Egy ország gyászol! Elhunyt Mercedes Sosa énekesnő
Sosát két hete vitték kórházba, mivel a mája felmondta a szolgálatot, majd a keringése is összeomlott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. szeptember 4-én, életének 74. életévében elhunyt Mercedes Sosa, Latin-Amerika hangja és az UNICEF jószolgálati nagykövete, aki népdalaiban, mint a Gracias a la Vida, a szegények helyzetére hívta fel a figyelmet.


Az idős énekesnő már egy ideje rendkívül túlsúlyosnak számított, ebből eredően különféle betegségekkel küzdött.

Hírügynökségi jelentések szerint néhány hete a mája mondta fel a szolgálatot, ezért egy Buenos Aires-i klinikára szállították.

Eleinte úgy tűnt, sikerült stabilizálni állapotát, ám aztán összeomlott a keringése, és az orvosok már nem tudtak rajta segíteni.

Korán kiderült tehetsége

Az 1935-ös születésű, szegény családból származó argentin sztár gyermekkorától vonzódott a népi gyökerekhez.

Eleinte másoknak tanította a néptánc alaplépéseit, majd 15 évesen benevezett egy rádiós tehetségkutató versenyre Gladys Osorio álnéven.

Végül őt kiáltották ki győztesnek, így két hónapos szerződést kötött vele a csatorna.

A hetvenes években Sosa is csatlakozott az úgynevezett Új dal mozgalomhoz, melynek szerzeményei a tradicionális hangzást ötvözték a kortárs zenével, és nemegyszer politikai üzenetet is hordoztak.

Többszörös Grammy-díjas

Meg is gyűlt a baja a kormánnyal: amikor ugyanis a fegyveres erők juntája vette át a hatalmat Argentínában, több albumát betiltották, így kénytelen volt száműzetésbe vonulni Párizsba, majd Madridba. Csak 1982-ben térhetett vissza hazájába.

Az Argentínában rendkívül népszerű Mercedes Sosa karrierje során több mint negyven albumot dobott piacra, a legutolsó dupla cd, a Cantora 1. és 2. különleges válogatáslemez. Ezen népdalklasszikusok csendülnek fel olyan mai, népszerű latin-amerikai előadók tolmácsolásában, mint Julieta Venegas és Shakira. A világsztár egyébként több alkalommal is megkapta a Latin Grammy-díjat, legutóbb 2006-ban, a Corazon Libre című korongjáért. - Nem én választottam az éneklést, az élet döntött úgy, hogy ezt kell tennem - vallotta korábban, egy interjúban.Halálának hírére vasárnap vasárnap minden művészeti megmozdulást felfüggesztettek Buenos Airesben, annak megünneplését pedig, hogy a tangót, Argentína táncát, az ENSZ a múlt hét folyamán a világörökség részévé tette, elhalasztották.
Ezt is szeretjük