Meleg sztárok, akikről sosem gondoltad volna

Megdöbbentő tények és történetek Hollywood legendás alakjairól, akik titokban vagy vállaltan a saját nemükhöz vonzódtak.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

James Whale

A brit származású rendező az 1920-as évek végén költözött Amerikába, ahol rövid időn belül Hollywood ünnepelt sztárja lett, köszönhetően az olyan, ma már klasszikusnak számító filmjeinek, mint a Frankenstein, A láthatatlan ember vagy A Frankenstein menyasszonya.


Whale azonban más szempontból is úttörő hírességnek számított az álomgyárban. A korszak prűdsége ellenére ugyanis homoszexualitását egész életében nyíltan felvállalta.

Ami akkoriban igencsak szokatlannak és merésznek számított. Párjával, David Lewis-szal több mint két évtizeden keresztül élt együtt.

Greta Garbo

A legendás szépségű svéd színésznőből Amerikába érkezése után szinte azonnal szexszimbólum vált. A kivételes tehetséggel megáldott, mély hangú sztár letaglózó vonzerejéhez nagyban hozzájárult titokzatossága, az elképesztő sikerek és népszerűség ellenére azonban egész életében gyűlölte a hírnevet.

A csúcson hagyta abba, amire sokan nem voltak képesek. A negyvenes évek elején visszavonult a filmezéstől, és elvonultan, rejtőzködve élt. Állítólagos leszbikussága Hollywood egyik féltve őrzött titka volt, amely a mai napig megosztja a közvéleményt. A harmincas években lett közeli barátnője Mercedes de Acostának, aki hírhedt volt tabudöntögető leszbikus afférjairól.


Kapcsolatuk jellege azonban mai napig tisztázatlan. Habár Garbo rövid időn belül eltávolodott a költőnőtől, Acosta a hatvanas években kiadott önéletrajzában mégis pikáns részleteket árult el kettejük viszonyáról, ami Acosta szerint több volt, mint barátság. A teljes igazságot talán sosem tudjuk meg, de a némafilm-korszak másik sztárja, Louise Brooks is bevallotta önéletrajzában, hogy előfordult, hogy Garbóval töltötte az éjszakát.

Richard Chamberlain

A 74 éves színész a hatvanas években lett a fiatalok tinibálványa, egy évtizeddel később pedig már Hollywood ünnepelt filmsztárjaként sorra kapta a kasszasikerek és művészfilmek főszerepeit. Chamberlain magánéletével kapcsolatban évtizedeken keresztül pletykáltak, sokan tudni vélték melegségét, ő azonban öregkoráig titkolta nemi identitását.


Chamberlain homoszexualitását először 1989 decemberében a Nous Deux francia női magazin hozta nyilvánosságra, a színész azonban csak több mint egy évtizeddel később, 2003-ban vallotta be azt, hogy a férfiakhoz vonzódott egész életében. A megtört szerelem című önéletrajzában megdöbbentő őszinteséggel mesélt az akkor 69 éves Chamberlain arról, hogy mennyire szörnyen érezte magát, amiért el kellett titkolnia melegségét karrierje érdekében. A színész azonban mostanra meglelte lelki békéjét, hiszen a hetvenes évek közepe óta él együtt szerelmével, Martin Rabbettel Hawaii-on.

Ian McKellen

A 69 éves angol színész, akit a világ a Gyűrűk Ura Gandalfjaként, illetve az X-Men-trilógia Magnetójaként ismert meg, szintén sokáig várt azzal, hogy nyilvánosságra hozza melegségét. McKellen 1988-ban döntött úgy, hogy egy rádióinterjú keretében mindent bevall, elsősorban politikai okokból. A brit konzervatív politikusok ugyanis nem nézték jó szemmel, amikor valaki a melegségét reklámozta, amit egy, a 28-as szekciónak nevezett helyi önkormányzati törvény segítségével próbáltak betiltani.

McKellen azóta az egyik legismertebb brit melegjogi aktivistaként rendszeresen vállal közszerepléseket, hogy így küzdjön a homoszexuálisok megkülönböztetése és kiközösítése ellen. Társalapítója a Stonewall nevezetű melegjogi szervezetnek, de sok más hasonló jellegű és célkitűzésű csoportnak is tiszteletbeli tagja.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

McKellen még a botránykeltéstől sem riad vissza, Szingapúrban például egy interjúban váratlanul arra kérte a riportert, hogy ajánljon neki egy hangulatos melegbárt. A műsor ezek után azonnal véget ért.

Ezt is szeretjük