Jóvágású legendák közel a 100-hoz
Fotók, hogyan kell szépen megöregedni!
Íme, 3 élő színészlegenda, akinek pályafutása több mint fél évszázadot ölel át.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karl Malden

Hat évtizeden át tartó pályafutás, legendás szerepek és egy Oscar-díj. Karl Malden azon kevés hollywoodi színészek egyike, akik az álomgyár fénykorában kezdték meg színészi karrierjüket, és még ma is élnek. Malden idén márciusban töltötte be 96. életévét, és utoljára 2000-ben állt a kamerák elé, akkor Az elnök emberei egyik epizódjában vállalt egy rövidke mellékszerepet. Mladen Sekulovich néven látta meg a napvilágot, apja szerb, anyja pedig cseh volt. 22 éves korában változtatta meg a nevét Karl Maldenre, bár nem szívesen, mivel az egyik színházi társulat kérte erre. Malden attól félt, hogyha nem cseréli le nevét, akkor kirúgják. Első filmszerepét 1940-ben kapta, de a színházi világban már a harmincas évektől jelen volt.


A második világháború félbeszakította munkásságát, mivel neki is be kellett vonulnia, de az ötvenes években már Elia Kazan rendezővel dolgozott együtt. Neki köszönheti első sikereit is: az 1951-es A vágy villámosáért megnyerte első Oscar-díját, az 1954-es A rakpartonért pedig megint jelölték. Az ezt követő két évtizedben számos ma már klasszikusnak tekinthető alkotásban szerepet vállalt.

Ezek közül mindenképpen ki kell emelnünk A vadnyugat hőskorát, A Cincinatti kölyköt, A tábornokot és A Poszeidon kalandot. A hetvenes években aztán tévésztár lett belőle, köszönhetően A San Fransisco utcáin című zsarusorozatnak, amiben a fiatal Michael Douglas munkatársát játszotta. Magánélete egyedülálló Hollywoodban, 1938-ban állt ugyanis az oltár elé Mona Greenberggel, mintegy hatvan éve tartó házasságuk pedig az egyik leghosszabb, amit az álomgyárban kötöttek.

Kirk Douglas

Spartacus, Van Gogh és Dr. Jekyll, illetve Mr. Hyde, csak néhány híres figura, akiket Kirk Douglas keltett életre több mint hatvan éve tartó pályafutása során. A jelenleg 91 éves Douglas-t háromszor jelölték Oscar-díjra, de egyik alkalommal sem kapta meg az aranyszobrot.

Évtizedeken keresztül tartó mellőzését a Filmakadémia 1996-ban egy életmű-díjjal próbálta ellenpontozni, amit akkor munkásságának ötvenedik évfordulója alkalmából nyújtottak át neki. Mindezek tükrében talán egy kis vigaszt jelenthetett Kirk Douglas-nek, amikor az Amerikai Filmintézet minden idők legjobb 25 férfiszínésze közé sorolta, méghozzá a 17. helyre, Orson Welles és James Dean közé.


Első filmes sikereire nem kellett sokat várnia. A negyvenes években már sokan megjegyezték nevét a Kísért a múlt című film-noirban látható alakítása miatt. A bajnokban pedig egy törtető bokszolót formált meg olyan erővel, hogy első Oscar-jelölését kapta meg érte. Az elkövetkező évtizedekben számos nagy rendező bízta rá filmjeinek főszerepét, többek között Stanley Kubrick, John Sturges vagy Brian De Palma. Első házasságából, amit 1943-ban kötött Diana Dillel, született meg Michael és Joel nevű fia. 1951-ben azonban elváltak, második felesége pedig Anne Buydens lett, aki szintén két fiút szült neki, Petert és Ericet, aki sajnos 2004-ben drogtúladagolásban hunyt el.

Ernest Borgnine

Az ő neve talán nem annyira ismert még a mozirajongók körében sem, de jellegzetesen huncut arcát látva biztosan mindenkinek beugrik, hogy ki is Ernest Borgnine. A jelenleg 91 éves hollywoodi legenda eredetileg Ermes Effron Borgnino néven született, mivel szülei Olaszországból érkeztek az Újvilágba. Borgnine a főiskola elvégzése után a tengerészgyalogsághoz jelentkezett, ahonnan végül tíz év szolgálat után, a második világháború végén szerelt le. Színészként az ötvenes években robbant be a köztudatba, miután Fred Zinnemann rendező rá osztotta a Most és mindörökké című háborús eposz egyik őrmesterének szerepét.


Azóta mintegy kétszáz alkotásban szerepelt, köztük olyan örök érvényű filmekben, mint a Rossz nap Black Rocknál, a Vikingek, A piszkos tizenkettő és A vad banda. Habár alkatához elsősorban a háborús és westernfilmek passzolnak, és ilyen műfajú mozikban láthattuk a leggyakrabban.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Élete első és egyetlen Oscar-díját mégis egy romantikus dráma, a Marty főszerepéért kapta 1955-ben. Kora ellenére még mindig nagyon jó formában van, és a mai napig rendszeresen, emiatt aztán hosszabb-rövidebb időre mostanában is gyakran felbukkan különböző sorozatokban és tévéfilmekben.

Ezt is szeretjük