Ez a jóképű férfi volt Marilyn Monroe első férje: emiatt ment tönkre a házasságuk

A legendás színésznő, Marilyn Monroe háromszor ment férjhez, de állítólag James Doughertyt szerette a legjobban.

marilynmonroe-getty-femina-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Marilyn Monroe 1926-ban született, ekkor még senki nem sejtette róla, hogy egy napon ő lesz Amerika legünnepeltebb színésznője. Nem volt könnyű gyermekkora, anyja eldobta, nevelőszülőknél és árvaházakban nevelkedett. 

A 2. világháború alatt kamaszlányként egy gyárban dolgozott, ekkor fedezte fel egy ide látogató fotós, aki pin-up modellt csinált belőle. Filmes karrierje az ötvenes években indult be, ekkor dobta eredeti nevét, a Norma Jeane Mortensont, és visszavonhatatlanul ő lett a szőke bombázó, Marilyn Monroe. 

Marilyn Monroe első férje, James Dougherty

Összesen 11 árvaházat és nevelőotthont járt meg, nevelőszülei pedig mindenhol bántalmazták fizikailag és szexuálisan. Tudta, csak egyféleképpen menekülhet: ha mielőbb férjhez megy. Mindössze 16 éves volt, amikor megismerkedett az akkor 21 éves rendőrrel, James Doughertyvel, aki rendes férfinak tűnt. Egymásba szerettek, és a fiatal színésznő 1942-ben hozzáment kedveséhez. 

A 16 éves Marilyn Monroe első esküvője napján.
A 16 éves Marilyn Monroe első esküvője napján.
Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Házasságuk egy darabig idilli volt, ám Monroe nagyon unta a klasszikus háziasszony szerepét, és állandóan a hollywoodi csillogásról fantáziált. Így aztán nem tudott nemet mondani, amikor pin-up modellnek hívták. James szerette annyira, hogy támogatta ebben, de arra kérte, hagyjon fel vele, ha hazatér a katonai szolgálatból. 

A színésznő, bármennyire is szerette Jamest, nem tudta ezt megtenni, négy év házasság után elvált tőle, és Hollywoodban próbált szerencsét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Soha nem ismertem Marilyn Monroe-t, és a mai napig sem ismerem. Én Norma Jeant ismertem és szerettem - nyilatkozta évtizedekkel később az összetört szívű James az LA Timesnak 1990-ben. 

 Marilyn Monroe még kétszer ment férjhez, második férje Joe DiMaggio baseballsztár volt, a harmadik pedig Arthur Miller forgatókönyvíró. A színésznő 1962 augusztusában, mindössze 36 évesen hunyt el gyógyszer-túladagolásban. 

Első férje, James Dougherty, aki annyira szerette, szép kort élt meg, 2005-ben halt meg, 84 évesen. Élete során még további két alkalommal nősült, és három gyermeke született.

Audrey Hepburnt csalta a férje 

Audrey Hepburn fia, Sean Hepburn Ferrer bevallotta, hogy mostohaapja, Andrea Dotti gyakran más nők mellett kereste a boldogságot, állítólag körülbelül kétszáz idegen hölgy társaságában kapták le a lesifotósok a 13 évig tartó házasságuk ideje alatt. Még ha nem is volt intim kapcsolata mind a kétszáz nővel, ez még így is kimagasló számnak számít.

Audrey Hepburnt állandóan csalta a férje: a fia így mesélt erről

Audrey Hepburn és Andrea Dotti 1969-ben házasodtak össze, de 1982-ben elváltak végül.

Elolvasom

Cover: Getty Images/Bettmann

Ezt is szeretjük