Károly herceg nem akarja, hogy az öccse örökölje elhunyt apjuk hercegi címét
Fülöpnek az volt a kívánsága, hogy legkisebb fia váljon Edinburgh hercegévé, ám ezt Károly nem támogatja.

károly-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg 2021 áprilisában hunyt el, 99 éves korában. Az egész világ gyászolta őt akkor.

Hivatalosan sosem volt király, hiába a királynő férje volt, helyette az Edinburgh hercege címet viselte, mindig is arról ábrándozott az előkelőség, hogy majd legkisebb fia, Edward wessexi gróf örökli meg ezt a titulust. Richard Kay, a királyi család szakértője és Diana hercegnő bizalmasa legfrissebb, Daily Mail-en megjelent cikkében arról értekezett, hogy Károly herceg nem szeretné, ha az öccse kapná ezt a címet.

Károly herceg nem akarja, hogy öccse legyen Edinburgh hercege

Amikor Edward 1999-ben megnősült, feleségével Wessex grófja és grófnéja lettek, hercegi címet azonban nem kaptak. Richard Kay a cikkében megemlítette, hogy pont az esküvőjük előtt jelentették be, ha egyszer Fülöp herceg örökre lehunyja a szemeit, Edinburgh hercegévé és hercegnéjévé válnak, azonban ez még mindig nem történt meg.

Fülöp azt szerette volna, ha halála után Edward wessexi grófból Edinburgh hercege lenne.
Fülöp azt szerette volna, ha halála után Edward wessexi grófból Edinburgh hercege lenne.
Fotó: Anwar Hussein / Getty Images Hungary

Mint kiderült, Károly herceg, aki elhunyt édesapja szinte összes címét megörökölte, tudatta az öccsével, hogy nem örül ennek az ötletnek. Ha rajta múlik, legkisebb testvéréből sosem lesz Edinburgh hercege. Richard Kay szerint borzasztóan nyomasztó Edward számára, hogy a testvérei közül ő az egyetlen, aki nem rendelkezik ilyen címmel.

- Nemcsak abban bízott, hogy az övé lesz a cím, hanem apja legnagyobb örökségének, a Duke of Edinburgh Awards programnak a megbízottja is ő lesz majd, széles körben elvárják tőle, hogy a fő támogatója legyen a kezdeményezésnek. (...) Van értetlenség ebben a szituációban, külső szemmel nézve ez a walesi herceg kicsinyes, szűk látókörű, szinte gonosz manőverének tűnik, nyilvánvalóan megtagadja ezzel az apja egyik legkedvesebb kívánságát - fogalmazta a szakértő.

Edwardnak egyébként nagyon szoros volt a viszonya édesapjával, Fülöphöz ő állt a legközelebb, sőt az elmúlt években bebizonyították Zsófiával, hogy tisztességesen tudják képviselni a koronát, nem mellesleg a grófné nagyon közeli kapcsolatba került Erzsébet királynővel is. Károllyal viszont mindig is nagyon kritikusan bánt az apja, sokkal ridegebben viselkedett vele.

GettyImages-1323712570
Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

A cikk megemlítette, mivel Károly herceg azt tervezi, hogy kevesebb családtagnak legyen magas beosztású szerepköre, valószínűleg ehhez is köze lehet, miért nem tesz eleget édesapja kívánságának.

- Károly herceg már régóta szerette volna a monarchia létszámát csökkenteni pénzmegtakarítás céljából, illetve azért, hogy a dolgozó családtagok tényleg megérdemeljék azt a pénzt, amit az adófizetőktől kapnak - magyarázta  Angela Levin hivatalos életrajzíró a Britain's Talk Radióban.

Arról is volt szó, hogy van némi rivalizálás a két testvér között, emellett Zsófia grófné és Kamilla hercegné sem ápolnak túl szoros viszonyt.

Zsófia grófné így hasonlított régen Dianára

Képes összeállításunkban megnézheted, mennyire hasonlított Zsófia grófné fiatalon Diana hercegnőre.

Ezt is szeretjük