Ez a jóképű férfi volt Marilyn Monroe első férje: emiatt ment tönkre a házasságuk
A legendás színésznő, Marilyn Monroe háromszor ment férjhez, de állítólag James Doughertyt szerette a legjobban.

marilynmonroe-getty-femina-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Marilyn Monroe 1926-ban született, ekkor még senki nem sejtette róla, hogy egy napon ő lesz Amerika legünnepeltebb színésznője. Nem volt könnyű gyermekkora, anyja eldobta, nevelőszülőknél és árvaházakban nevelkedett. 

A 2. világháború alatt kamaszlányként egy gyárban dolgozott, ekkor fedezte fel egy ide látogató fotós, aki pin-up modellt csinált belőle. Filmes karrierje az ötvenes években indult be, ekkor dobta eredeti nevét, a Norma Jeane Mortensont, és visszavonhatatlanul ő lett a szőke bombázó, Marilyn Monroe. 

Marilyn Monroe első férje, James Dougherty

Összesen 11 árvaházat és nevelőotthont járt meg, nevelőszülei pedig mindenhol bántalmazták fizikailag és szexuálisan. Tudta, csak egyféleképpen menekülhet: ha mielőbb férjhez megy. Mindössze 16 éves volt, amikor megismerkedett az akkor 21 éves rendőrrel, James Doughertyvel, aki rendes férfinak tűnt. Egymásba szerettek, és a fiatal színésznő 1942-ben hozzáment kedveséhez. 

A 16 éves Marilyn Monroe első esküvője napján.
A 16 éves Marilyn Monroe első esküvője napján.
Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Házasságuk egy darabig idilli volt, ám Monroe nagyon unta a klasszikus háziasszony szerepét, és állandóan a hollywoodi csillogásról fantáziált. Így aztán nem tudott nemet mondani, amikor pin-up modellnek hívták. James szerette annyira, hogy támogatta ebben, de arra kérte, hagyjon fel vele, ha hazatér a katonai szolgálatból. 

A színésznő, bármennyire is szerette Jamest, nem tudta ezt megtenni, négy év házasság után elvált tőle, és Hollywoodban próbált szerencsét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Soha nem ismertem Marilyn Monroe-t, és a mai napig sem ismerem. Én Norma Jeant ismertem és szerettem - nyilatkozta évtizedekkel később az összetört szívű James az LA Timesnak 1990-ben. 

 Marilyn Monroe még kétszer ment férjhez, második férje Joe DiMaggio baseballsztár volt, a harmadik pedig Arthur Miller forgatókönyvíró. A színésznő 1962 augusztusában, mindössze 36 évesen hunyt el gyógyszer-túladagolásban. 

Első férje, James Dougherty, aki annyira szerette, szép kort élt meg, 2005-ben halt meg, 84 évesen. Élete során még további két alkalommal nősült, és három gyermeke született.

Audrey Hepburnt csalta a férje 

Audrey Hepburn fia, Sean Hepburn Ferrer bevallotta, hogy mostohaapja, Andrea Dotti gyakran más nők mellett kereste a boldogságot, állítólag körülbelül kétszáz idegen hölgy társaságában kapták le a lesifotósok a 13 évig tartó házasságuk ideje alatt. Még ha nem is volt intim kapcsolata mind a kétszáz nővel, ez még így is kimagasló számnak számít.

Cover: Getty Images/Bettmann

Ezt is szeretjük