Tragikus körülmények között halt meg a 25 éves versenyző
A mai napig július 29. a Forma-1 fekete napja
Elhunyt versenyzőkre emlékezünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Az volt a legszomorúbb nap az életemben, amikor meghalt. Olyan volt, mintha a fiam lett volna - ezekkel a szavakkal emlékezett vissza Tom Wheatcroft az 1973. július 29-én elhunyt Roger Williamsonról. A Forma-1-es pilóta mindössze 25 éves volt, amikor tragikus körülmények között életét vesztette.

A holland verseny jól indult számára, egészen a 13. helyig jött fel a rajt után, és több körön keresztül állta David Purley támadásait. A nyolcadik körben azonban az autó felfüggesztése eltört, a kocsi fejre állt és a kifolyó üzemanyag lángra kapott. A csúszó autó végül egy korlát mellett állt meg felborulva. A balesetet hátulról aránylag közelről látó David Purley a pálya másik oldalán mintegy száz méterre megállt, megvárta, amíg a többiek elhaladnak, és átrohant a pályán Williamson égő autójához. Williamson még életben volt, és nem voltak komoly sérülései, segítségért kiáltozott, és látva a pályabírók tehetetlenségét, folyamatosan kérlelte Purley-t, hogy segítsen rajta.

Azonban Purley-nek egyedül nem sikerült talpra állítani az autót, és a tűz eloltása sem sikerült, a pályabírók pedig végig csak álltak és nézték, hogyan küzd egyedül a versenyző társa életéért. Purley-t végül elvezették a helyszínről, a versenyző össze is tört, és a földön ülve zokogott, hogy nem tudta megmenteni.

Megközelítőleg nyolc percig tartott, mire egy öreg tűzoltóautó körbeért a pályán, és eloltotta a tüzet, addigra Williamson már halott volt. A versenyt nem állították le, Williamsont és a kocsiját letakarták, a roncs, benne a már élettelen testtel a verseny végéig ott maradt.

Július 29-e egyébként fekete nap az autóversenyzők számára, Williamson kívül ezen a napon hunyt el szintén verseny közben Joe Fry, Walt Brown, Cecil Green és Bill Mackey is. Nem Williamson azonban a Forma-1 egyedüli áldozata. Eddig 45 Forma-1-es autóversenyző vesztette életét a pályán, rájuk emlékezünk.

Forgatás közben elhunyt sztárok

Több világsztár is forgatás közben vesztette életét, a film készítői így cselhez folyamodtak.

Ezt is szeretjük