív példákat is felhoz, mint a legfiatalabb Nobel-békedíjas Malala Yousafzai története vagy a nemrég komoly médiavisszhangot kapó Greta Thunberg, aki a klímaváltozás ellen szólalt fel. Az ő szavaival élve: "Egy könyv a politikai populizmus, a szexizmus és a rasszizmus ellen".

24 év után került elő egy kínai pár kislánya

Egy kínai házaspár sosem adta fel kislányuk keresését - 24 év után találtak rá. Olvasd el a szívszorító történetüket!

Coverfotó és ajánlóképek: Getty Images.

Ezt is szeretjük